De Kolonies van Wortel en Merksplas: verstild erfgoed
- Kamperen
Begin 19e eeuw werden armen naar de landbouwkolonies van Wortel en Merksplas gestuurd. Ze konden er werken, school lopen en, zoals documenten uit die tijd suggereren, discipline aanleren. Honderden landlopers, bedelaars en weeskinderen begonnen in de Kolonies een nieuw leven.
Ze veranderden het landschap ingrijpend en dat kan je zelf vaststellen tijdens een wandeling op het knooppuntennetwerk.
Een fietstocht door het gebied start je best aan fietsknooppunt 30, vlakbij het bezoekerscentrum in de Kapelstraat in Merksplas. Stippel bijvoorbeeld een route uit naar knooppunt 99 waar de boerderij van Wortel ligt. Een bewegwijzerde route is de 57 kilometer lange Landlopersroute die alle hoogtepunten in het gebied aandoet.
Bezoekerscentrum Kolonie 5 – 7 is gratis toegankelijk. Je ontdekt er de rijke geschiedenis van de sites, de verhalen van de landlopers en alles over de rijke fauna en flora in het gebied. Een lichtstip op de kaart geeft aan waar de herder zich met zijn schapen op dat moment bevindt.
De brasserie ernaast is meteen ook het toerismekantoor waar je wandel- en fietskaarten kan kopen. Proef in Brasserie De Kolonie zeker eens van de twee Wortelse jenevers!
Meer info: www.kolonie57.be
Kampeermogelijkheden
In Wortel-Kolonie is een bivakzone voor kampeerders.
De kindvriendelijke camping Molenzijdseheide in Merksplas wordt omringd door groen. Centraal op de camping ligt een zwemvijver met strand. Tentkampeerders, caravans en mobilhomes kunnen er terecht.