Weg met je winterdip op deze 3 lichtfestivals
Begin je ook de gelijkenis te zien tussen de Belgische winterhemel en behangerslijm? Dan heb je dringend nood aan een kleur- en lichtkuur. Pasarreporter Gert Corremans tipt drie lichtfestivals die zelfs de grauwste dag doen schitteren.
Schitterend streekbier
Een lichtspektakel dat ook je smaak- en reukzin aanspreekt? Tijdens De Lumineuze Nachten bij Brouwerij Rodenbach degusteer je natuurlijk het legendarische roodbruine bier van het huis. En snuif je de geur van de historische foedervaten op, waarin de brouwsels rijpen. Maar dé topattractie zijn de lichtinstallaties van Urban Mapping. Het Kortrijkse bedrijf gebruikt geavanceerde projectietechnieken, zoals videomapping, om historische verhalen tot leven te wekken.
Met de editie van drie jaar geleden vierde Brouwerij Rodenbach haar 200ste verjaardag. Je volgde toen een uitgestippeld lichtparcours, dat de bedrijfsgeschiedenis vertelde. Ditmaal verandert de brouwerijsite in een soort van lichtpretpark, dat je op jouw tempo mag verkennen. Ga op stap met het plannetje en sprokkel weetjes en anekdotes bij ongeveer 30 lichtinstallaties. De Roeselaarse reuzen zakken af naar de brouwerij om, zoals lang geleden, op te stappen in de Rodenbachstoet. Je kan De Lumineuze Nachten combineren met een brouwerijbezoek of een diner bij kaarslicht, en op het festivalplein kan je je opwarmen met verse soep, friet met stoofvlees of zelfs Zwitserse raclette.
De Lumineuze Nachten, 31 januari tot 9 maart (weekends), Brouwerij Rodenbach, Roeselare
Sterren kijken en stadsdieren spotten
Laat je niet verblinden door het stadslicht, maar kijk ook naar de sterren en de planten en dieren in de schaduw. Dat is je missie tijdens de tweede editie van Mons en Lumières. Het gratis lichtfestival tekent een 3 km lange lichtroute uit door het historische stadscentrum van Mons.
Onderweg ontdek je zo’n twintig poëtische lichtinstallaties, die de relatie tussen mens, natuur en heelal uitbeelden. Het werk A vol d’oiseau benadrukt bijvoorbeeld het belang van vogels in de stad voor onze mentale gezondheid. Mycelium, in de historische tuin van Maison Losseau, roept het ondergrondse netwerk op dat planten verbindt. Flux zendt lichtstralen uit vanaf het Belfort en dompelt je onder in een dialoog tussen hemel en aarde.
De Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata is de eregast op Mons en Lumières. Hij specialiseert zich in monumentale, vaak tijdelijke installaties, gemaakt van gerecycleerde materialen. In zijn kunstwerken kan je schuilen voor de moderne wereld en nadenken over je leefomgeving. Voor Mons en Lumières installeert hij, in samenwerking met lichtkunstenaar Mike Latona, vier houten boomhutten op de Place du Parc.
Mons en Lumières, 30 januari tot 2 februari en 6 tot 9 februari, historisch centrum Mons, vanaf 19 uur tot middernacht, www.monsenlumieres.be
Spaghettificatie in het Jubelpark
In februari doet Bright Festival de hoofdstad vier avonden lang schitteren. Twee routes, de Koninklijke en de Europese, leiden je door Brussel, langs immersieve en poëtische installaties van internationale lichtkunstenaars. Bij het festival horen ook kleurrijke randactiviteiten. Er trekt een lichtparade door de straten en op de Bright Market in het Jubelpark kan je vintage lampen op de kop tikken of laten herstellen.
Voor de Koninklijke Route vertrek je op het Paleizenplein. Het collectief Fijne Charcuterie speelt er iedere avond een live performance over het thema verleiding. In het Warandepark gebruikt de Franse kunstenaar Aglaé bioluminescentie, licht geproduceerd door levende organismen dus, om de kiosk om te toveren in een levend kunstwerk. Bij het Paleis der Academiën kan je een selfie maken bij Triple Jet, een eerbetoon van Ricardo Morcillo (Spanje) aan Manneken Pis. En dat is slechts een kleine greep uit de kunstwerken.
In de Europese wijk start je het parcours met For Peace, de vredesoproep van de Slovaakse kunstenaar Sedemminut die op verschillende festivals in Europa te zien was. Event Horizon van kunstenaar H3 simuleert een zwart gat in het Jubelpark. De enorme zwaartekracht veroorzaakt spaghettificatie: objecten veranderen in eindeloze slierten. Het kunstwerk reageert ook op jouw bewegingen. De lichtkunstenaars zetten ook historisch erfgoed in de schijnwerpers. In het Instituut voor Natuurwetenschappen krijgen dertig dinosauriërs een verkwikkend lichtbad en in het Paviljoen van de Menselijke Driften lijken de verstrengelde marmeren figuren, die de menselijke driften uitbeelden, tot leven te komen.
Bright Festival, 13 tot 16 februari, 18.30 tot 23 uur, Koningswijk en Europese wijk, Brussel.