Dagje stappen, dat doet deugd!

Een hele dag wandelen van punt A naar punt B, je hoeft niks anders te doen: zalig toch? Een paar gezellige tussenstops onderweg maken het helemaal af. Daarom lanceert Pasar dit jaar twaalf dagwandelingen van topkwaliteit. De routes voeren je dwars door de natuur en langs boeiende tussenstops. Ben je klaar om de Pasar Plus zelf te ervaren op onze nieuwe dagwandelingen? Aftrappen kan je alvast in het hart van ons land: je stapt van station tot station tussen Sint-Joris Weert en Leuven.

1

Een blik op de weerkaarten enkele dagen voor de wandeling voorspelde weinig goeds. Regen, regen, regen. En laat de start van onze wandeling net in een gebied liggen dat zich op natte dagen ontpopt tot het walhalla van de modderploeteraar….

Met vier dappere zielen vertrekken we toch aan het piepkleine station van Sint-Joris-Weert, twee haltes voorbij Leuven. De nacht ervoren heeft het lichtjes gevroren, want de start alvast iets makkelijker maakt. We stappen richting Doode Bemde en genieten van het landschap, dat bedekt is met een fijn laagje poedersneeuw.

Het eerste stuk van de route volgt de StreekGR Dijleland. De rood-gele merktekens leiden je over de verhoogde berm van de oude tramlijn tussen Tervuren en Tienen richting Kasteel van Neerijse. Het kasteel zelf krijgen we niet te zien, want we zoeken opnieuw de oever van de Dijle op. Daarvoor moeten we een kleine modderstrook trotseren, maar even verderop is er een knuppelpad dat het struinen door de zompige weilanden van de Doode Bemde makkelijker te behappen maakt.

Daar is de Dijle

De Dijle meandert hier volop en we zien her en der sporen van beveractiveit. Aan de vogelkijkhut aan de Langerodevijver houden we een eerste keer halt. Terwijl één van de wandelmaatjes trakteert op tomatensoep om op te warmen, speuren we vanuit de hut naar leven op het water. Met een beetje geluk spot je hier een ijsvogel, maar wij moeten stellen met enkele futen, eenden en zwanen.

Net voorbij de hut heeft het water zich toch meester gemaakt van het wandelpad en moeten we even een bruggetje improviseren om met droge voeten verder te stappen, richting bewoonde wereld.

Het geraas van de E40 maakt duidelijk dat we stilaan de bewoonde wereld terug naderen. Een tunnel onder de snelwegparking in Heverlee, waar we al vaak even halt hielden voor een koffie op de terugweg van de Ardennen, brengt ons naar de andere kant van de snelweg in het Egenhovenbos. En kijk, daar spotten we alsnog een ijsvogeltje langs één van de grachten!

Van het kasteel naar de abdij

Langs het Kasteel van Arenberg en het voetbalstadion van OHL lopen we Leuven in. De GR128 brengt ons langs een smalle autovrije wegel naar de Abdij van Park, één van de vier Leuvense abdijen. Bij mooi weer kan je aan de abdijvijver of elders op het abdijdomein genieten van je lunchpakket, maar gezien de temperatuur en het miezerige weer kiezen wij toch voor een warme hap in brasserie De Abdijmolen. Geen slecht idee, want er wachten ons nog wel wat hoogtemeters…

Na de lunch stappen we de abdij uit langs het kerkhof en steken we via de houten brug een kluwen aan spoorwegen over. Als we de drukke Tiensesteenweg hebben overgestoken, lopen we de Predikherenberg op langs het kasteelpark de Bunswyck. Het park van zowat 7,5 hectare werd in mei vorig jaar gekocht door de stad Leuven en zou in de loop van dit jaar worden opengesteld voor het publiek.

Bovenop de heuvel genieten we even van het uitzicht op de Dijlevallei voor we verder trekken richting Bovenlo en Linden, waar we in het Lindenbos de laatste hoogtemeters van de dag voor onze voeten krijgen geschoven. Langs de Abdijbeek stappen we verder richting Abdij van Vlierbeek. Wie wil opladen kan dat op het terras van ‘In den Rozenkrans’, maar wij zetten koers naar het provinciaal domein in Kessel-Lo, even verderop. Het station van Leuven, eindpunt van onze treinstapper vind je een boogscheut verder.

Praktisch

  • Afstand: 28 kilometer. Inkorten is mogelijk: de Abdij van Park bevindt zich op wandelafstand van het station van Leuven.
  • Route: deze treinstapper maakt grotendeels gebruik van trajecten van GR. Je loopt onder meer op stukjes GR512, GR128, StreekGR Hageland en StreekGR Dijleland
  • Bereikbaarheid: Sint-Joris-Weert ligt op de treinlijn Leuven – Ottignies. Vanuit Leuven zijn er op weekdagen per uur twee treinen richting Sint-Joris-Weert.
  • Moeilijkheidsgraad: de wandeling is relatief vlak tot de Abdij van Park. In het tweede deel van de wandeling zitten een aantal hellingen. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Bij regenweer kan er in de Doode Bemde heel veel modder zijn.
  • Download de gps-route

Wat valt er te zien onderweg?

  1. De Doode Bemde

    De Doode Bemde is een puur stilteplekje tussen Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert en is typisch voor het Dijleland. De Dijle meandert er door het natuurgebied waar bevers hun biotoop van gemaakt hebben. Met zijn 300 hectare is het het grootste private natuurreservaat van Vlaams-Brabant. Wil je gaan er gaan genieten van de prachtige natuur in een iets minder uitdagend tempo? Je vindt een compleet uitgestippelde wandeling bij de wandelfiches in dit nummer.   
    natuurpunt.be/natuurgebied/doode-bemde
     

  2.  Kasteel van Arenberg

    Bij het binnenlopen van Leuven bots je op het Kasteel Arenberg, een kasteel en bijhorend park uit de 16de eeuw. Sinds 1916 in het kasteel eigendom van de universiteit van Leuven, je vindt er de faculteit ingenieurswetenschappen.

    arenbergcastle.visitleuven.be
     

  3. Abdij van Park

    De abdij van Park is één van de best bewaarde norbertijnenabdijen van Europa. In het hart van de abdij ligt PARCUM, het museum over religieuze kunst en cultuur. In de abdij zelf vind je ook een aantal kostbare glasramen en unieke plafonds uit de 17de eeuw terug. Even verderop vind je ook het Leuvense ‘Père Lachaise’. Op het kerkhof bij de abdij liggen immers enkele Leuvense prominenten begraven zoals kleinkunstenaar Zjef Vanuytsel en oud-premiers Gaston Geens en Mark Eyskens.

    visitleuven.be/abdijvanpark
     

  4. Kasteel van Linden

    Op een boogscheut van Leuven ligt in een oase van rust en groen het Kasteel van Linden, ook wel ‘Wit Kasteel’ genoemd. Het kasteel werd in 2013 gekocht door industrieel Urbain Vandeurzen, die het kasteel ombouwde tot een woning met kantoorruimten. De hellingen tegenover het kasteel werden getransformeerd tot een wijngaard.

    wijnkasteel-vandeurzen.be
     

  5. Abdij van Vlierbeek

    De abdij van Vlierbeek vormde zeven eeuwen lang het kader voor het dagelijks leven van de benedictijnenmonniken van Vlierbeek. De kerk van de abdij, een monumentaal, zandstenen gebouw in classicistische stijl, doet nu dienst als parochiekerk van Vlierbeek. Op de site kan je ook genieten van een drankje in het populaire volkscafé 'In den Rozenkrans'. 

    abdijvanvlierbeek.be

Iets eten of drinken onderweg?

  1. The Shelter

    The Shelter is een outdoororganisatie in Korbeek-Dijle. Je kan er onder meer kajaks huren voor een tochtje op de Dijle of gravel- en mountainbikes voor bijvoorbeeld een ritje door het Meerdaalwoud. Van april tot oktober kan je ook terecht in het café voor een hapje en een drankje.

    http://theshelter.be
     

  2. De Abdijmolen

    Brasserie De Abdijmolen vind je naast de vijvers van de Abdij van Park in Heverlee, ongeveer 15 kilometer ver op het traject van de wandeling. De ideale locatie voor een tussenstop of een warme lunch. Het terras met uitzicht op de vijvers vol watervogels is absoluut de moeite.

    lodge-hotels.be/nl/brasseries/b/de-abdijmolen-heverlee
     

  3. In Den Rozenkrans, Abdij Vlierbeek

    Wie nog even op krachten wil komen voor de laatste kilometers, kan terecht in de abdij van Vlierbeek. In Den Rozenkrans beschikt over een ruime bier- en eetkaart, maar je kan er ook je lunchpakket opeten (mits consumptie).

    in-den-rozenkrans.be

Wandel mee met onze dagwandelingen!

Een hele dag wandelen van punt A naar punt B, je hoeft niks anders te doen: zalig toch? Een paar gezellige tussenstops onderweg maken het helemaal af. Daarom lanceert Pasar dit jaar twaalf dagwandelingen van topkwaliteit. De routes van ongeveer 20 kilometer voeren je dwars door de natuur en langs boeiende tussenstops.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!