Een occasiecamper kopen: hoe doe je dat?
- Kamperen
- Kamperen met de motorhome
Gedaan met wachten op een overvolle luchthaven of het risico om vast te zitten in een rode zone. Met een camper geniet je van de vrijheid en zekerheid van eigen vervoer en accommodatie. Het zal dus niet verbazen dat heel wat jonge gezinnen op zoek gaan naar een camper, ook al is het een hele investering en zijn de wachttijden lang. Een degelijk tweedehandsmodel binnen jouw budget biedt de oplossing. Zoek je op tweedehandssites, bij particulieren of dealers, dan geven we je graag mee waar je moet op letten.
Stap 1: weet wat je wil
De eerste stap bij de aankoop van een camper, nieuw of tweedehands, is uitzoeken wat je precies wil. Het duizelt je waarschijnlijk van alle mogelijkheden en opties. Informeer je dus grondig over verschillende types, merken en alle voor- en nadelen.
Gebruik de volgende vragen als leidraad tijdens je initiële zoektocht:
- Ga je voor een compacte buscamper, een kindvriendelijke alkoof, een comfortabele halfintegraal of een ruime integraal met alles erop en eraan?*
- Hoeveel personen reizen er mee?
- Welke indeling ligt jullie het best en naar welke afwerking ben je op zoek?
- Ga je voor basic of net heel luxueus?
- Wat wil je meenemen op reis en hoeveel opbergruimte heb je daar voor nodig?
- Moet de motorhome ook winterproof zijn of net een airco hebben om warme temperaturen te trotseren?
- Ga je in de middle of nowhere kamperen of wil je vlot door smalle straatjes laveren?
- Dient je nieuwe voertuig enkel om op reis te gaan of ook voor woon-werkverkeer?
Breng van bij de start ook je totaalbudget in kaart. Na de aankoop van je voertuig volgt nog een resem kosten, zoals kampeermateriaal, accessoires, een verzekering en een plaats om je camper te stallen. Bezoek een aantal dealers om een goed beeld te krijgen van wat je precies zoekt en welk prijskaartje daar aan vast hangt. Zo weet je meteen wat je mag verwachten voor jouw budget.
Weet je nog niet zeker of een camper iets voor jou is? Overweeg dan om eerst een model te huren. Zo kom je beter te weten wat precies bij jouw gezinsindeling en reiswensen past.
Meer info op roadtrippersofthesun.com/kopen-van-een-camper
*Als dit chinees voor je is, verdiep je dan verder in de verschillende soorten campers.
Stap 2: de zoektocht
Het is zover: je gaat een camper kopen. Nu je weet wat je wil, komt het er nu op aan de geschikte camper te vinden. Koop je bij een dealer of bij een particulier? De voor- en nadelen op een rijtje.
De voor- en nadelen van particuliere verkoop
- Bij een dealer krijg je meer service, maar daar hangt vaak een stevig prijskaartje aan vast. Wil je een koopje doen? Dan moet je bij een particulier zijn die graag zo snel mogelijk zijn camper de deur ziet uitgaan. En door de recente boost in verkoop, kan je er zeker van zijn dat er spoedig een groot aanbod zo-goed-als-nieuwe campers op de tweedehandsmarkt komt.
- Koop je bij een particulier, dan kan je vaak ook zijn of haar kampeeruitrusting mee overnemen. Als starter is dat een goede deal. Zulke spullen zijn nieuw namelijk een serieuze hap uit het budget.
- De particuliere verkoper moet niet voldoen aan een garantieplicht. Duiken er na de verkoop technische mankementen op, dan heb je pech en draai je zelf op voor de kosten. Voer daarom een grondige check van het voertuig uit, of vraag een expert om dat te doen. Bij een dealer geniet je van minstens één jaar waarborg en wordt je camper voor verkoop aan een inspectie onderworpen door echte vakmensen.
Kopen bij een verhuurbedrijf
Bedrijven die campers verhuren doen regelmatig de verhuurcampers van de hand. Door de groeiende markt vind je meer en meer campers die twee tot drie jaar dienst hebben gedaan en dan vervangen worden door een nieuwer model. Met die voertuigen is niets mis, maar onthoud wel dat deze campers veel intensiever gebruikt zijn en veel meer kilometers hebben afgelegd. De waarde moet dus aangepast zijn aan dit veelvuldige gebruik.
Tweedehandswebsites:
- autolive.be/nl/motorhome/motorhome-te-koop
- 2dehands.be
- occassiemobilhomes.com
- autoscou24.be
- campersite.be
Beurzen:
Stap 3: check de technische kant
De indeling klopt, de camper heeft alles waar je van droomt en je staat op het punt de koop te sluiten. Wees niet te snel want ook op technisch vlak doe je best een uitgebreide controle. Je mag natuurlijk geen nieuwe camper verwachten, motorhomes maken heel wat kilometers en worden vaak intensief gebruikt. Maar een degelijke camper die goed onderhouden werd, kan tegen een stootje.
Enkele tips:
- Vraag de verkoper naar de geschiedenis van de camper:
- Hoeveel kilometers staan er op de teller?
- Stond de camper buiten of in een overdekte stalling?
- Is het voertuig ooit betrokken geweest bij een ongeval?
- Werkt alles nog naar behoren?
- Laat de verkoper je een uitgebreide uitleg geven over de verschillende onderdelen in de camper en de bediening ervan. Check het onderhoudsboekje op regelmatige controles en onderhoud. Controleer ook het keuringsbewijs en het tweedehandsrapport van de technische keuring. Twijfel je, vraag dan naar een controle bij een garage die je vertrouwt, of naar het oordeel van een onafhankelijke expert.
- Ken je zelf weinig van campers, vraag het gezelschap van een ervaren kampeerder wanneer je het voertuig gaat bekijken. De checklist in dit magazine kan een leidraad zijn om te onthouden welke zaken je allemaal nakijkt. Gebruik een zaklamp en bekijk elk hoekje en kantje van de camper voor je beslist.
Opgelet: let op je (over)gewicht
Het gewicht van je camper is een heikel punt (zie ook blz. 69). Vooral wanneer je een rijbewijs B hebt, is het niet eenvoudig een grote camper te vinden met voldoende laadvermogen die toch onder het toegelaten gewicht van 3.500 kilo blijft.
Het kenteken vermeldt het rijklaar gewicht, maar als bepaalde accessoires later werden toegevoegd, klopt dit niet meer. Wanneer je voertuig dan gekeurd wordt voor verkoop in rijklare toestand - dus met driekwart gevulde dieseltank, negentig procent gevulde watertank en twee gasflessen - zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen en kan het aantal personen dat je mag vervoeren dalen.
- Ga dus voor zekerheid en bezoek voor je aankoop een geijkte weegbrug. Zo controleer je of er voldoende laadvermogen overblijft voor personen, volle tanks en vakantiebagage. Hoeveel dat laadvermogen precies moet zijn, hangt af van de grootte van het reisgezelschap, hoelang je eropuit trekt en wat je allemaal meeneemt op reis. Een gezin met drie kinderen dat voor een maand op vakantie gaat en ook nog eens vijf fietsen meeneemt, heeft uiteraard meer laadvermogen nodig dan een koppel dat er een weekendje op uit trekt. Als het rijklaar gewicht boven de 3.000 kilogram zit, dan is het toch goed om al even te beginnen rekenen.
Conclusie: je hebt beter te veel laadvermogen dan te weinig. Steeds moeten puzzelen met wat er wel of niet meekan, zorgt gegarandeerd voor vertrekstress.
Stap 4: maak een proefrit
Een prachtig uitziende camper moet je ook voldoende rijcomfort bieden. Gewoon even het blokje om volstaat niet om het voertuig waar je heel wat kilometers mee gaat toeren te testen. Eis dus een flinke proefrit waarbij je kan nakijken of alles soepel werkt.
Uiteraard verwacht je dat de motor onmiddellijk start, maar dat is niet het enige wat telt:
- Schakelt de versnellingsbak vlot, zijn de pedalen niet versleten en slipt de koppeling niet?
- Test of de rem goed werkt en of de banden goed uitgelijnd zijn.
- Als de motorhome goed is onderhouden dan rijdt hij - ook met heel wat kilometers op te teller - vlot en soepel.
- Let op krakende kastjes, lades die openvallen en piepgeluidjes die tijdens de rit storend kunnen werken.
- Rij bij voorkeur ook een stukje op de snelweg zodat je kan voelen of het vermogen voldoende is in vergelijking met het gewicht. Ideaal om dit uit te testen is ook even een steile helling op te rijden.
- Zitten de zetels comfortabel en werken alle veiligheidsgordels naar behoren?
- Check of de motor stationair rustig draait en stap even uit om te kijken of de uitlaat geen vieze walm uitbraakt.
- Start een tiental minuutjes na de proefrit de motor opnieuw, zo weet je dat een warme start ook feilloos verloopt.
Stap 5: vertrouw op je gevoel
Liefde maakt blind, ook in het geval van een camper. Heb je alles voldoende gecontroleerd en alle vakjes op je checklist aangekruist, dan is het toch kwestie van op je eigen gevoel te vertrouwen. Lijkt de verkoper je betrouwbaar en geeft hij of zij je een goed gevoel over het te verkopen voertuig? Verliep de proefrit zonder ongemakken? Zie je jezelf al helemaal op reis vertrekken met dit nieuwe droomhuis op wielen? Is de prijs marktconform en valt die binnen je budget? Regel dan alle benodigde documenten en je bent helemaal klaar om de vrijheid tegemoet te rijden in je bijna-nieuwe motorhome.
Meer administratieve informatie over het tweedehands kopen van een voertuig vind je bij de overheid: belgium.be/mobiliteit.
Checklist voor de aankoop van een tweedehands camper
Keuring voor verkoop
- Een tweedehandskeuring is verplicht bij de verkoop van een kampeerwagen categorie M1 voor je hem kan inschrijven op naam van de nieuwe eigenaar.
- Campers die minder dan twee maanden geleden gekeurd werden en dus een recente groene kaart hebben, worden op afspraak voorgereden door de verkoper voor een visuele tweedehandskeuring. Dit betekent een keuring van de uitstoot, de ophanging, remmen en lichten zonder het gebruik van meetapparatuur. Wordt een tekortkoming vastgesteld, dan volgt toch een volledige keuring. De verkoper krijgt een document visuele keuring met een geldigheidsduur van 1 jaar vanaf de datum van de laatste volledige keuring. Het vorige keuringsbewijs wordt afgestempeld. De twee documenten gaan samen naar de koper.
- Behalve een technische keuring wordt een bijkomend rapport opgesteld met de staat van het voertuig: het tweedehandsrapport. Dit geeft een beeld weer van de staat van de camper op het ogenblik van de keuring, waardoor de potentiële koper over belangrijke bijkomende informatie beschikt. Dit document blijft twee maanden geldig.
- De koper doet een aanvraag tot inschrijving bij zijn verzekering, die het nodige doet om de camper in te schrijven via de DIV. Ook dit document blijft twee maanden geldig.
- Na inschrijving moet de koper de camper voor ingebruikname voorrijden voor een keuring na inschrijving. Dit is een administratieve keuring en weging. Na afloop wordt een nieuw identificatieverslag uitgereikt.
Meer informatie op autoveiligheid.be.
Ben je niet helemaal zeker van je stuk? Ook een expert kan je helpen met een conditierapportage en waardbepaling van het tweedehandsvoertuig. Je kan hiervoor onder meer terecht bij expertisebureaus Dekra.be en CED.be.