
Nieuw wandelnetwerk verbindt groene regio tussen West- en Oost-Vlaanderen
In Dentergem werd het nieuwe wandelnetwerk Poelberg – Baliekouter – Brielmeersen voorgesteld. Het netwerk omvat 202 kilometer wandeltrajecten in vijf steden en gemeenten, waarvan 99km in West-Vlaanderen en 103km in Oost-Vlaanderen.
- Wandelen
Het nieuwe netwerk vervangt het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen, dat in 2020 werd geopend, en ontsluit de groene regio rond Tielt, Dentergem, Wielsbeke, Deinze en Zulte, over provinciegrenzen heen.
Aan Oost-Vlaamse zijde vormen het provinciedomein De Brielmeersen in Deinze, de Machelenput in Zulte en de voormalige vlasdorpen Gottem, Grammene en Wontergem enkele hoogtepunten langs het netwerk. In West-Vlaanderen wandel je over de Poelberg in Tielt naar de iconische Poelbergmolen. Verderop kan je de Sint-Annakapel beklimmen waar je een weids uitzicht over het landschap krijgt. In Dentergem leiden kronkelende paden in het provinciedomein Baliekouter je richting fruitboomgaarden en pluktuinen die zorgen voor een idyllisch decor. De Bloesemroutes van de gemeente Dentergem zorgden dan ook voor de basis van dit nieuwe wandelnetwerk. In Wielsbeke kan je een expo meepikken in het André Demetshuis, gelegen in het groen aan een oude arm van de Leie.
De Leiestreek is een regio met een rijke kunsttraditie. Generaties kunstenaars vonden er inspiratie in het licht, het water en de charmante dorpen langs de gouden rivier. Zowel het Roger Raveelmuseum in Zulte en het mudel in Deinze liggen langs het wandelnetwerk en brengen een ode aan de Leieschilders.
“Toerisme Oost-Vlaanderen zette de afgelopen jaren al sterk in op nieuwe wandelproducten in de Vlaamse Ardennen, het Waasland, Meetjesland en Scheldeland. Met het nieuwe wandelnetwerk krijgt ook de Leiestreek nu een volwaardig wandelproduct,” zegt Dagmar Beernaert, gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw. “Het is mooi om te zien hoe wandelen en fietsen verbindend werkt en hoe we samen met de provincie West-Vlaanderen een kwalitatief netwerk konden realiseren.”
Nieuwe beleving in het landschap
Dankzij de medewerking van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt zijn ook waardevolle natuurgebieden opgenomen in het netwerk. De Meikensbossen vormen een mozaïek van dreven, poelen en een weilanden en in het Schoondalbos werd recent een nieuwe picknickzone ingericht. Ook het recent aangeplante domein ‘Kruip in d’ aarde’ wordt door het wandelnetwerk ontsloten.
Ook De Vlaamse Waterweg is partner van het project. In het kader van het Seine-Scheldeproject worden de wandelverbindingen op termijn verder versterkt met nieuwe fiets- en wandelbruggen in Zulte, Deinze en Sint-Baafs-Vijve. Daarnaast worden rustpunten, uitkijkplaatsen en zones met natte natuur ingericht die bijdragen aan landschapskwaliteit en natuurbeleving.
“Met dit nieuwe wandelnetwerk creëren we nieuwe kansen voor lokaal toerisme over provinciegrenzen heen. Door te investeren in verbinding en spreiding worden wandelaars uitgenodigd deze verborgen groene regio van de Leiestreek en het Brugse Ommeland al wandelend te ontdekken,” aldus Jurgen Vanlerberghe, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.