BERLIJN & DRESDEN 20 tot 25 april 2024
BERLIJN & DRESDEN
20 tot 25 april 2024
Zaterdag 20 april 2024
Vertrek per autocar naar Berlijn rond 6 uur.
Onderweg stop voor vrij ontbijt en bezoek aan Marienborn, Gedenkstätte grensovergang BRD/DDR.
Aankomst en wandeling rond Schloss Charlottenburg . Daarna sightseeing Berlijn.
Aankomst hotel en inchecken+ avondmaal.
Ons hotel voor 3 nachten: Best Western Plus Plaza Berlin Kurfürstendamm
Zondag 21 april 2024
Met de bus naar Checkpoint Charlie. Dit was tijdens de koude oorlog de meest bekendste grensovergang tussen oost en west. Hier stonden in 1961 de tanks van de Sovjet Unie en de Verenigde Staten dreigend tegenover elkaar. Het was de grensovergang die in handen was van de Amerikanen. In de tijd van de koude oorlog bestond de grensovergang uit een labyrint van doorgangen en onderzoekskamers. De plaats van het vroegere checkpoint wordt nu gemarkeerd door een nagebouwd wachthuisje en het bord: ‘you are leaving the American sector’. Toeristen verdringen elkaar om voor het wachthuisje met daarboven grote foto’s van een Amerikaanse en een Sovjetsoldaat vereeuwigd te worden. Behalve dat zijn er de straathandelaren die, al dan niet nagemaakte stukjes muur en Russische bontmutsen verkopen.
De gang maakte deel uit van het gebouw van de Staatsveiligheidsdienst (SS en Gestapo) van de nazi’s. Het gebouw is na de tweede wereldoorlog gesloopt. Op deze plek hebben de meest gruwelijke folterpraktijken plaatsgevonden en vanuit dit gebouw werden bevelen gegeven voor grove misdaden tegen de menselijkheid.
De wanden in de keldergang tonen verhalen van de gruweldaden die in de tweede wereldoorlog in de verschillende bezette landen werden gepleegd. Boven langs de keldergang staat een van de laatst overgebleven stukken originele Berlijnse muur.
Verder bezoeken we nog de bunker van Hitler, Holocaust Denkmal en Brandenburger Tor.
De Brandenburger Tor, de enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. De Brandenburger Tor bestaat uit een zuilengalerij van 26m hoog en 66m breed. Op de zuilengalerij staat een strijdwagen 4 paarden. In de strijdwagen zetelt Victoria, de Griekse Godin van de overwinning. Het beeld dat je vandaag de dag ziet, is trouwens een kopie. Het originele beeld ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. De Brandenburger Tor is ook een monument van deling en hereniging. In 1961 namelijk werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de Muur. Later, in 1989, was het ook de plek waar de Muur voor het eerst viel.
Het Holocaustmahnmal is een enorm groot monument voor de vermoorde Joden in Europa.
Het bestaat uit 2711 donkere betonblokken, die in hoogte van elkaar verschillen. Het monument meet bijna 3 voetbalvelden. In mei 2005 werd het Holocaust-Mahnmal geopend voor het publiek. Overigens ging daar een flinke rel aan vooraf. Want het bedrijf - Degussa AG - dat verantwoordelijk was voor de antigraffiti laag op de betonblokken, bleek een dubieus verleden te hebben. Degussa AG namelijk was tijdens de holocaust mede-eigenaar van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor de nazi’s. Onder het Holocaust-Mahnmal is er een documentatiecentrum en een pakkend museum.
Na de middag wandelen we van de Gendarmenmarkt, door de Quartiere, langs de Belgische ambassade richting Bebelplatz, Humboldtuniversität, Neue Wache en de Berliner Dom en Hackesche Höfe en het Jodenkwartier.
Unter den Linden
De boulevard is met recht de bekendste straat in Berlijn. De straat is één groot architectuurmuseum met bouwwerken uit alle tijden. Vrijwel elk gebouw staat voor een interessante geschiedenis. Unter den Linden is verder de as die andere bekende straten en pleinen met elkaar verbindt. De Wilhelmstrasse, het Museumsinsel en de Pariser Platz liggen allemaal aan Unter den Linden. Kurfürst Johan George liet hier in 1573 voor het eerst een weg aanleggen. De weg leidde van zijn paleis aan het oostelijke uiteinde van Unter den Linden naar de Tiergarten in het westen, waar hij graag ging jagen.
Na de oorlog stonden er nog maar vier bomen.
De 380 bomen die er nu staan, zijn in de DDR-tijd geplant. Het zijn allang geen linden meer.
In de oorspronkelijke plannen liep Unter den Linden midden over de Bebelplatz. Het idee voor dit plein ontstond rond 1740. Koning Frederik de Grote wilde een plein aanleggen dat het architectonische centrum van Pruisen zou zijn. Daarom wordt het plein ook wel 'Forum Fridericianum' genoemd. Slechts een deel van de plannen werd gerealiseerd.
De gebouwen die het plein maken zijn: de oude bibliotheek, Sankt-Hedwigs-Kathedrale, Staatsopera en aan de overkant van Unter den Linden de Humboldt-universiteit. De Bebelplatz was in mei 1933 het middelpunt van de boekverbranding. De nazi’s hadden een aantal schrijvers als niet-Duits gekwalificeerd. Boeken van schrijvers als Sigmund Freud, Berthold Brecht, Karl Marx en Heinrich Mann werden massaal verbrand. Een monument midden op het plein herinnert aan deze zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis. In de grond verzonken zijn onder een glasplaat de lege boekenplanken te zien.
De Berliner Dom behoort tot de belangrijkste protestantse kerkgebouwen in Duitsland. De Dom bestaat uit een hoofdkerk en een naastgelegen doopkerk. Onder de hoofdkerk liggen de graven van de vorsten van het huis Hohenzollern. Dit Duitse vorstenhuis ontwikkelde zich van graven en keurvorsten van het gebied Brandenburg via hertogen en koningen van Pruisen tot uiteindelijk het Duitse keizerschap.
De kerk raakte in 1944 zwaar beschadigd. Tijdens de koude oorlog bleef de Dom ongebruikt. Na de val van de muur werd het gebouw gerenoveerd en in 1993 werd de kerk weer in gebruik genomen. Vooral de pronksarcofagen zijn de moeite van een bezoek waard.
We eindigen op de bekende Alexanderplatz waar dagelijks ongeveer 300.000 mensen samen komen.
In de DDR-tijd was het plein het kunstmatig gecreëerd centrum van Oost-Berlijn. Het was en is nog steeds één van de meest bekende ontmoetingsplaatsen in Berlijn. Hier ligt ook de 368m hoge Fernsehturm.
Avondmaal en overnachting in ons hotel.
Maandag 22 april 2024
Voormiddag starten we met de
Gedenkstätte Berliner Mauer (Bernauer Strasse) en daarna klimmen we naar de top van de Reichstag en bezoeken we de koepel.
In 1992 besloot de Bundestag dat Berlijn weer hoofdstad en regeringszetel van het verenigde Duitsland zou worden. Dit betekende ook dat het parlement zou verhuizen van Bonn naar Berlijn. Voor de
verhuizing van het parlement naar de Rijksdag moest het gebouw drastisch verbouwd worden. De Britse architekt Sir Norman Foster won de race voor de verbouwing, die 600 miljoen Mark zou gaan kosten. Door diverse constructies bracht hij binnen meer daglicht dan ooit in het gebouw. Alleen de buitenmuren bleven staan. Ook hij had soms last van een eigenzinnige bouwmeester; ditmaal niet meer de keizer maar de bouwcommissie van het parlement. Die eiste een koepel op het gebouw. Op 19 april 1999 werd het vernieuwde Rijksdag-gebouw officieel in gebruik genomen. Vanaf september 1999 vergadert de
Bundestag er. De glazen koepel is het meest in het oog springende deel van de verbouwde Rijksdag geworden. De koepel bevat een enorme spiegelzuil, die het licht naar beneden in de plenaire zaal projecteert. We bezoeken de koepel, waar je via grote spiraalvormige ringen helemaal tot bovenin kan lopen en zo letterlijk het parlement op de vingers kan kijken. Foster wilde het verleden niet achter moderne veranderingen laten verdwijnen: in een deel van het gebouw zijn de kogelgaten en graffiti van Russische soldaten blootgelegd en blijvend zichtbaar gemaakt.
Namiddag rondrit en wandeling doorheen voormalig West-Berlijn (Schloss Bellevue, Siegesäule, Zoologischer Garten, Kurfürstendamm, KDW, Gedächtniskirche, Bikini Berlin (shopping center), Tiergarten, Kulturforum.
We sluiten de dag af met een boottocht op de Spree.
Avondmaal en overnachting in ons hotel.
Dinsdag 23 april 2024
Vertrek met onze bus naar Schloss Sanssouci in Potsdam (35km).
Wandeling door het Park Sanssouci ( 2km door het bos) met bezoek aan het Neues Palais.
Vrije lunch in Potsdam
Namiddag rijden we verder naar de stad Meissen ( 2 uur) , op 25 km van Dresden en wereldbekend door zijn porselein (begin 18de eeuw).
We maken een wandeling met een gids in de stad en daarna gaan we de Porseleinfabriek bezoeken.
Avondmaal en overnachting in Hotel am Terrassenufer in Dresden
Woensdag 24 april 2024
Vandaag krijgen we een rondleiding in Dresden door een plaatselijke gids.
Mittagsandacht in der Frauenkirche ‘orgelspel’
Namiddag bezoek aan de Semper Oper met een gids.
Daarna is er de keuze voor:
- Het museum Gemälderie ( inkom niet inbegrepen)
- Vrije tijd voor een terrasje of shoppen
- wandeling door het nieuwe Dresden met onze gids
Avondmaal en overnachting in Hotel am Terrassenufer in Dresden
Vanavond maken we nog een avondwandeling ‘Dresden by night
Donderdag 25 april 2024
Ontbijt en uitchecken. Vertrek naar België.
Rit Dresden – Lanaken (680 km)
19 uur: thuiskomst in Lanaken
- Uitstappen en vakanties
- Pak je tijd (onthaasten, stiltewandelingen, …)
- Cultuur
Praktische info
CCL Lanaken en Rekem Kerk
Engelse hof
3620 Lanaken
België