Meerbeke - Dendervallei
De wandeling start aan de Sint-Pieterskerk van Meerbeke stipt om 13u30.
Onze stop voorzien we in "De Zwarte Flesch" - Schuitstraat 16 te Ninove
Het wordt een heerlijke gevarieerde wandeling via Ninove (Dender), het geboortebos, Eichem (station) en "De zwarte flesch". De terugweg naar Meerbeke gaat langs de wijdse velden van Pollare, met zicht op de stad Ninove (abdijkerk) en het Neigembos. Als herfstwandeling is dit zeker niet te missen!
Iedereen hartelijk welkom!
Geschiedenis
De plaatsnaam Meerbeke zou naar een grensbeek verwijzen, naar de ligging op de grens van het oude Brabant.
In 1795 voegden de Fransen Meerbeke bij het Scheldedepartement, dat in 1815 werd omgevormd tot de provincie Oost-Vlaanderen.
Bij de gemeentefusie van 1977 werd Meerbeke een deelgemeente van Ninove.
De Sint-Pieterskerk heeft een koor dat een restant is van een romaanse kerk van ca 1100. Waarschijnlijk stond hier eerder de grafkapel van de H. Berlindis die in Meerbeke overleed. De kerk is beschermd monument. De kruisbeuk is gotisch, de voorgevel in rococostijl. In de kerk bevindt zich een Van Peteghem-orgel.
Pollare: de Zwarte Flesch en Passerelle
- Weinig Vlaamse dorpen liggen op een steile heuvelflank, maar de Denderstreek kan prat gaan op Pollare. Het dorp is één van de kleinste deelgemeentes van Ninove en is prachtig gelegen aan de meanderende Dender.
- Van veerdienst tot passerelle
- Aan de oever van die rivier lag al in 1672 een veer zodat passanten en vee konden worden overgezet en beide oevers van de rivier konden worden begraasd.
- Bij het veer lag ook een herberg, ’t Schuyt genoemd. Tijdens de kanalisatiewerken op de Dender in 1863 werd de herberg herdoopt tot ’t Oud Schuyt, maar door de kanalisatie lag ’t Oud Schuyt niet langer aan de Dender zelf, maar wat verderop. Er kwam een nieuwe herberg ‘In de Zwarte Flesch’ aan het water. De herberg diende als overnachtingsplaats voor schiptrekkers en schippers. Er waren ook stallingen voor de trekpaarden en een kleine loskade waar vooral kolen werden gelost.
- Ook de veerdienst bleef behouden en kende zelfs een groeiend succes door de opkomst van de pendelarbeid naar vooral Wallonië. Vele arbeiders van Pollare namen immers de trein in het station van Eichem. De veerdienst werd uitgebaat door de herbergier van de Zwarte Flesch en was niets meer dan een platte, ijzeren bak waarin plaats was voor een tiental personen. De bak werd voorgetrokken aan een kabel over het water.
- In 1905 stond de bouw van een “passerelle” voor het eerst op de agenda van de gemeenteraad, maar door politieke onenigheid duurde het tot 1913 voor de ijzeren brug een feit was. Gelukkig kwam de brug ongeschonden uit de Eerste Wereldoorlog.
- Vissers en dagjestoeristen
- Tussen de beide wereldoorlogen groeide de herberg en ijzeren brug uit tot een populaire trekpleister bij Brusselaars die er visten. Meestal namen de bewoners van de hoofdstad de boerentram om in de Denderstreek te geraken.
- Maar ook de Ninovieter kwam graag genieten van de rust in Pollare. Zij wandelden langs de Dender en genoten er op één van de vele terrasjes die er ondertussen waren.
- De Tweede Wereldoorlog werd de brug bijna fataal. Terugtrekkende Engelse soldaten bliezen op 18 mei 1940 alle Denderbruggen op, ook die van Pollare. De brug brak in twee ongelijke delen. Het langste stuk werd gerecht en ondersteund door houten pijlers. Met boomstammen werd de overblijvende afstand overbrugd. In 1948 werd de brug uiteindelijk hersteld.
- Maar in de jaren vijftig keerde het tij. De vervuiling van de Dender deed de Brusselse dagtoeristen wegblijven. Ook de vispopulatie daalde dramatisch. Spijtig genoeg liet de gemeente Pollare, dat de brug in eigendom had, de brug verkommeren. Na de gemeentefusie speelde Ninove met het idee om ze af te breken en te vervangen door een nieuwe autobrug.
- De Zwarte Flesch
- Gelukkig werd de brug en de omgeving van de kerk in 1980 als dorpsgezicht beschermd, zodat de brug behouden bleef. Herberg “In de Zwarte Flesch” werd afgebroken en maakte in 1990 plaats voor een vestiging van vzw Schoonderhage. Deze vereniging staat in voor de opvang van volwassenen met een mentale beperking. In 2007 werd ook het blond bier “De Zwarte Flesch” gelanceerd door Dirk Brejou. De smaak wordt vergeleken met een combinatie van Orval en Palm. Het bier wordt geserveerd in café De Zwarte Flesch, de cafetaria van Schoonderhage.
- Wandelen
- Natuur
- Cultuur
- Langs trage wegen
- Pak je tijd (onthaasten, stiltewandelingen, …)
- Kies de waterkant
Praktische info
Stevige wandelschoenen