Kunstwerken in het wild: de beste buitenexpo’s
Van ongesnoeide dorpshagen tot beelden die tot leven komen. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier bijzondere buitenexpo’s waar kunstenaars in dialoog gaan met het landschap.
Dichters in het dorp
Ieder landschap is een canvas waarop je jouw emoties, herinneringen, verhalen en verzinsels kan projecteren. Koen Vanmechelen, de inspirator van het Kunstenfestival Watou 2024, vindt zelfs dat we nood hebben aan nieuwe landschappen, ‘ruimtes waar een nieuwe mensheid kan geboren worden.’
Dat klinkt wolliger dan een kudde schapen, en die stressgevoelige beestjes voelen zich helemaal thuis in de muisstille Westhoek. Gelukkig proberen de veertig kunstenaars en twintig dichters van Watou 2024 de plattelandsidylle niet te versterken. Ze houden meer van angels, weerhaken en ezelsoren dan van wol. De Landscapes of the Imagination die ze creëren in het dorp Watou en Kasteel De Lovie, focussen vooral op de relatie tussen mensen en hun omgeving. Ze prikkelen je fantasie, maar attenderen je ook op actuele thema’s en problemen.
Bijvoorbeeld? Mariko Hori vroeg de dorpsbewoners bijvoorbeeld om hun hagen niet meer te trimmen: de natuur bevrijdt zich van door de mens ingestelde grenzen. De horizonscanner van Werner de Valk zet lijnen in het landschap om in een muziekpartituur. Performance-kunstenaar Mike Poppe zit twee maanden lang in de vijver van het Kasteelpark De Lovie. Waarom? Dat wordt tijdens het festival duidelijk.
Twintig dichters brachten nieuwe gedichten aan in het dorp. Volg de fietsroute Zwemlessen voor later en bekijk de overstromingen in de Westhoek van de voorbije winter door de ogen van dertien klimaatdichters. Tijdens Watou Live geniet je van performances, concerten en poëzie.
Kunstenfestival Watou 2024, tot 1 september, Watou en Kasteel De Lovie,
Kom gerust wat dichterbij
Het Middelheimmuseum hoort bij de oudste beeldenparken van Europa, maar heeft onlangs een grondige make-over gekregen. Beelden verhuisden naar mooiere plekjes, waar ze beter tot hun recht komen, en ook het parklandschap zelf werd opgefrist. Zin om het vernieuwde kunstpark te ontdekken? Tijdens Come Closer komen kunstwerken écht in beweging.
Come Closer is een groepsexpo én kunstenfestival, waarvoor het Middelheimmuseum samenwerkt met de buren van kunstencentrum DE SINGEL. 25 Belgische en internationale kunstenaars overbruggen de kloof tussen publiek en kunstwerk. In plaats van braaf toe te kijken mag je mee-creëren. De schuimfontein bubbelt, AI-camera’s beschrijven je bewegingen, én je bent uitgenodigd voor de picknick-performance.
Tijdens de performanceweekends ruist er levende kunst in het struikgewas (3-4/8 en 31/8-1/9). DE SINGEL pakt uit met podiumvoorstellingen die de grens tussen dans of theater en performancekunst aftasten en zet tijdens het feestelijke slotweekend een nieuwe creatie van de beroemde Britse kunstenaar Anthea Hamilton op het programma.
Come Closer, tot 29 september, Middelheimmuseum en DE SINGEL, Antwerpen
Fietsen, wandelen of varen?
De jaarlijkse kunstroute Àmare kan je te voet, met de fiets én per boot volgen. Koop je ticket online of bij het startpunt De Blauwe Zaal in Sint-Kruis (Brugge) en ga op pad voor een tocht van 6 km. Belgische toppers als Kris Martin, Stief DeSmet, Nick Ervinck en Guillaume Bijl plaatsen kunstwerken op de mooiste plekjes tussen Brugge en Damme: de slingerende Polderstraat, het historische Zuidervaartje, het middeleeuwse centrum van Damme. Geniet van kunst en wijn tussen de druivenranken bij Wijndomein Mérula en bezichtig de binnenexpo in het stadhuis van Damme. Met je ticket mag je ook inschepen op de Lamme Goedzak, de oude raderboot die aan een gezapig gangetje de kromme populieren langs de Damse Vaart bewondert.
Àmare, tot 15 september, De Blauwe Zaal, Sint-Kruis, Brugge (startpunt)
Kunst in de kazerne
Vilvoorde was al een kazernestad toen België onafhankelijk werd. Op de Asiat-site onderhield het Belgische leger vorige eeuw apparatuur voor militaire communicatie. Na de sluiting in 2008 verwilderde het militaire domein, maar de voorbije jaren herleeft het gebied als experimenteel stadspark. De hele zomer kan je er terecht voor originele activiteiten, van een biologische boerenmarkt tot het Belgisch kampioenschap koffiezetten.
Alsof de gedeeltelijk overgroeide militaire gebouwen nog niet genoeg de verbeelding prikkelen, houdt Horst Arts and Music ook deze zomer zijn openluchtexpo voor hedendaagse kunst. Onder het thema To have or to Hold creëren acht kunstenaars werken op maat van de Asiat-site. Al eens termietenheuvel verkend? Een oase van menselijke makelij bezocht in een verlaten gebouw? Of een alluviaal ecosysteem zien groeien in een drinkbak aan de oever van de Zenne? Zes kunstwerken van de vorige edities waren to have én to hold: ze kregen een permanente plek in het Asiat Park.
Horst Expo: To have or to hold, Tot 8 september, Asiat Park, Vilvoorde