Puur cultuur
Wat hebben The Great Gatsby, een neushoorn, mindmappen en magische vliegmachines met elkaar te maken? Je vindt ze op de tofste tentoonstellingen die Gert Corremans selecteerde voor het begin van het nieuwe jaar.
Tuinieren bij de aartsbisschop
14 december tot 16 maart
Antoine Perrenot de Granvelle was in de Habsburgse Nederlanden bijna even gehaat als de hertog van Alva. Margaretha van Parma beloonde hem voor zijn trouw aan de Spaanse koning door hem in 1561 tot de eerste aartsbisschop van Mechelen te benoemen. Terwijl de Spaanse troepen de opstandelingen bestreden, legde Granvelle een indrukwekkende kunstcollectie aan. Op Eeuwige Lente, de nieuwe expo in museum Hof van Busleyden, wordt zijn unieke reeks wandtapijten voor het eerst in vijfhonderd jaar herenigd. De wandtapijten tonen allegorische tuintaferelen, die de idealen van de renaissance uitbeelden. In de tuinen heerst vrede, orde en harmonie, zoals in de klassieke oudheid, die toen vurig werd bewonderd. Onheil en geweld spelen zich buiten de muren af; in de tuin houdt de natuur zich koest en zet de tuinier de lijnen uit. Het is er eeuwig lente, de mens komt niks te kort. Na je expobezoek kan je de nieuwe museumtuinen bezichtigen, die door de renaissance geïnspireerd zijn.
Eeuwige lente, Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, Mechelen, hofvanbusleyden.be
Jazzy januari
9 tot 18 januari
De tiende editie van het Brussels Jazz Festival moet een eclectisch feest worden, met op het programma Belgisch en internationaal talent, en de meest uiteenlopende genres, van free jazz tot symfonisch werk. Jazzlegende David Murray en zijn kwartet, dat uit jonge muzikanten bestaat, stellen hun nieuwe album voor tijdens het openingsconcert. Voor de slotavond nodigt het Londense label Jazz Re:freshed jong Brits talent uit. Jas Kayser, die bij Lenny Kravitz drumt, is een van de gasten. De bezielers van het label sluiten de avond zelf af met een dubbele deejayset.
Als artiest in residentie mag de Brusselse pianist Bram De Looze drie projecten presenteren. Hij treedt op met zijn vaste trio Vice Versa, maar ook in duo met DoYeon Kim, die het traditionele Koreaanse snaarinstrument gayageum bespeelt. Voor de wereldpremière van zijn nieuwe composities deelt hij het podium met de Amerikaanse topmuzikanten Thomas Morgan, Joey Baron en Hank Roberts. Pianist Craig Taborn en het Brussels Philharmonic bundelen de krachten voor een wereldcreatie, die jazz grootser dan ooit moet doen klinken.
Brussels Jazz Festival, Heilig Kruisplein, Brussel, flagey.be
Great Gatsby in Brussel
tot 25 mei
Volgend jaar viert Brussel de honderdste verjaardag van de art deco, de flamboyante stijlbeweging die in 1925 in Parijs ontstond. Waar kan je dat hopelijk lichtjes exuberante feestje beter aftrappen dan in Villa Empain, een heus pronkstuk van art deco? Architect Michel Polak realiseerde de villa in 1931 in opdracht van de jonge baron Empain. De expo Echoes of art deco dompelt je onder in de uitbundige levensstijl van de roerige jaren twintig. Het tijdperk van The Great Gatsby geloofde in vooruitgang, technologie en vrije tijd. Film, radio en jazzmuziek waren de nieuwe vormen van entertainment. Moderne luxe steelt de show op de expo, van keramiek tot siersmeedkunst, met als blikvanger 25 prachtige glas-in-loodramen. De art deco was strakker afgelijnd dan de art nouveau, maar daarom niet soberder.
Echoes of Art Deco, Villa, Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel, villaempain.com
Dürer, de wereldster
Tot 31 maart
In de renaissance was de prentdrukkunst het snelste medium om als kunstenaar je werk te verspreiden bij een breed publiek. Albrecht Dürer bracht zijn gravures, etsen en houtsneden in heel Europa op de markt. Zijn bijbeltaferelen verkochten als zoete broodjes, maar hij waagde zich ook aan portretten, landschappen of de sterrenhemel, en op zijn beroemdste prent prijkt een neushoorn. Het gestileerde monogram waarmee hij zijn werk signeerde, was even herkenbaar als een hedendaags merklogo. Toen Dürer in 1520 in Antwerpen aankwam, werd hij ontvangen als een wereldster. Museum De Reede dook in de rijke prentencollectie van de Koninklijke Bibliotheek van België en pakt uit met een grote overzichtsexpo van Dürers grafische werk.
Dürer in Antwerpen, tot 31 maart, Museum De Reede, Ernest Van Dijcklaan, Antwerpen, museum-dereede.com
Nieuwe trends in tweewielenland
17 tot 19 januari
Plan je een fietsvakantie of gaat je fiets vaak mee in de camper? Velofollies is dé beurs waar je de nieuwste trends in tweewielenland kan spotten. Gravelbike, vouwfiets, bakfiets, speedpedelec, e-mountainbike… ruim 300 exposanten vertegenwoordigen de volledige fietsmarkt. Ook over fietstassen, navigatiesystemen, aangepaste zadels en sportvoeding kan je waterdichte kennis opdoen. Gasten uit de wielerwereld zakken naar Kortrijk Xpo af voor interviews of een meet & greet met de fans. Dit jaar maken onder meer Vincenzo Nibali en Thomas De Gendt hun opwachting. Tijdens het beursweekend kan je ook deelnemen aan een bewegwijzerde mountainbiketocht (37 tot 63 km) in de streek van Kortrijk.
Velofollies, Kortrijk Xpo, Doorniksesteenweg 216, Kortrijk, velofollies.be
3x topexpo’s
Berlinde De Bruyckere bij Bozar
Bozar maakt zich op voor de eerste grote solo-expo van Berlinde De Bruyckere. In de historische zalen ontworpen door Victor Horta kan je zowel monumentale sculpturen en installaties als kleinere werken en tekeningen gaan bekijken. De expo krijgt de vorm van een mindmap: welke tradities inspireerden De Bruyckere, met welke kunstenaars, filmmakers, dansers en schrijvers gaat haar werk in dialoog?
Berlinde De Bruyckere. A dialogue, 21 februari tot 31 augustus, Bozar, Ravensteinstraat, Brussel, bozar.be
Panamarenko in het KMSKA
‘Spel is de hoogste vorm van onderzoek’, zei Albert Einstein, en die quote is Panamarenko op het lijf geschreven. Voor de 85ste verjaardag van de overleden kunstenaar verzamelt het KMSKA zijn meest speelse objecten en werken op papier. In het parallel universum dat hij creëerde, versmolten de wetten van de wetenschap met de spelregels van de poëzie. Met zijn magische machines kon je wegvliegen of -varen uit de strenge realiteit.
Panamarenko. Oneindige verbeelding, 1 februari tot 4 mei, KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen, kmska.be
Jules De Bruycker in het MSK Gent
Het Museum voor Schone Kunsten Gent wijdt zijn voorjaarsexpo aan Jules De Bruycker (1870-1945). Als je deze Gentse kunstenaar al kent, dan waarschijnlijk als etser, maar vooral zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen wekken het volkse Gent van vroeger weer tot leven. Als meesterlijke observator legde hij gedragingen en gewoontes vast. Op straat, op de markt, in de kerk of in een armoedig steegje. In een andere reeks tekeningen klaagt hij het menselijk leed tijdens de Eerste Wereldoorlog aan.
Jules De Bruycker, 22 maart tot 29 juni, MSK Gent, Fernand Scribedreef 1, Gent, mskgent.be