Combineer cultuur en natuur aan het Kasteel van Horst

Kasteel van Horst
3 minuten leestijd

Het Kasteel van Horst is een wondermooie waterburcht tussen de groene, Hagelandse heuvels en de fictieve thuishaven van de Rode Ridder. Het slot ondergaat momenteel een restauratie die je van dichtbij kan meemaken tijdens het evenement Horst in de steigers! Combineer cultuur en natuur met een bezoek aan het kasteel en ontdek de prachtige wandel- en fietsroutes in de omgeving.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Start je dag met de fascinerende Expeditie Donjon en dompel je daarna onder in de natuur met een van de vele routes. Of je nu kiest voor rustige wandelpaden of uitdagendere fietstrajecten, je zal zeker genieten van de veelzijdige schoonheid van het Hageland.

Expeditie Donjon 

Begin je dag met de boeiende belevingsexpo "Expeditie Donjon". Maak de restauratie van het Kasteel van Horst van kortbij mee, want wie wil er nu niet binnen in een kasteel dat al jaren gesloten is? En nog gekker, je kan nu voor de eerste en enige keer ooit bovenop de top van de donjon staan! Het dak en de torenspits werden naar het binnenplein verhuisd om daar te restaureren.

Expeditie Donjon in een notendop:

  • Ontdek het kasteel en het mysterieuze hart van Horst.
  • Bezoek de belevingsexpo. Laat je verwonderen door het verhaal van voormalig eigenares en bouwvrouw Maria Anna van den Tympel. Je werfhelm met ingebouwde audioguide leidt de weg. Met de stemmen van Jeroen Meus en Kathy Pauwels.
  • Beklim de stellingen rond de toren tot aan de top van het kasteel en geniet van het panoramische uitzicht. 
  • Maak de restauratie van deze eeuwenoude waterburcht van dichtbij mee. Een unieke belevenis!
Kasteel van horst

Het kasteel is de uitvalbasis voor verschillende wandel- en fietsroutes. Hieronder enkele tips van Herita:

Wandelroutes
  • Horstroute: Deze 9 km lange wandeling vertrekt aan het prachtige Kasteel van Horst en voert je door bossen, langs weilanden, prachtige vergezichten, holle wegen en uitgestrekte boomgaarden in het Hageland.
  • Broekemwandeling: Geniet tijdens deze wandeling met een lengte van 10 km van het prachtige zicht op de Sint-Jozefkapel onder een eeuwenoude linde, kom tot rust in de gerestaureerde Gempemolen, nu een mooie brasserie, en stap door het Troostembergbos, een wandelbos waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd.
  • Expeditie Bos: Herita organiseert in de zomermaanden ook een avontuurlijke zoektocht in de bossen van het kasteeldomein. Een korte wandeling van 2 km met verschillende doe-opdrachten. Ideaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Fietsroutes
  • Horstroute: Deze 38 km lange fietsroute combineert cultuur en natuur. Fiets langs de abdij van Vlierbeek, door het Chartreuzenbos, Troostembergbos en Kloosterbos. Ontdek in Wezemaal alles over de wijncultuur in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn en stop in het provinciedomein van Kessel-Lo voor een deugddoend glas of wat kinderplezier in de avonturenspeeltuinen.
  • Wijnlandschappenroute: Ontdek de glooiende wijnhellingen van het Hageland op deze 50 km lange route. Fiets door velden en akkers en langs verschillende wijngaarden en wijndomeinen, waar je proeft van uitstekende lokale wijnen. Onderweg kom je het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn en de vermaarde Vlooybergtoren tegen.

Boek je tickets of lees meer voor het kasteel via deze link

Stippel je wandelroute verder uit via website van Toerisme Vlaams Brabant.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer