5x allemaal lichtjes (of vlammetjes)
Lichtwandelingen en vuurfestivals horen bij de kerstperiode als jingle bells en glühwein. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vijf aanraders waarvan je het gegarandeerd warm krijgt.
Circus in de kleiputten
In de Boomse kleiputten zijn briljante ideeën ontstaan. Het dancefestival Tomorrowland bijvoorbeeld, om een recent wereldsucces te noemen. Putteke Winter is bescheidener van opzet, maar even aanstekelijk. Veel provinciale domeinen kunnen zich de winter niet meer voorstellen zonder stemmige vuur- en lichtwandelingen.
De nieuwe editie in De Schorre is vurig als vanouds en baadt in een vintage circussfeertje. Vuurbogen spuwen vlammen en jongleurs halen stunts uit met fakkels. Tijdens de performance Touche Electrique wekt iedere dansmove of drumbeat een elektrische vonk op. Ron Jaluaï creëert een magische installatie met led-spots en lasers. Zet een speciaal brilletje op en elk lichtje of vlammetje verandert in een hartje. Gezelschap De Machienierie brengt de première van Les Animaux Perdus. Op muziek geïnspireerd door Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns wekken ze het dierencircus van vroeger weer tot leven. Niet met echte dieren natuurlijk, maar met poëtische installaties. De Boomse IJsberen nemen zoals ieder jaar een frisse duik in de verlichte vijver naast de One World Bridge van Arne Quinze.
Putteke Winter, 6 en 7 december, Provinciaal Domein De Schorre, Boom
Zimbabwe aan het Zilvermeer
Wintersfeer stippelt een feeërieke avondwandeling uit langs de mooiste plekjes aan het Zilvermeer. Rep je dus naar Mol dus als je van vuurshows, lichteffecten, circus en een gulle geut glühwein houdt. Dit jaar wandel je op Wintersfeer de wereld rond. Egyptische piramides, Britse dubbeldekkers, Australische kangoeroes, Chinese lampionnen, maskers uit Zimbabwe… goed, dat klinkt clichématig, maar een festival is natuurlijk geen universiteitscollege. Mexico vaardigt dansende skeletten af om je een late Dia de Muertos te laten beleven en het hoogste Noorden stuurt aaibare ijsberen. Cute!
Wintersfeer aan het Zilvermeer, 13 en 14 december, Provinciaal Domein Zilvermeer, Mol
Spelen met licht en schaduw
Wintertijd, het winterprogramma van Leuven, laat de kerstperiode niet voorbijgaan zonder een artistiek verantwoorde dosis lichtkunst. Dit jaar neemt het gratis lichtparcours (un)Holy Light je mee naar ‘tangent worlds’: werelden die raakpunten met onze wereld vertonen, maar ook verschillen. Curator Juliette Bibasse selecteerde zes installaties van internationale kunstenaars. Stap binnen in het Stadhuis, de museumtuin van M Leuven, bibliotheek Tweebronnen en School 6 in de Naamsestraat en laat je verrassen door kunstwerken die spelen met licht en schaduw: dansende paraplu’s, kunstmatige wolken, slingerende doeken, stroboscopische machines. Voor 100 % analoge licht- en schaduweffecten zak je op 14 december af naar het Groot Begijnhof bij kaarslicht. De magie van duizenden flakkerende kaarsjes is moeilijk te overtreffen.
Wintertijd Leuven, Wintertijd Leuven, 11 tot 22 december (Kerstmarkt), Ladeuzeplein, Leuven
Vurige Van Eyck
Om op Wintergloed in Brugge niet in kerststemming te raken, moet je al immuun zijn voor the most wonderful time of the year. En zelfs dan kan de Lichtbelevingswandeling je nieuwsgierigheid prikkelen. Dit jaar heeft ze als thema Vuur en IJs. In het Sint-Annakwartier en aan de Vesten laaien tien lichtkunstwerken op. Bijvoorbeeld? Zonnewind laat de zon opkomen achter het standbeeld van Jan van Eyck. De schilder ontwaakt, pakt zijn penseel en gaat aan het werk. Op de Kruisvest bij de Sint-Jansmolen is de sfeer ijziger: drie onderkoelde mammoets banjeren door het gras.
Wintergloed, tot 5 januari, Markt, Simon Stevinplein en andere locaties, Brugge
Draken, trollen en een ijskoningin
In ZOO Planckendael stak de LED-lampjes en laserbundels van zijn lichtfestival al eind oktober aan. Dit jaar strijken er Dragons of the North neer in al hun lumineuze pracht. Ze brengen vriendjes mee, niet uit Game of Thrones, maar uit de Scandinavische mythologie. Meer dan zestig taferelen stellen trollen en elfjes voor. Vliegende paarden en rendieren, de weerwolf en zijn roedel, de ijskoningin en de rotsman… De draken zelf zorgen dat de clash tussen ijs en vuur zo sprookjesachtig mogelijk verloopt en houden de vier meter hoge feniks in bedwang. Hun hippe outfit is made in China, want ook dit jaar zijn de lichtobjecten gecreëerd door de makers van China Light Festival. Chinezen bezoeken lichtfestivals om elkaar geluk toe te wensen in het nieuwe jaar. In Planckendael kan dat met churros, chocomelk en glühwein erbij.
Dragons of the North, tot 5 januari, ZOO Planckendael