4x weg van wetenschap

rr
4 minuten leestijd

Van een digitale kunstwerken in Namen tot een cold case uit de Karolingische tijd. Wie van wetenschap houdt, kan op wonderlijke expo’s en festivals terecht. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier aanraders.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Wetenschap voor doe-het-zelvers

Zin om de wetenschap praktisch te bekijken en zelf de handen uit de mouwen van je labojas te steken? Trek dan met het hele gezin naar Tour & Taxis in Brussel voor het I Love Science Festival. Zestig partners, van universiteiten tot de federale politie, tonen je hoe zij gebruik maken van de wetenschap. Workshops, experimenten, escaperooms, expo’s en lezingen laten je kennismaken met de meest uiteenlopende disciplines en technologieën.

Neem deel aan een zeepkistenrace of een dronewedstrijd, stuur een robot op missie naar Mars, laat je lichaam ondersteunen door een exoskelet, kruip in de huid van een CSI-expert en verzamel vingerafdrukken op een plaats delict. Bouw een klimaatresistente stad met LEGO-blokjes, ontdek hoe de 3D-voedselprinter werkt, leer hoe je een automatische stofzuiger programmeert of sla een praatje met een intelligente robot. I Love Science Festival heeft een peuterzone met grote bouwblokken, springkastelen en dinoskeletten en verwelkomt ook nog eens acht wetenschapstrucks, die je uitdagen met ongewone spelletjes en proeven. Aan de Akenkaai meert de wetenschapsboot Gluon aan. Ga aan boord en ontdek hoe Brussel zich voedt en bevoorraadt via de interactieve route ‘In de buik van de stad’.

 I Love Science Festival, 11 tot 13 oktober Tour & Taxis Shed 1 en 2, Brussel

Digitaal, artificieel of fake?

Gefascineerd door digitale cultuur, artificiële intelligentie en nieuwe technologieën? KIKK is een vierdaags festival in Namen op de grens van kunst en wetenschap. De dertiende editie heeft als thema True/False. Tientallen internationale kunstenaars, designers en experts zakken af naar de Waalse hoofdstad om de scheidslijn tussen waarheid en fictie te onderzoeken.

Hoe zal artificiële intelligentie onze creativiteit beïnvloeden? Worden we gemanipuleerd door influencers en algoritmes? En wat zullen we nog geloven als de grens tussen illusie en werkelijkheid vervaagt? Vooraanstaande sprekers, van filmmakers tot grafisch ontwerpers, komen lezingen en workshops houden, ook voor kinderen.

Het kunstparcours KIKK in Town voert je langs zestig kunstwerken en installaties in de stad. Ze kaarten drie subthema’s aan: Illusie en Waarneming, Kunstmatige Intelligentie en Sociale Netwerken en Identiteit. Het festivalluik AfriKIKK presenteert digitale kunst uit Afrika en op de KIKK Market tik je digital art op de kop en test je nooit eerder uitgebrachte games uit. 

KIKK Festival, 24 tot 27 oktober, Cultuurcentrum Delta en andere locaties, Namen

Koninklijke cold case

In de Sint-Pietersabdij in Gent kruip je deze herfst in de huid van een archeoloog, historicus en bio-antropoloog. Wat deze wetenschappers gemeen hebben, is dat ze graven en hun inhoud onderzoeken. Jouw studieobject op de expo is Judith, dochter van Karel de Kale en eerste gravin van Vlaanderen. Maar zijn het écht haar skeletresten die in 2006 aan het licht kwamen bij de aanleg van de parkeergarage onder het Sint-Pietersplein?

Daar geeft de expo Judith, een Karolingische prinses in Gent? geen uitsluitsel over. Samen met de wetenschappers duik je in het onderzoek en probeer je de puzzel van Judiths leven te leggen. Zeldzame bruiklenen wekken de woelige negende eeuw tot leven. In een context van intriges en familieoorlogen stippelde Judith haar eigen pad uit, tegen de wil van haar vader in. Uiteindelijk kwam ze samen met haar man Boudewijn aan het hoofd van het nieuwe graafschap Vlaanderen te staan. De Sint-Pietersabdij ontpopte zich toen als een belangrijk religieus centrum, waar de graven van Vlaanderen hun laatste rustplaats kregen. Judith, een Karolingische prinses in Gent? 

4 oktober tot 19 januari, Sint-Pietersabdij, Gent

Speuren naar de waarheid

GUM, het Gentse Universiteitsmuseum, verwelkomt je in de Wonderkamer van de Waarheid. Op deze expo bestuderen wetenschappers en kunstenaars het onderscheid tussen feit en fictie, fake en echt, nieuws en desinformatie. Kan je de waarheid met absolute zekerheid vaststellen? Bestudeer onderzoeksprojecten uit binnen- en buitenland en neem er live aan deel. Nick Ervinck en Charles Degeyter stellen nieuwe, bevreemdende kunstwerken voor, die de grenzen verkennen tussen kunst, wetenschap en artificiële intelligentie. GUM selecteerde in totaal werken van een tiental gerenommeerde kunstenaars. Wonderkamer stuurt je op pad in een spiegelpaleis van perspectieven, waar de Waarheid met een hoofdletter weinig voorkomt. 

Wonderkamer van de Waarheid, tot 21 april, GUM – Gents Universiteitsmusem, Ledeganckstraat 35, Gent www.gum.gent

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer