6 kerstcadeautips voor kampeerders
De feestdagen staan voor de deur en dat is het ideale moment om je geliefden - of jezelf! - te verrassen met cadeaus die het buitenleven nóg aangenamer maken. Slaap je graag in een tent? Of ben je op zoek naar een geschenk voor iemand die zijn kampeeravonturen graag naar een hoger niveau tilt? Deze zes shoppingtips zetten je op de juiste weg.
- Kamperen
Opblaasbaar kussen: een gamechanger voor je nachtrust
Ja, je kan je behelpen met ouderwetse improvisatie, door kleren in een T-shirt te proppen of een jasje op te rollen als kussen. Ik deed het jaren zo. Maar geloof me, een opblaasbaar kussen is de investering meer dan waard. Zeker als je van nature geen goede slaper bent of als je opziet tegen slapen in een tent. Dan maakt een deftig kussen het verschil tussen een rusteloze nacht en een verkwikkende slaap. Mijn favoriet? De Sea to Summit Aeros is vederlicht, neemt amper plek in je rugzak in en voelt aangenaam aan. Met een paar flinke ademteugen blaas je het kussen zo hard of zacht op als je zelf wenst.
Prijs: 49,99 euro bij A.S. Adventure of 49,95 euro bij De Kampeerder.
Waterdichte liner: ultieme bescherming voor je trekkingrugzak
Met een regenhoes voor je rugzak kom je al ver. Maar als het echt pijpenstelen regent, sijpelt er alsnog water binnen via je rug of andere onbedekte delen van de rugzak. Resultaat: natte spullen. Niet ideaal wanneer je aan het einde van een afmattende dag in een droge slaapzak wil kruipen. In zulke omstandigheden kan een waterdichte liner handig zijn, een extra beschermingslaag in je rugzak. Merken als Osprey bieden liners op maat voor hun rugzakken, maar er bestaan ook meer budgetvriendelijke opties. Zoals de liners van Tasmanian Tiger, beschikbaar in verschillende maten. Volgens Tasmanian Tiger blijven je spullen zelfs droog wanneer je hele rugzak in het water valt.
Prijs: 10,45 euro voor een liner van 8 liter, 12,45 euro voor een van 20 liter, beiden bij Knives and Tools.
Waterfilter: altijd en overal veilig drinkwater
Tijdens langere trektochten heb je drie opties om aan drinkwater te komen:
- Je zeult een hoeveelheid water mee die je rug doet kraken.
- Je vertrouwt op winkels of andere plekken om je voorraad bij te vullen.
- Je gebruikt een waterfilter en haalt je water uit natuurlijke bronnen.
Voor avonturen in de ruige natuur van Schotland of Scandinavië is optie drie meestal aangewezen. Een waterfilter geeft je vrijheid en zekerheid, zelfs ver van de bewoonde wereld. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, onder meer rietjes, flessen met een filter, zwaartekrachtsystemen en pompsystemen. Mijn favoriet is de Katadyn BeFree, een lichte, zachte fles met een ingebouwde filter die bacteriën, vuil en onzuiverheden uit het water haalt. Je kan de fles ook leegdrukken in andere drinkbussen. Nooit meer stressen over je watervoorraad!
Prijs: 54,95 euro voor een Katadyn BeFree van één liter bij De Kampeerder.
Oordoppen met ruisonderdrukking: stille nachten op de camping
Ik zei het al eerder, je nachtrust is tijdens een tocht van cruciaal belang om dag na dag fris te blijven. Of je nu slaapt op een drukke camping of op een afgelegen bivakzone, ‘s nachts kan het rumoerig zijn. Een kampeerder die iets te luidruchtig richting toiletblok sjokt of het geritsel van de natuur: als je in een tent ligt, is er niet veel nodig om je uit je slaap te halen. Oordopjes bieden uitkomst. Zelf zweer ik bij de wassen oordoppen van Quies. Die kan je in de goede vormen masseren en blijven zo beter in de oren zitten dan klassieke oordoppen. Met een geluidsdemping van gemiddeld 27 decibel zorgen ze voor rust, zelfs als de omgeving dat niet doet.
Prijs: 8,75 euro voor 12 paar bij Kruidvat.
Campingkacheltje met powerbank: koken, warmte én stroom
Wie lange afstanden wandelt en onderweg kampeert, probeert zoveel mogelijk te beknibbelen op gewicht. Dan is gerief dat meerdere functies combineert goud waard. De BioLite CampStove 2 is zo’n slimme alleskunner. Op deze houtbrander kan je niet enkel koken, hij wekt ook stroom op. Maak een vuurtje, duw er droge twijgen in en binnen enkele minuten kook je water voor je kampeermaaltijd. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een batterij - zodat jij je telefoon of hoofdlamp kan opladen, zelfs zonder actief vuurtje. Kanttekening: nat hout bemoeilijkt de verbranding, dus op regenachtige dagen is de CampStove 2 minder nuttig.
Prijs: 248,99 euro, inclusief accessoires, bij Knives and Tools of 164,95 euro voor enkel de kachel bij Outdoor XL.
Wandelsokken: klein detail, groot verschil
Het ultieme kerstcadeau? Sokken natuurlijk! Tot voor enkele jaren wandelde ik nooit met specifieke wandelkousen. Ik zag er weer zo’n marketingtruc van de outdoorindustrie in: een product waarvan ze je wijsmaken dat het onmisbaar is, maar waarvoor vast een goedkoper alternatief bestaat. Ik droeg dus normale katoenen sokken. Totdat ik op een bloedhete dag met een zware rugzak al na vijf kilometer een beginnende blaar voelde. Toch maar eens proberen. En jawel, wandelkousen maken écht een enorm verschil. Ze reguleren warmte, houden je voeten droog en voorkomen zo blaren. Er zijn talloze merken, zoals Falke, Stance en Smartwool, maar Decathlon heeft evengoed een budgetvriendelijk alternatief. Zelf draag ik meestal Ayacucho, het huismerk van A.S. Adventure.
Prijs: 26,95 euro voor twee paar wollen wandelsokken van Ayacucho bij A.S. Adventure.