5x kunst langs de Leie

Roger Raveel
4 minuten leestijd

Altijd een goed plan: fietsen in de Leiestreek. Dankzij het project Meesters Langs de Leie kan je je laten inspireren door beroemde schilders. Pasarreporter Gert Corremans selecteert de mooiste expo’s voor deze zomervakantie.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Nooit teveel Raveel

Roger Raveel voelde zich als een vis in het water in het pittoreske dorp Machelen-aan-de-Leie. Exact 25 jaar geleden opende hij er zijn eigen museum. Om zijn zilveren jubileum te vieren, keert het Roger Raveel Museum terug naar de kern van Raveels werk. Tot 6 oktober gidst de expo De Essentie je chronologisch door zijn kunstenaarscarrière. Je ontdekt hoe hij geleidelijk zijn Nieuwe Visie ontwikkelde, de vernieuwende stijl die witte vlakken, spiegels en gebruiksvoorwerpen integreerde in zijn dorpse schilderijen. Zijn Machelen vond hij een geweldig dorp: ‘Het is echt gebleven, het heeft niet dat geromantiseerde en artistiekerige karakter van de andere Leiedorpen. De tweede expo in het museum, Zulma, muze en manager, belicht de sleutelrol die Raveels vrouw Zulma De Nijs speelde in zijn leven.

Roger Raveel. De essentie, tot 6 oktober, Roger Raveel Museum, Machelen-aan-de-Leie

Kunst met wortels

De rivierbocht, het kerkdorpje, de glooiende heuvels: de Leieschilders focusten graag op de horizon. Wat als je de aandacht eens verlegde naar de grond onder je voeten? Naar de aarde waarin je geworteld bent? Dat wordt het thema van de negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst, die op 30 juni van start gaat. 

Drie musea (Dhondt-Dhaenens, mudel en Roger Raveel) slaan de handen in en koppelen het artistieke verleden van de Leiestreek met hedendaagse kunst. Op de expo Stories from the Ground in Museum Dhondt-Dhaenens ontdek je hoe ruim twintig hedendaagse kunstenaars omgaan met schilderkunst en tradities. Zetten ze je vast, of vormen ze een vruchtbare voedingsbodem?

Mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, viert de 100ste sterfdag van impressionist Emile Claus. Op Master Painting gaan hedendaagse kunstenaars in dialoog met werk van Anna De Weert, Jenny Montigny en Yvonne Serruys, drie succesvolle leerlingen van Claus. In het Roger Raveel Museum mogen kunstenaars voor Vogelschrik van het museum spelen: ze zetten hun installaties en sculpturen tussen de werken van Raveel.

Biënnale van de Schilderkunst, 30 juni tot 6 oktober, Museum Dhondt-Dhaenens en mudel, Deinze. Roger Raveel Museum, Machelen-aan-de-Leie

Met Claus naar het hanengevecht

Op Het Hanengevecht verdringen dertig Waregemse notabelen zich om de wrede strijd tussen twee hanen te volgen. Emile Claus was erg tevreden over het werk en toonde het op belangrijke kunstsalons in Wenen, Parijs en Berlijn. Maar zijn meesterwerk verdween spoorloos na de Eerste Wereldoorlog. Tot het vijf jaar geleden herontdekt werd in de kelder kasteel in Waregem. Hans Bourlon van Studio 100 liet het schilderij restaureren en stelde het tentoon op de tweede expo van Het Kunstuur in Mechelen.

Deze zomer komt het schilderij tot leven op een belevingsexpo in de kerk van Sint-Eloois-Vijve, het geboortedorp van Emilie Claus. Met behulp van een tablet duik je in de leefwereld van de toeschouwers van het hanengevecht. De plaatselijke heemkundige club kon de personages identificeren. Waarom beeldt Claus ze af tijdens een bloederig spektakel in een duistere herberg? Als hoogtepunt van je bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte schilderij.

Hanengevecht. Claus belevingsexpo. Tot 22 september Kerk van Sint-Eloois-Vijve, Waregem

Nog meer kunst in de Leiestreek?

Triënnale Kortrijk trekt een spoor van hedendaagse, interactieve installaties en kunstwerken door de stad. Het thema After Paradise klinkt niet pessimistisch, maar de 21 kunstenaars bieden toch toekomstperspectief en vrolijken je op met poëtische, kleurrijke en spectaculaire kunstwerken. Tot 6 oktober, Stadscentrum Kortrijk

Het Kunstuur in Roeselare laat bekende Vlamingen aan het woord over schilderijen en kunstenaars waarmee ze een band hebben. In de Sint-Amandskerk vertellen ze over Belgische topwerken uit de periode 1850 tot 1950. Sint-Amandskerk, Roeselare

Fietsen met Leieschilders

Honderd jaar geleden, toen Emile Claus overleed, was fietsen al behoorlijk hip. Spring op de fiets met Emile en peddel van zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve naar zijn woonplaats Astene en het schilderachtige dorpje Deurle (bij Deinze). De volledige route is 64 km lang, maar je kan ze opsplitsen in twee fietslussen van 33 km, met vertrek in Waregem of Deinze

Liever wandelen met Roger Raveel? Of je kunstzinnige fietsroute uitstippelen op het knooppuntennetwerk? Raadpleeg dan mini-website Meesters langs de Leie voor meer inspiratie.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer