Puur cultuur
De wintermaanden? Een feest, als je het aan Gert Corremans vraagt. Hij selecteerde de boeiendste expo’s, leukste events en meest luchtige kunst.
Laatste keer Roger Raveel
tot 9 februari
Binnenkort sluit het Roger Raveel Museum, dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert, anderhalf jaar de deuren voor renovatiewerken. Maar eerst vuurt het museum nog drie nieuwe expo’s op je af. MONOS neemt je op wereldreis langs opmerkelijke musea die op één kunstenaar focussen. 25 jaar Roger Raveel Museum brengt de eigen museumgeschiedenis in beeld. In 1999, toen Raveel zelf nog leefde, ontwierp toparchitect Stéphane Beel een hypermodern museum dat de kunstenaar en zijn werk als gegoten zat en ook bij zijn geliefde dorp Machelen-aan-de-Leie paste. Dompel je nog een laatste keer onder in het artistieke universum van de eigenzinnige dorpskunstenaar op de expo De leegte om mij heen. Raveel hield van vensters, spiegels, doorzichten, kleurvlakken, onbeschilderd canvas. Hij vulde zijn schilderijen niet helemaal in. Liet hij leegtes of maakte hij ruimte vrij om met jou, de kijker, te communiceren?
De leegte om mij heen, Roger Raveel Museum, Gildestraat 2, Machelen-aan-de-Leie (Zulte)
Bruggenbouwers in Brugge
4 tot 15 december
Tuur over de muur, gluur over de grens, en zie de mensen dansen. Dat is het uitgangspunt van de 17de editie van December Dance. Op het Brugse festival ontdek je nieuwe werelden en (sub)culturen via de hedendaagse dans. Het energieke Zona Francavan de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll en dansgroep Cia Suave, bijvoorbeeld, dropt je in de favelas van Rio de Janeiro. Hoe kunnen jongeren er nieuwe kansen krijgen na jarenlang geweld? Planet[wanderer] is dan weer een Belgisch-Japanse samenwerking tussen Damien Jalet en Kohei Nawa. Acht dansers zijn overgeleverd aan bizarre elementen: het regent witte verf, ze zinken weg in zwart zand.
De choreografen van December Dance kijken kritisch naar veranderende werelden, maar zijn ook bruggenbouwers die de dialoog opzoeken. WASCO! van hetpaleis & Voetvolk trakteert je kinderen op een onvergetelijke namiddag. Ingrediënten: dans, jazz, verf, wascostiften en veel zin om samen buiten de lijnen te kleuren.
December Dance, Concertgebouw, KAAP en Cultuurcentrum Brugge,
Dankjewel, Leo!
Tot 1 juni
Plastic is te waardevol om weg te werpen, zoals aardolie te waardevol is om op te stoken. Met Plastic Fantastic? neemt het Industriemuseum Gent de industriële megahit van de twintigste eeuw onder de loep: kunststoffen. Aan de wieg van de plastic revolutie staat de Gentenaar Leo Baekeland. Hij patenteerde in 1909 de eerste volledig synthetische kunststof, het bakeliet. Dankjewel, Leo! Of niet? De expo in het Industriemuseum wikt en weegt. Je staat stil bij de ecologische schade, van de microplastics in ons milieu tot de plasticsoep in de oceanen, maar bewondert ook fascinerende machines en matrijzen. Klassiekers zoals de bakelieten telefoon, de plastic injectiespuit of de brooddoos waren niet weg te denken uit het dagelijks leven. Kunststoffen schreven geschiedenis, in positieve én negatieve zin.
Plastic fantastic? tot 1 juni, Industriemuseum, Minnemeers 10, Gent
Kunstig, maar geen kunststof
24 november tot 16 februari
Kunstencentrum BeCraft in Mons reikt dit jaar de Europese Prijs voor Toegepaste Kunsten uit. 58 ontwerpers uit 16 Europese landen dingen mee naar de bekroning en exposeren hun beste, meest vernieuwende ontwerpen op Maestria. Ze specialiseren zich in keramiek, glas, edelsmeedkunst, hout, textiel, papier en juwelen. Kortom, alles behalve industriële kunststoffen. De kunstenaars op de expo zijn vakmensen die hun specialiteit in de vingers hebben. Wie weeft, glas blaast of potten draait, gebruikt gebaren en technieken die sinds generaties worden doorgegeven. Maar je mag vernieuwen! De code breken, experimenteren met nieuwe technieken, en futuristische ontwerpen verzinnen. Dat bewijzen de meer dan honderd wonderlijke creaties op de expo.
Maestria. Europese Prijs voor Toegepaste Kunsten, Anciens Abattoirs, Rue de la Trouille 17, Mons, becraft.org
Breek de stilte
Tot 30 maart
Bij Kunsthal Extra City, in het oude Dominicanenklooster in Antwerpen, heerst er deze winter stilte. De expo Silent Times brengt mensen in beeld die geruisloos protesteren of met geweld het zwijgen zijn opgelegd. Zo portretteerden de Zuid-Afrikaanse en Joodse kunstenaar Adam Broomberg en de Duits-Spaanse fotograaf Rafael Gonzalez olijfbomen in de bezette Palestijnse gebieden: ze belichamen de Palestijnse identiteit. De monumentale video-installatie van Basir Mahmood (Pakistan) laat vluchtelingen zien als stipjes in de woestijn. In het Marokko van Younes Zarhoni verloopt een bruiloftsfeest in stilte omdat koning Hassan II overleden is en Disruption van Taysir Batniji toont screenshots van oude videogesprekken met zijn familie in Gaza. De stilte klinkt oorverdovend.
Silent Times, Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112, Antwerpen
3x op de radar
Zimbabwe aan het Zilvermeer
Wintersfeer stippelt een feeërieke avondwandeling uit langs de mooiste plekjes aan het Zilvermeer. Rep je dus naar Mol dus als je van vuurshows, lichteffecten, circus en een gulle geut glühwein houdt. Dit jaar neemt Wintersfeer je mee op een exotische wereldreis. Egyptische piramides, Britse dubbeldekkers, Australische kangoeroes, Chinese lampionnen, maskers uit Zimbabwe… het klinkt clichématig, maar dat zal de winterpret niet drukken. Mexico vaardigt dansende skeletten af om je de Dia de los Muertos te laten beleven en het hoogste Noorden stuurt aaibare ijsberen. Cute!
Wintersfeer aan het Zilvermeer, 13 en 14 december, Provinciaal Domein Zilvermeer, Mol,
Schots spiegelpaleis
De Schotse kunstenares Lucy McKenzie woont al 18 jaar in Brussel. Bij Z33 in Hasselt houdt ze haar eerste Belgische solo-expo. Super Palace tovert een hele museumvleugel om in een fictieve stad, waar ouderwets entertainment nog in zwang is. Luister naar het dansorgel, dat ABBA speelt. Bekijk een bewegend panoramaschilderij, de voorloper van de moderne cinema. Maar aan de nostalgie zitten weerhaken. De etalagepoppen van de sportwinkel stellen door de nazi’s vermoorde verzetsstrijders voor. En er is nog veel meer aan de hand.
Lucy McKenzie. Super Palace, tot 23 februari, Z33, Hasselt, www.z33.be
Luchtige kunst
Na elf andere steden, zoals Rome en New York, heeft ook Brussel zijn branche van het Balloon Museum. Zalen vol ballonnen, als dat geen dolle pret is! Maar de openingsexpo EmotionAir wil je een breed spectrum van emoties laten beleven, van angst tot woede en van vreugde tot verbazing. Twintig internationale topkunstenaars pakken uit met monumentale werken, die je vaak ook mag aanraken. Slingerende ballen, bubbels die geluid bevatten, met monsters versierde kanonskogels… ook de kinderen zetten grote ogen op.
EmotionAir, tot 26 januari, Balloon Museum, Brussels Expo, Heizel, Brussel, balloonmuseum.world