Wandelen doorheen de Hobokense polder.
POLDER HOBOKEN
De Hobokense Polder:
Een beetje verscholen Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Blue Gate (voorheen Petroleum Zuid) ligt de Hobokense Polder: met zijn 170 ha de grootste brok natuur in de stad Antwerpen. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten.
Ode aan de polders:
Waar de Hobokense Polder zich vandaag uitstrekt, overspoelde het water van de Schelde in een ver verleden dagelijks de buitendijkse slikken. Door de eeuwen heen werden die gronden stelselmatig ingepolderd voor gebruik als weide en akkerland. Dit typische kleinschalige polderlandschap verdween in de twintigste eeuw. Eerst palmde de industrie grote stukken van de Hobokense en Kielse polder in. Wat restte aan poldergronden, werd in de jaren zestig opgehoogd met afval en grond die vrijkwam bij de aanleg van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel. Op het overblijvende stuk kreeg de natuur vrij spel en ontstond mettertijd een uiterst waardevol en prachtig natuur- gebied.
Natuuroase
Het mag allerminst verbazen dat ook tal van dieren zich thuis voelen in dit waardevolle natuurgebied. Vos, ree en steenmarter genieten van de rust in struwelen en moerassen. De aanwezigheid van heel wat plassen en sloten zorgt voor een grote rijkdom aan amfibieën zoals groene en bruine kikker, gewone pad, kleine en alpenwatersalamander. Dankzij de ligging aan de Schelde komen trekvogels er op krachten. Een zestigtal vogelsoorten broeden er, waaronder vele eenden, waterral, ijsvogel en blauwborst. Ook ontelbare insecten en andere kleine diertjes vliegen, zwemmen en kruipen hier rond, Wel driehonderd soorten nachtvlinders en zelfs een vlieg, die nog nergens anders werd gevonden, kreeg de toepasselijke naam Pseudonapomyza hobokensis
- Wandelen
- Natuur
- Avontuur
Praktische info
Deze wandeling staat open voor iedereen om er aan deel te nemen. Zowel voor leden als niet leden van Pasar.
Ook honden zijn toegelaten.
Er wordt gewandeld (totaal 3u) in groep en onder begeleiding aan een matig tempo zodat iederen kan volgen.
Halfweg is er een rust/sanitaire stopplaats voor een drankje.