Met je gps “kompasschieten” langs domein Roosendael, Nete en Battenbroek
Enige basiskennis en ervaring met je gps is vereist om aan deze activiteit zelfstandig deel te nemen. Bij het vertrek krijg je weliswaar uitleg over hoe het werkt.
Wil je dit 'kompasschieten' graag leren, maar voel je je nog niet zeker genoeg, dan kan je inschrijven voor een begeleiding door een ervaren gps-gebruiker om 15.00 uur.
Aan het vertrekpunt vind je de notities met een richting en een afstand en je tracht hiermee door middel van je gps op de locatie te komen. Hier vind je de coördinaten voor een volgende locatie. Na 7 verschillende punten kom je terug aan je vertrekpunt en wanneer alles probleemloos is verlopen heb je ongeveer 6 km in de kuiten.
Deze wandeling brengt je door het prachtige domein Roosendael, vlak bij de Nete. Zo’n 800 jaar geleden werd hier een cisterciënzerabdij opgericht en na de Franse revolutie kwam ook dit religieus domein in private handen en werd het omgevormd tot buitenverblijf met een Engelse landschapstuin.
Zoals de plaatsaanduiding 'broek' laat vermoeden, gaat het hier om een drassig gebied. Al in de dertiende eeuw werd het ingedijkt. Eeuwenlang deed het vooral dienst als agrarisch poldergebied, tot in de twintigste eeuw de weiden, akkers en moerassige zones massaal beplant werden met populieren. Het gebied wordt doorsneden door de E19. De aanleg van deze autostrade heeft de flora en fauna van deze biotoop ingrijpend veranderd. Hiervoor werden ook twee vijvers gegraven als zandwinningsputten. Deze vijvers staan bekend als de Grote Vijver en de Kleine Vijver. De tocht brengt je langs de Kleine Vijver oftewel Spildoornvijver.
- Wandelen
- Activiteit met gps of smartphone
- Avontuur
Praktische info
Domein Roosendael
Rozendaal
2860 Sint-Katelijne-Waver
België
- Voor de twijfelaars wordt er voor vertrek nog een woordje uitleg gegeven. Vanaf dan sta je er alleen voor. Maar ben je toch nog niet zeker dan kan je met een ervaren gps-gebruiker op stap om 15.00 uur
- Op je gps maak je gebruik van “Peil en Ga” welke je in het hoofdmenu van je gps kan terugvinden. Of je kan ook gebruik maken van “Waypointprojectie” welke je kan vinden in het submenu van “Waypointbeheer”.
- Een outdoor-gps met kompas en een recente topo-kaart van de omgeving is vereist. Een basiskennis van waypointbeheer is sterk aanbevolen.