Moorsel: doorheen de Faluintjes
Beste wandelvrienden,
Zopas heeft de overheid ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen.
Als gevolg hiervan zijn wij genoodzaakt ook onze wandeling in Moorsel van aanstaande zondag 15 maart te annuleren.
We vragen jullie begrip voor deze hoogst uitzonderlijke situatie.
vriendelijke groeten,
PASAR AAIGEM - Wandelclub De Voskens
Samen met Baardegem, Herdersem en Meldert vormt Moorsel de Faluintjesstreek, vroeger één van dé hopregio’s van Europa. Eind 19e eeuw stond hier nog 2000 ha hop, al sinds de middeleeuwen een populair ingrediënt van bier. Om deze rijke traditie van voeger in ere te herstellen wordt hier en daar terug hop geteeld. Ondermeer het graan en de hop van het pikkelingbier komen uit de plaatselijke faluintjesaarde.
De fraai gerestaureerde Sint-Gudulakapel op het dorpsplein was volgens de overlevering de vaste bidplaats van de H. Goedele. Op de 8e verdieping van een chic hotel in Osaka pronkt een replica van deze kapel. “Chapel Goedele” is een populaire trouwplek bij gehoede Japanse trouwkoppeltjes.
Tussen knooppunt 22 en 23 stap je een stukje over de Leirekensroute, een autovrij fiets- en wandelpad op de oude spoorlijn tussen Douai en Antwerpen. De naam verwijst naar één van de machinisten die Valère heette.
Eens voorbij knooppunt 19 beland je tussen de hopvelden rond de abdij van Affligem. Al bijna 1000 jaar leven hier de monniken hier volgens de regels van Sint Benedictus. Het befaamde, op de fles gegiste Affligembier wordt nog altijd gebrouwen volgens het recept van vroeger. Weliswaar niet in door de plaatselijke monniken, maar door de bouwerij Alken-Maes.
Het renaissance waterslot van Moorsel werd begin 16e eeuw gebouwd als “séjour de plaisance” of lustoord voor kardinaal-abt Karel van Croy van de abdij Affligem. Die gaf, zoals diverse bronnen verhalen, “de volle vrijheid aan zijn wereldse driften”. Het werd door de huidige eigenaar vakkundig gerestaureerd en pronkt met een neerhof, waterpartijen en een park.
- Wandelen
- Natuur
- Avontuur
Praktische info
kerk
9310 Moorsel (Aalst)
België