
9 topexpo’s voor de Paasvakantie
Heel wat musea pakken voor de paasvakantie uit met nieuwe expo’s. Pasarreporter Gert Corremans tipt negen aanraders, van Hasselt tot Knokke, en van exuberante rococo tot alledaagse schoonheid.
Vooroorlogs, volks Gent
Het Museum voor Schone Kunsten Gent zet een onderschatte kunstenaar in de kijker. Jules De Bruycker (1870-1945) geniet erkenning als etser, maar ook zijn tekeningen, aquarellen en gouaches hebben niets van hun zeggingskracht verloren. Meer dan 150 werken dompelen je onder in een kleurrijk, fantasievol universum en wekken het volkse Gent van vroeger weer tot leven. De Bruycker was een meesterlijk observator van het straatleven, maar beperkte zich niet tot zijn favoriete thema. Zo is er ook een aangrijpende reeks tekeningen te zien waarin hij het menselijk leed tijdens de Eerste Wereldoorlog aanklaagt.
Jules De Bruycker, tot 29 juni, MSK Gent, Fernand Scribedreef 1, Gent, www.mskgent.be
Alledaagse schoonheid
Voor zijn nieuwe expo Schoonheid als verzet selecteerde Michiel Hendryckx foto’s en verhalen die hem nauw aan het hart liggen. Van een krantenfotograaf zou je verwachten dat hij historische gebeurtenissen wil registreren. Maar Hendryckx bewaart liever alledaagse vormen van schoonheid. Thuis, in zijn geliefde stad Gent, of onderweg in Europa voor de krant De Standaard. In de Sint-Pietersabdij in Gent zie je hoe hij net als zijn voorbeeld Henri Cartier-Bresson de kunst verstaat om op het juiste ogenblik af te drukken en vluchtige momenten van schoonheid te capteren.
Michiel Hendryckx. Schoonheid als verzet, tot 16 november, Sint-Pietersabdij, Gent, www.historischehuizen.stad.gent
Nacht in het beeldenpark
Op Nachtreis, zijn grote solo-expo in het KMSKA, gomt Hans Op de Beeck de scheidslijn tussen kunstwerk en toeschouwer uit. Je bezoekt niet gewoon de expo, maar wordt deel van een totaalkunstwerk dat alle zintuigen aanspreekt. Begeleid door een speciaal gecreëerde soundscape wandel je langs 39 levensgrote, monochrome sculpturen. De beelden staan opgesteld in het schemerduister en weerspiegelen verschillende levensfases, emoties en alledaagse gebruiken. Je dwaalt door een tijdloze, bevreemdende wereld, waarin je het contact met de dag, het licht en de werkelijkheid verliest. Is het leven slechts een droom?
Hans Op de Beeck: Nachtreis, tot 17 augustus, KMSKA, Antwerpen, www.kmska.be
Diep in de jungle
Reis met de Frans-Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado naar Amazônia bij Tour & Taxis. Dring diep door in het regenwoud en ontmoet inheemse volkeren die hun omgeving altijd gerespecteerd hebben. Vandaag verslinden de houtkap, mijnbouw en landbouw het kwetsbare ecosysteem waarvan ze al duizenden jaren deel uitmaken. In Salgado schuilt een activist. In de jaren 1980 bracht hij de helse werkomstandigheden in de Braziliaanse goudmijn van Serra Pelada in beeld. Voor Amazônia blijft hij trouw aan zijn dramatische zwart-witstijl. De tweehonderd foto’s tonen je zowel de bewoners van het regenwoud als de kwetsbare grandeur van de grootste rivier ter wereld. Jean-Michel Jarre componeerde soundtrack bij de expo.
Amazônia, Sebastião Salgado, tot 9 november, Tour & Taxis, Brussel
Feeling met de farao’s
Tijdeloze blikken in Villa Empain brengt kunstwerken en artefacten uit het oude Egypte in dialoog met hedendaagse Afrikaanse kunst. Alle objecten komen uit de prestigieuze collectie van de Stichting Gandur en zijn voor het eerst in België te zien. Aan de hand van acht thema’s vergelijk je vroeger en nu. Kan je de blik van Ramses II nog lezen als je zijn 3500 jaar oude buste in de ogen kijkt? Zijn beelden, bas-reliëfs en grafmaskers sneller te begrijpen dan hiërogliefen? De expo handelt over de uitbeelding van de blik en over de kijk die kunstenaars hadden en hebben op hun omgeving.
Tijdeloze blikken. Van de farao’s tot nu. 10 april tot 7 september Villa Empain, Brussel, www.villaempain.com
Authentieke afgietsels
De Afgietselwerkplaats van het Museum voor Kunst en Geschiedenis is opgericht onder Leopold II. Al 130 jaar maken meester-afgieters hier getrouwe kopieën van de beroemdste Europese beeldhouwwerken. 3D-printing? Weg ermee, leve het authentieke ambacht!
Op 17, 18, 24 en 25 april kan je de werkplaats bezoeken voor Works of Art & Copies. Zeventien kunstenaars, die geboeid zijn door de handeling van het kopiëren, gaan in dialoog met de unieke traditie van de Afgietselwerkplaats en creëren speciaal voor de gelegenheid een nieuw werk. De expo is slechts vier namiddagen te bezichtigen. Tijdens je bezoek kan je ook een performance of rondetafelgesprek meepikken.
Works of Art & Copies, 17, 18, 24 en 25 april, Afgietselwerkplaats van het Museum voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark, Brussel.
Van Marie-Antoinette tot mannenkorset
Waren de jurken en kapsels rond het jaar 1800 zo weelderig als in de tv-serie Bridgerton? Doorliep Marie-Antoinette echt een heel aankleedritueel? En wurmden de dandy’s van toen zich in mannenkorsetten? Rococo Reboot! in het Modemuseum Hasselt je mee naar een extravagant modetijdperk dat ons mateloos blijft fascineren. Ontdek hoe outfits laagje voor laagje opgebouwd werden. Hoe modebladen en spotprenten de trends promootten of bekritiseerden. Natuurlijk zijn het de kleren, van vroeger en nu, die de expo maken. Rococo Reboot! toont creaties van hedendaagse ontwerpers die zich laten inspireren door de exuberante rococostijl. Mode is zoals geschiedenis: ze herhaalt zich, maar altijd in een andere vorm.
Rococo reboot! Mode 1750-1830, tot 22 februari, Modemuseum Hasselt
Het leven, een gebruiksaanwijzing?
Op zijn nieuwe expo Modelling Life onderzoekt Z33 de rol van modellen in de kunst en het dagelijks leven. ‘Model’ mag je ruim opvatten. Het kan om een maquette voor een woning gaan. Het prototype voor een keukentoestel, een etalagepop, een kinderauto, en nog veel meer. Wat alle modellen kenmerkt, is dat ze onze kijk op het leven reflecteren. Ze geven het goede voorbeeld of drukken verlangens en verwachtingen uit. De veertien kunstenaars in Hasselt gebruiken modellen in hun werk om je een spiegel voor te houden.
Modelling Life, 30 maart tot 24 augustus, Z33, Hasselt, www.z33.be
Wuivende krabben
Panamarenko’s ZOO aan ZEE is de eerste expo die focust op dieren in het werk van de Antwerpse kunstenaar, die dit jaar 85 zou zijn geworden. Hij bestudeerde de vlucht van vogels en paste de vleugelslag van insecten toe voor zijn zelfgemaakte vliegtuigen. Sculpturen, tekeningen, foto’s en allerhande souvenirs tonen je zijn bewondering en liefde voor dieren. Vergeet ook de Wuivende Krabben niet te groeten, Panamarenko’s vrolijke fontein op het Zegemeer naast Cultuurcentrum Scharpoord.
Panamarenko’s ZOO aan ZEE, 22 maart tot 24 augustus, Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist, www.panamarenko85.be