4x Kerstman of Sint?
Verwarm je aan de gezelligste kerstmarkten tijdens de donkerste dagen van het jaar. Of vier je liever eerst Sinterklaas met de kinderen? Pasarreporter Gert Corremans gidst je door het aanbod in de Vlaamse steden.
Santa komt spoken
Winterland in Hasselt stak twee weekends geleden de kerstlichtjes al aan. Of hoe de Limburgers heel het land op snelheid pakken als het om winterse gezelligheid gaat. Op Santa zelf is het nog even wachten. Hij maakt zijn goedgemutste intrede op 7 december en houdt tot 29 december audiëntie in het Huis van de Kerstman. Op 15 december kan je zelfs met hem ontbijten. Cadeautjes voor de kinderen zijn geregeld, zo attent is de brave man wel.
De meeste attracties op Winterland baden in een retrosfeertje. Zoef in een zitzak van de houten glijbaan La Suisse, draai een rondje in het reuzenrad, luister naar Tirolerschlagers in de Almhütte, nestel je in de knusse sofa’s van de Aspen Lounge, laat de kinderen rondtuffen in het Kersttreintje. Ga stijldansen met ouderwetse zwier in de Spiegeltent of glijd over echt ijs op de ‘energiezuinige’ schaatspiste. In de Ghost Villa toont Santa zich van zijn meest griezelige kant. Natuurlijk mag de kerstmarkt zelf niet ontbreken. Vijftig kraampjes is niet veel, maar je vindt er wel originele of handgemaakte cadeautjes.
Winterland, 15 november tot 5 januari, Kolonel Dusartplein, Hasselt
Sinterklaas, de circusheld
Sint-Niklaas zet de kerstsfeer voorlopig nog even op ijs. Eerst is er tijd voor Stad van de Sint, het festival dat de kindervriend waaraan de stad haar naam ontleent, uitgebreid viert. Hoewel, kindervriend? Santa is de dikbuikige goedzak in de rendierslee; Sinterklaas de strenge bisschop die te paard over de daken rijdt en stoute kindjes de roe geeft. Over hem kan je een horrorfilm draaien!
Gelukkig is Klaas goedgemutst – excuseer, gemijterd – in Sint-Niklaas. Ga met de kinderen rondneuzen in het Huis van de Sint (gratis, maar te reserveren), luister naar een verhaaltje van Sint en de Pieten in de Fluistertoren en wandel langs de 12 Nutteloze Sinterklaasborden van Kamiel De Bruyne. In de Winkel van de Sint vind je streekproducten geïnspireerd door de goedheiligman, van gin en thee tot kaas en pralines. Confiserie Thys haalde zelfs oude snoepmallen uit de kast om retro-sintsnoepjes te maken.
Wie te paard over de daken rijdt, is geen houten klaas, maar schuilt er in Sint ook een artiest, acrobaat of superheld? Spektakel gegarandeerd in de circustent van Sint in de Piste, met prachtige kostuums, een showballet, musical- en circusartiesten en getalenteerde Pieten. Naast de tent kan je je uitleven op een nostalgische kermis met draaimolen, rups en trampolines.
Stad van de Sint, 17 november tot 6 december, Sint in de Piste, nog op 30 november en 1 december, Syntraterrein, Sint-Niklaas
Ich möchte ein Mammut sein
Om op Wintergloed in Brugge niet in kerststemming te raken, moet je al immuun zijn voor the most beautiful time of the year. En zelfs dan kan de Lichtbelevingswandeling je nieuwsgierigheid prikkelen. Dit jaar heeft ze als thema Vuur en IJs. In het Sint-Annakwartier en aan de Vesten laaien tien lichtkunstwerken op. Bijvoorbeeld? Zonnewind laat de zon opkomen achter het standbeeld van Jan van Eyck. De schilder ontwaakt, pakt zijn penseel en gaat aan het werk. Op de Kruisvest bij de Sint-Jansmolen is de sfeer ijziger: drie onderkoelde mammoets banjeren door het gras.
De Brugse kerstmarkten zijn knusse winterdorpen, met in detail afgewerkte stalletjes. De klassieke kraampjes staan op de Markt; op het Simon Stevinplein vind je producten van ambachtelijke makelij en uit de korte keten. De kunstschaatspiste dobbert op het Minnewater – hoe romantisch! Genoeg pirouettes gedraaid? Dan kan je aan wal opwarmen met lokale drankjes en hapjes in de Winterbar Vorst. Verder staan er ook nog concerten en allerlei andere evenementen op het programma.
Wintergloed, 22 november tot 5 januari, Markt, Simon Stevinplein en andere locaties, Brugge
Vuurkunstenaars en viswijven
Mechelen houdt je warm verbindt de kerst- en eindejaarsfeesten met wat er reilt en zeilt in de stad. Het gratis winterfestival Mechelen in Vuur en Vlam strijkt dit jaar neer op drie locaties: in het Tivolipark op 6 en 7 december, op het dorpsplein van Hombeek op 13 en 14 december en in de Mechelse binnenstad op 20 en 21 december. Vuurkunstwerken, lichtanimaties en licht ontvlambare straatartiesten poken de gezelligheid hoog op. Bij drank- en eetkraampjes kan je je nog extra verwarmen.
De kerstmarkten hebben allemaal hun eigen karakter. De grote, klassieke kerstmarkt breidt dit jaar flink uit en palmt vier pleinen in de binnenstad in. Op de Mondiale Kerstmarkt koop je unieke cadeautjes, waarmee je bovendien goede doelen steunt. De WinterbazART hijst kerstmis in een magisch en kunstzinnig jasje en de Vleeshalle verandert in een knusse winterchalet, mét knetterend haardvuur. Proef de eindejaarsspecials van de marktstanden en bezoek de kersteditie van The Fishwives Market, de maandelijkse creatieve markt in de Vleeshalle. De kleine kerstmarkten worden georganiseerd door verenigingen en handelaars en duren meestal maar een of twee dagen.
Mechelen houdt je warm, 29 november tot 22 december, Sint-Romboutstoren, Korenmarkt, Vismarkt en Haverwerf, Mechelen