En Route, "De Durme en Durmen langs trage wegen"
Het programma bestaat uit 3 delen.
Om 10uur is er een lezing door Prof. dr. Veerle Van Eetvelde, Vakgroep Geografie, Universiteit Gent.
Waterlopen zijn belangrijke assen in het landschap die gebruikt worden als transportweg. Ze worden gevormd door natuurlijke processen beïnvloed door rivierinsnijdingen, afzettingen van sedimenten en overstromingen sinds de periode van de ijstijden tot nu. Daarnaast vormen diverse antropogene processen zoals rechttrekkingen, bedijkingen, afdammingen e.a. het huidige uitzicht en functies van de waterlopen.
Deze lezing belicht de ontwikkeling van de landschappen van de Durmevallei en de omgeving. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van de wijk Durmen en de relatie met de rivier, de veranderende rivierfuncties en de nog herkenbare relicten in het rivierenlandschap van vroegere sporen van vervoer op en langsheen de Durme.
Een kleine tentoonstelling over de Zeelse wijk Durmen aan de rivier de Durme, waarin allerlei foto’s en historische documenten uit privéverzameling worden getoond.
De tentoonstelling is opgedeeld in 4 rubrieken:
• De oudste foto’s van Durmen (begin 20ste eeuw).
• De Heilig-Hartparochie Durmen: de oude kerk van 1888, de nieuwe kerk (1976), het Liber memorialis, feestelijkheden en vieringen.
• De school: het boek ‘150 jaar onderwijs in Durmen’ en de dia’s die pastoor De Malsche nam bij het begin van Wereldoorlog II.
• De Durme: foto’s van de rivier, de ‘mascaret’, overstromingen + het bezoek van koning Leopold III in 1936.
Ook het originele historische document ‘Ommelooper ende Caerteboek der prochie van Zele’ (1772-1775, deel IV) zal getoond worden, met daarin het plan van ‘Hof ter Penningen’ (op de grens met Hamme-Sint-Anna).
Wandeling en fietstocht langsheen de Durme.
Ga op ontdekkingstocht langs enkele historische locaties die een belangrijke rol speelden in de economische activiteit aan de rivier de Durme in Zele.
Bij elke locatie kan je via de Erfgoedapp beluisteren welke activiteiten hier ooit plaatsvonden.
Je kan het traject van ongeveer 10 km zowel te voet als met de fiets afleggen.
Alle info over de tocht vind je aan het start- en eindpunt, in de Heilig Hartkerk van Durmen.
De wandel en fietsroute is bewegwijzerd, de oute kan ook digitaal gevolgd worden op RouteYou en in de ergoedapp.
wat hebben we beleefd?
Een kort verslag van deze activiteit
Deze activiteit werd georganiseerd door de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid, in samenwerking met de werkgroep Trage Wegen Zele, waarvan André D'Hooge ook deel uitmaakt. Pasar Zele heeft meegewerkt aan deze activiteit door de wandel en fietsroutes in RouteYou beschikbaar te maken.
Aangezien we met Pasar Zele op wandelweekend in Waldbreitbach (D) waren was de deelname door onze actieve leden beperkt.
De activiteit heeft wel heel wat bijval geoogst.
Praktische info
Heilig Hartkerk
Durmen 178
9240 Zele
België
Aangepaste kledij en schoenen volgens de weersomstandigheden.
Deelname is gratis.
Pasar Zele
Deze activiteit is georganiseerd door de gemeentelijke raad voor Cultuurbeleid.