
Bij de turfboeren in Denderhoutem
De plaats wordt in een oude keuren van de 11e eeuw genoemd als Holthem, samen met de plaats Herlinkhove, een plaats die tot 1807 een zelfstandige dorp was. In de 15e eeuw komt de naam Tenrehoutem, wat zoiets als beboste plek bij de Dender betekende. Een bekende bijnaam voor de inwoners van Denderhoutem is die van turfboeren; in 1830 meldt de Potter een turfland van 5 ha bij de plaats.
Het dorp behoorde vroeger tot de heerlijkheid Land van Rotselaer, vernoemd naar de Brabantse heren van Rotselaar, een adellijke familie, die bestuurlijk belangrijkste positie bekleedde. Overigens is de oudste melding van deze heerlijkheid uit 1277 als Land van Haaltert.
We wandelen in een lus rond het dorp met een "speciale" stop in "De Vondelen". Iedereen welkom!
Bezienswaardigheden
Sint-Amanduskerk in Denderhoutem
- De Sint-Amanduskerk. Er zijn sporen van een houten kerk van vóór de 11de eeuw. In de 11de eeuw werd de gotische kerk in witte plaatselijke hardsteen opgetrokken. De toren (beschermd) en de zuiderbeuk werden gebouwd in de 12de of 13de eeuw. Het koor (beschermd) en de noorderbeuk zouden gebouwd zijn in de 16de eeuw.
- Ook Denderhoutem had te lijden onder de beeldenstorm. Pastoor Cornelius Baeyens, zelf van Denderhoutem, herstelde de schade. De huidige pastorie werd in 1767 opgericht.
- Wandelen
- Natuur
Praktische info
Sint-Amanduskerk
Dorp Denderhoutem
9450 Denderhoutem (Haaltert)
België
Iedereen is zéér welkom!