
3 muziekfestivals op prachtige locaties
De Grote Markt van Brussel, de middeleeuwse Sint-Baafsabdij of het Nationaal Park Scheldevallei? Pasarreporter Gert Corremans tipt drie festivals waar de locatie even mooi is als de muziek.
Op de pleinen van de hoofdstad
Het Lotto Brussels Jazz Weekend geeft de hoofdstad drie dagen lang een live soundtrack. Flaneer langs straten en pleinen van de Grote Markt naar de Dansaertwijk en je hoort overal muziek. Bij de drie hoofdpodiums op de grote stadspleinen sluit een heel jazzcircuit aan, met jazzclubs, cafés en Busker Stages waar Belgische jazztoppers optreden als straatmuzikant.
Het jazzweekend is gratis. Je hoeft dus niets te plannen, maar de cafés en vooral bekende clubs als The Music Village of L’Archiduc stromen snel vol. Op de drie hoofdpodiums ontdek je alle denkbare stijlen, genres en ensembles, van swingende brassbands tot virtuoze solisten, van bebop of souljazz tot avant-garde. De Grote Markt ontvouwt een kleurrijke waaier van hedendaagse jazz, het Beursplein versmelt jazz met andere genres zoals r&b en het ‘Next Gen’-podium op het Sint-Katelijneplein laat je de toekomst horen: vijftien bands die de finale haalden van de wedstrijd Brussels Jazz Vanguard. De jury kiest de winnaar tijdens het festivalweekend, maar het publiek mag meestemmen. Noem het gerust een Belgium got jazztalent, want dat is sowieso de boodschap van het festival.
Lotto Brussels Jazz Weekend, 23 tot 25 mei, Grote Markt, Beursplein, Sint-Katelijneplein en andere locaties in Brussel
In de middeleeuwse abdij
Lauden laat je genieten van vier klassieke concerten in de reusachtige refter van de Sint-Baafsabdij in Gent. Niet rond zonsopgang, zoals je uit de naam zou kunnen afleiden, maar gewoon om half acht ’s avonds. Voor je ticket betaal je wat je kan, maar reserveer wel vooraf.
Tijdens de twee lenteconcerten nemen beloftevolle muziekstudenten het podium in. Het Lucofusco Kwartet, dat aan het Gentse Conservatorium ontstond, brengt je in vervoering met strijkkwartetten van Mendelssohn en Beethoven. Gazhal Faghihi studeert barokklarinet en schalmei in Brussel en laat Bach klinken zoals in de tijd van Bach. Samen met bevriende musici voert ze zijn werk, en dat van zijn tijdgenoten, uit op historische instrumenten.
Benieuwd hoe klassiek klinkt op vier saxofoons? Of spits je graag de oren voor de winnaars van de Supernova, de prijs die Klara uitreikt voor het beste jonge kamerensemble? Dan moet je nog even geduld oefenen. Het Osimun Saxofoonkwarter en het Duo Altiler zakken in augustus en september af naar de abdij.
Lauden, 25 mei, 22 juni, 24 augustus en 28 september, Sint-Baafsabdij, Gent
Langs de oevers van de Schelde
Kunstenfestival STROOM overspoelt in juni voor de vierde keer het Nationaal Park Scheldevallei met gratis oeverconcerten en betalende voorstellingen op groene plekken en erfgoedlocaties. Enkele blikvangers?
Riversong opent het festival op 18 juni aan het Donkmeer in Berlare. Het Octopus kamerkoor trakteert je op kletsnatte klassiekers en avondliederen, van Moon River tot werk van hedendaags componist Eric Whitacre. Daarna neemt Pieter Embrechts je op sleeptouw in een massale samenzang voor de Schelde. Smeer alvast je stembanden!
Op het Sint-Annastrand kan je naar een heuse Windsymfonie gaan luisteren. Componist Peter Knockaert zette de data van 38 windturbines in de Antwerpse haven om in een speelbare partituur. Of daar echt muziek in zit? Dat laten kamerorkest Casco Phil en sopraan Elise Caluwaerts je horen. Ze brengen ook Vivaldi, Prokofjev, Barber en Max Richter.
De derde blikvanger is het concert van Grammy-winnaar Tan Dun in de Turbinehal Interescaut in Schelle. Hij dirigeert onder meer zijn eigen Water Concerto, waarin een virtuoze soliste twee bakken met water bespeelt.
Dit jaar treedt er voor het eerst een festivaldenker op. Maarten Inghels schreef een vloeibaar festivalgedicht over hemel en aarde en peilt samen met kunstenaars en wetenschappers naar de onderSTROOM. Wat is de riviergeschiedenis, hoe leeft de riviernatuur, welke vondsten doet de Scheldejutter en kan je bij valavond nog glimwormen zien oplichten? De dichter-denker en zijn gasten dompelen je onder in de natuur van het Buggenhoutbos, het Scheldepad in Wetteren en de Scheldedijk bij het Appelsveer, een overzetdienst die al acht eeuwen bestaat.
Het CO2-neutrale schip De Vrijbuiter zeilt tijdens het festival door de Scheldevallei en meert op negen locaties aan voor gratis oeverconcerten.
STROOM, 18 juni tot 6 juli, Nationaal Park Scheldevallei, diverse locaties