De 4 mooiste planten- en tuinfestivals in de herfst
Groene vingers? Of bezichtig je graag bijzondere tuinen en parken? Pasarreporter Gert Corremans selecteert de fleurigste planten- en tuinfestivals van de herfst.
Paul Delvaux in de bloemetjes
Om de drie jaar doet het bloemenfestival Koket Koksijde de kustgemeente helemaal opfleuren. Vijf dagen lang dompelen floristenteams van internationaal niveau je onder in een bad van geuren en kleuren. Plaats van de afspraak: het hypermoderne gemeentehuis, dat met zijn glazen gevel nog best veel op een bloemenserre lijkt.
Voor zijn nieuwe editie werkt Koket Koksijde samen met Floraliën Gent. De potchrysant, die veel geteeld wordt in West-Vlaanderen, krijgt een glansrol op het festival. Lokaal is duurzaam!
Voor hun bloemstukken en plantsoenen laten de floristen zich inspireren door de lokale schilder van wereldklasse die dertig jaar geleden overleed. Paul Delvaux schilderde zelden bloemen, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Op het Theaterplein voor het gemeentehuis creëren de floristen een lichtjes surrealistische buitentuin. Centraal staat een historisch treinstel, dat weggeplukt lijkt uit een nachtelijk treinstation van Paul Delvaux. Volg het bloemenparcours en ga het gemeentehuis binnen, waar je nog meer bijzondere planten en bloemen ontdekt.
Koket Koksijde. Inspired by Paul Delvaux, 19 tot 23 september, Gemeentehuis en Theaterplein, Koksijde
Planten voor de toekomst
Vier keer per jaar zet domein La Feuillerie in Celles zijn poorten open voor zijn Plantendagen. De tuinen zijn erkend als jardin remarquable en stammen uit de negentiende eeuw. Je flaneert hier door een romantisch park in Engelse stijl, met botanische tuinen en arboretum. In totaal groeien er meer dan tweeduizend plantensoorten, waaronder heel wat bijzondere bomen. Celles is een plattelandsdorpje bij de Kluisberg, in de Vlaams-Waalse grensstreek waar de Schelde op haar mooist is.
Alleen tijdens de Plantendagen kan je het domein zonder afspraak bezoeken. Meer dan 65 gespecialiseerde plantenkwekers stellen de ‘heesters en struiken van de toekomst’ voor. Door de klimaatcrisis en de bedreigde biodiversiteit moet je in je tuin de juiste keuzes maken. Welke coniferen, struiken, vaste planten, rozen… hebben de beste overlevingskansen? Dat maken experts je duidelijk.
Plantendagen, 21 en 22 september, domein La Feuillerie, Celles-en-Hainaut
Groene schattenjacht
In het Arboretum Kalmthout kan je op 6 oktober op groene schattenjacht. De Plantendag trekt als oudste plantenbeurs van ons land de allerbeste kwekers uit België en omstreken aan. Bij hun kramen kan je aanwinsten doen voor je tuin, terras, of balkon: kruiden, bloembollen en -zaden, vaste planten, rots- en schaduwplanten, klimmers, kleinfruit, bomen, struiken… noem maar op. Het najaar is een ideaal plantseizoen!
Tijdens de Plantendag kan je natuurlijk ook de 13,5 hectare grote arboretumtuin verkennen. In de herfst verkleuren de esdoorns en rollen de cyclamen prachtige bloementapijen uit. Elk uur tussen 11 en 16 uur neemt een gids je mee voor een gratis rondleiding. Meld je een kwartier voor tijd bij het vertrekpunt. De eerste 25 deelnemers kunnen mee.
Plantendag, 6 oktober, Arboretum Kalmthout
Verklein je ecologische voetafdruk
Verbeter de wereld, begin thuis en in je tuin. Ecodroom is een gezellige gratis markt in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof, waar je ontdekt hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Kuier langs de kraampjes met duurzame producten, lekkere gezonde hapjes en groen getinte infostands. Bezichtig de recycle-expo, doe bijzondere koopjes op de rommelmarkt (met kledingruil) of laat spullen herstellen in het repaircafé.
Velt viert zijn vijftigste verjaardag tijdens Ecodroom en houdt allerlei workshops. Schrijf je tijdig in via hun website en steek praktische kennis op over eetbare bloemen, wilde kruiden, zaden schonen, tuinieren in potten en bakken, een insectenhotel bouwen en andere boeiende topics.
Ecodroom, 6 oktober (13 tot 18 uur), Parkdreef, Rivierenhof, Deurne