Verrassend groen Lebbeke
Topwandeling met "De Voskens" in "Verrassend groen Lebbeke".
AFSTAND : 10,9 km met tussenstop.
Start wandeling om 14u00
Startplaats: parking "Van Der Schueren", Baasrodestraat (aan station)
Iedereen welkom!
Weetjes over LEBBEKE
Geboortebossen
Elk jaar organiseert Lebbeke een aanplanting van een geboortebos. Tijdens deze aanplanting krijgen de ouders van de kindjes die in het voorgaande jaar geboren zijn, de kans om een geboorteboom aan te planten. De gemeente heeft ondertussen al 4 geboortebossen:
- In Denderbelle langs het Veer
- In het centrum van Lebbeke te bereiken via een buurtweg die vertrekt in de Duivenkeetstraat
- In Heizijde langs de buurtweg die vertrekt in de Heizijdestraat ter hoogte van de voormalige Pastorie
- in Wieze ter hoogte van de Laerestraat, een buurtweg die de Sasbaan met de Dender verbindt
De geboortebossen van Lebbeke worden onderhouden als een natuurlijke entiteit en niet als een park. Dit houdt in dat er een wandelpad gemaaid is doorheen het bos, maar dat niet elke boom apart te bereiken is. De geboortebossen van Lebbeke, Heizijde en Wieze zijn toegankelijk voor het publiek en je kan er dus ook gaan picknicken, wandelen, spelen,… .
Natuurreservaten
Lebbeke heeft drie natuurreservaten op haar grondgebied, Denderbellebroek, Hannaerden en Wiestermeers, die werden samengevoegd tot één natuurreservaat Beneden Dender.
In Denderbellebroek reiken hooilanden tot aan de horizon. In dit natte gebied, doorsneden door talrijke beekjes, vind je bijzondere broedvogels zoals de boomvalk, buizerd of ransuil.
In Wiestermeersch wandel je tussen oude afgesneden Denderarmen. In de vallei vind je een wisselend landschap van grasland, elzenbroekbos en rijen knotwilgen. Wie weet spot je wel een vos of een ree.
Wees niet bang voor natte voeten in Hannaerden vlakbij Wieze. In dit gebied loop je langs bosjes en weilanden omzoomd met bomenrijen.
Meer informatie over onze natuurpracht kan u vinden op de website van Natuurpunt ’s Heerenbosch.
Twaalf geslachtenroute
Langs deze route liggen twaalf hoven die volgens de legende een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van Lebbeke (Lietbeka). Ze werden bewoond door voorname families van het dorp. Van een aantal hoven zijn geen zichtbare sporten bewaard, maar dat kan het fietsplezier zeker niet bederven.
Bezienswaardigheden langsheen de route:
- Hof te Meerssche/Hof te Heckene; Hof te Poele; Hof ten Bossche; Hof ter He; Hof te Macharis; Hof ten Cantele; Hof ter Varent; Hof te Zeebroeck; Hof te Gaet; Hof te Beughem; Hof te Kerrebroeck; Hof ten Dijke
Kasteel De Naeyer
- Voormalig Hof ter Hulst, thans genaamd Kasteel De Naeyer. De beschermde delen zijn de kapel, poort, koetshuis, theehuisje en de rest van de omgrachting en tuin.
Het domein is exemplarisch voor de evolutie van een "huys van plaisancien" naar een residentieel verblijf van de gegoede burgerij in de 19de eeuw. De artistieke waarde wordt vooral bepaald door de uitzonderlijke wintertuin als merkwaardige uiting van kunstrotswerk in de burgerlijke architectuur, gerealiseerd in 1908. De kapel ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, in 1883 gebouwd bij de ingangspoort van het kasteeldomein, is een mooi voorbeeld van een grote private kapel die eveneens dienst deed als buurtkapel.
Gemeentehuis
- Neoclassicistisch gebouw, ingeplant aan de zuidzijde van het in 1870 nieuw aangelegde dorpsplein, geflankeerd door identieke herbergen. Beschermd als monument en dorpsgezicht. Imposant symmetrisch opgetrokken gebouw ingehuldigd in 1877.
De bel-etage van het hoofdvolume wordt volledig ingenomen door één vierkante, helder verlichte ruimte, de raadzaal, ondersteund door twee ionische zuilen en twee pijlers in het midden. Wapenschilden tussen vergulde lauriertakken sieren de zwikken.
Grote Plaats - dorpsgezicht
Grote Plaats, beschermd als dorpsgezicht. Kerk- en marktplein ontstaan in 1869-70 door sloping van een aantal huizen aan de Dendermondsesteenweg, tegenover de kerk in functie van de wekelijkse markt en om de inplanting van een nieuw gemeentehuis mogelijk te maken. In 1872 werden nieuwe onteigeningen doorgevoerd voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis aan de zuidzijde van het plein. Bij het ontruimen van het oorspronkelijke kerkhof rond de kerk in 1890 werden de terreinen geëffend, gekasseid in 1897 en bij het dorpsplein gevoegd. De 18de-eeuwse toegangspoort werd in 1896 herplaatst aan de nieuwe begraafplaats. In 1921 werd voor de pastorie een imposant oorlogsmonument opgetrokken. Het plein werd herhaaldelijk heraangelegd. Thans gekasseid, voorzien van parkeergelegenheid en beplant met jonge bomen. Verlichting door hoge lantaarns met bloemenkorven.
Het oorlogsmonument in het midden van het dorpsplein, voor de pastorie voor de slachtoffers van de eerste wereldoorlog maakt ook deel uit van dit beschermd dorpsgezicht. Het monument is een werk van Geo Verbanck (beeldhouwer) en Jules Van den Hende (architect).
Onze-Lieve-Vrouw- Geboortekerk
De parochiekerk van Lebbeke is sinds de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten. Over het vroegste kerkgebouw, een Romaanse kruiskerk, is weinig gekend. De gotische kerk kreeg zijn huidige uitzicht, met een driebeukig schip en een vierkante kruisingtoren, in de loop van de 17de eeuw. Na een instorting van de kertoren in 1662 moest de kerk gedeeltelijk heropgebouwd worden. Uit dezelfde periode dateren het barokke hoogaltaar (1679) en het noordelijke zijaltaar met het miraculeus beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lebbeke in gepolychromeerde kerselaar (1660). De westgevel kreeg in 1712 en 1718 drie barokke topgevels. Het zuidelijk zijaltaar (1740) is toegewijd aan het Heilig Kruis. Het orgel werd in 1791 vervaardigd door Egidius Franciscus van Peteghem. Oorspronkelijk was de kerk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein werd gevoegd.
De kerk werd in 1942 beschermd als monument. In 2004 werden de gevels vernieuwd.
- Wandelen
- Natuur
- Pak je tijd (onthaasten, stiltewandelingen, …)
- Kies de waterkant
Praktische info
Kerk Aaigem
Aaigemdorp
9420 Aaigem (Erpe-Mere)
België