5x gezinsuitstapjes voor de kerstvakantie
Een expeditie in een jungle vol wandelende takken, dansen met de suikerfee of een kunstzinnige duik in een gigantisch ballenbad? Pasarreporter Gert Corremans selecteert de vijf leukste gezinsuitstapjes voor de kerstvakantie.
Wietses wandelaars
Welk huisdier neem je als je allergisch bent voor dierenvachten? De tienjarige Wietse Chanet koos voor wandelende takken. Vijftien jaar later is zijn hobby flink ontspoord en geeft hij als bio-ingenieur lezingen over wandelende takken en bladeren. Tijdens de kerstvakantie kan je in het Arboretum Kalmthout zijn collectie Phasmida (hun wetenschappelijke naam) gaan bewonderen. Het Vangeertenhof verandert in een mini-jungle, waar de tropische insecten zich in hun element voelen. Spot jij de takken, blaadjes en twijgjes met pootjes in het groen? Expeditieleider Wietse kruidt je avontuur met vrolijke wetenschap.
Buiten in de tuinen kan je op winterzoektocht naar eenhoorns en fabeldieren. Sommige zijn even wonderlijk als Wietses wandelaars, en met wat geluk zorgen bloeiende toverhazelaars voor extra magie.
Jungle vol wandelende takken, 14 december tot 5 januari, Arboretum Kalmthout
Niet meer alleenhoorn
Over eenhoorns gesproken: er woont er eentje in de bossen rond de abdij van Herkenrode. Hoorntje, zo heet de lieverd, heeft een roze neus die bijna even hard opvalt als de rode kokkerd van Rudolf het rendier. In de winter voelt hij zich soms wat alleenhoorn, dus zou hij graag cadeautjes rondbrengen met de Kerstman. Dat mag, zegt de Kerstman, maar eerst flink oefenen! Deze kerstvakantie kunnen je kinderen (3 tot 6 jaar) Hoorntje een handje helpen. Doe de kerstzoektocht Hoorntje, helper van de Kerstman en voer allerlei opdrachten uit, samen met de niet meer alleenhoorn en zijn kerstvriendjes.
Kerstzoektocht: Hoorntje, de helper van de Kerstman, 21 december tot 5 januari, Abdij van Herkenrode, Hasselt
Lichtjes in de plantentuin
Van een tropische jungle vol Phasmida naar een winters sprookjesbos: daarvoor hoef je geen continenten te doorkruisen. De Plantentuin in Meise staat er overdag nu kaal en kil bij, maar ’s avonds gaan de lichtjes van WinterFloridylle aan. Tussen 18 en 21.30 uur kan je het 3,5 km lange parcours aanvatten, dat je langs twintig spectaculaire lichtinstallaties leidt. Verken de verlichte Eilandtuin, bewonder de lasershow op het kasteel en ontdek het hypermoderne kassencomplex van De Groene Ark by night. Piet Goddaer, bekend als Ozark Henry, componeerde de soundtrack bij het lichtfestival. In het Winterdorp kan je na afloop nog gezellig nakaarten met een hapje en een drankje.
WinterFloridylle, 19 december tot 5 januari, Plantentuin Meise
Dans van de suikerfee
Met het hele gezin een namiddag naar het ballet? De Notenkraker van Tsjaikovski is dé kerstklassieker, omdat het verhaal zich bij een rijke familie rond de kerstboom afspeelt, en De Notenkraakster is de swingende nieuwe versie die kinderboekenauteur Benny Lindelauf verzon. Actrice Kiki sleept jong en oud mee in een wervelend avontuur. Knutsel thuis muizenoortjes en je bent klaar om de (muziek)noten onder je voeten te laten kraken. Dansgezelschap Roots Compagnie en jeugdtheater Het Laagland spelen de voorstelling; Symfonieorkest Vlaanderen verzorgt de livemuziek. Wedden dat je de Bloemenwals en de dans van de Suikerfee onmiddellijk herkent? De voorstelling doet vier cultuurcentra in Vlaanderen aan en vindt altijd in de namiddag plaats.
De Notenkraakster, 3 januari, Concertgebouw Brugge, 4 januari, De Bijloke Gent, 5 januari De Singel Antwerpen en 12 januari CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg
Luchtige kunstwerken
Na elf andere steden, zoals Rome en New York, heeft ook Brussel zijn branche van het Balloon Museum. Zalen vol ballonnen, als dat geen dolle pret is! Maar de openingsexpo EmotionAir wil je een breed spectrum van emoties laten beleven, van angst tot woede en van vreugde tot verbazing. Twintig internationale topkunstenaars pakken uit met monumentale installaties, die je vaak ook mag aanraken. Slingerende ballen, bubbels die geluid bevatten, met monsters versierde kanonskogels: de kunstwerken spreken zowel kinderen als volwassenen aan. Zelfs het ballenbad is bestemd voor alle leeftijden. Al is ‘ballenbad’ eigenlijk een zwakke omschrijving voor de poel van emoties waarin de centrale installatie Hyperfeeling je onderdompelt.
EmotionAir, tot 26 januari, Balloon Museum, Brussels Expo, Heizel, Brussel, www.balloonmuseum.world