10 mooie fietstochten in Antwerpen

4 minuten leestijd

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Onze reporters helpen je graag op weg met deze toppers in de provincie Antwerpen.

reportage
  • Fietsen

Prinsenroute

Een ‘klassieker’ onder de fietsroutes in de provincie Antwerpen is de Prinsenroute, een tocht van 43 km langs het knooppuntennetwerk, met verkorting van 24 km en een extra lus van 15 km. Deze fietslus voert je naar de voormalige koninklijke domeinen die zich in de 19de eeuw in de regio Retie over liefst 4.500 ha uitstrekten. De route biedt veel afwisseling met fraaie stukjes groen en een opmerkelijk erfgoed waaronder de wind- en watermolen van Retie.

Bekijk de route

Waterwegenroute

Op de jaagpaden langs de kanalen – waaronder het 120 km lange Albertkanaal dat Antwerpen met Luik verbindt – is het heerlijk fietsen. Aan het sluizencomplex in Wijnegem kan je feilloos aanpikken bij de Waterwegenroute. Je fietst dan in een ‘blauwe’ driehoek met het Albertkanaal, het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel en het Antitankkanaal. Dit laatste werd na de Eerste Wereldoorlog gegraven om de stad Antwerpen te verdedigen en is vandaag een heerlijke groene gordel. Deze Waterwegenroute is 30 km lang en volgt het fietsknooppuntennetwerk. 

Bekijk de route

Aardbeienfietsroute

Hoogstraten, dat is algemeen geweten, is het mekka van de aardbeienteelt in de provincie Antwerpen. De aardbeien van Hoogstraten gelden als de mooiste en lekkerste van ons land. Deze Aardbeienroute, een fietstocht van 51 km, brengt een huldebetoon aan deze ‘koningin van het fruit’. Ze is met zeshoekige bordjes bewegwijzerd en loodst je doorheen deze land- en tuinbouwstreek. Je ontdekt onderweg zowel de belangrijkste monumenten van Hoogstraten als mooie natuurgebieden en idyllische plekjes, waarbij vooral het riviertje de Mark bekoort. 

Bekijk de route

Kempense zalighedenroute

Deze leuke fietstocht van 53 km, met twee mogelijke inkortingen tot 37 en 33 km, dankt zijn naam aan de boom van de Acht Zaligheden, die je ontdekt nabij de Rollekensberg in de Lilse bossen. Het is een pijnboom met oorspronkelijk acht stammen, waarvan er echter eentje werd afgezaagd – volgens de legende – door stropers die zich wilden wreken op de boswachter van Wechelderzande. De boom is al vele decennia een plaatselijke trekpleister. De fietstocht brengt je door Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Beerse, Vosselaar, Lille, Vorselaar en Zandhoven. Bewegwijzerd met een zeshoekig bordje. Vertrek aan recreatiedomein Lilse Bergen.

Bekijk de route

Berg- en Neteroute 

Een heerlijke fietstocht met enkele stevige kuitenbijters onderweg. De ideale manier om op sportieve wijze Heist-op-den-Berg en zijn deelgemeenten Booischot, Itegem, Hallaar, Schriek en Wiekevorst te ontdekken. Neem onderweg ook voldoende tijd om enkele blikvangers te bezoeken zoals het Provinciaal Groendomein De Averegten, de Kaasstrooimolen of maak kennis met de kastelen Isschot en La Garenne, tijdens een rit van 55 km die start op het Kerkplein van Heist-op-den-Berg. Het gaat langs landelijke wegen, akkers en weiland.

Bekijk de route

Dijlevalleiroute

Een fietsroute van 59 km die de historische rijkdom van de Mechelse binnenstad combineert met de rust van de Dijleboorden en de fietspaden langs het kanaal Leuven-Dijle. Je komt tijdens deze tocht die start aan de Nekker in Mechelen o.a. voorbij het Zennegat, langs het Dierenpark van Planckendael, het Bloso-domein van Hofstade en door Tremelo, het dorp van Pater Damiaan. 

Bekijk de route

Kardinaal Van Roey fietsroute

De legendarische kardinaal Van Roey werd in 1874 in Vorselaar geboren. Zijn geboortedorp eert hem met een 50 km lange fietsroute langs het Antwerpse fietsknooppuntennetwerk. De tocht start aan de Schranshoeve in de Nieuwstraat 49, waar de kardinaal opgroeide. De route brengt je langs het kasteel van Vorselaar en het fraaie natuurgebied Lovenhoek. 

Bekijk de route

Landlopersroute

Merksplas en Wortel zijn tot heinde en ver bekend omwille van hun landloperskolonies, die allebei in een rijk groen decor liggen. Deze 55 km lange fietstocht leidt je trouwens langs deze centra. Verder gaat het ook, als je de zeshoekige bordjes volgt, langs het mooie Graafsbos in het noorden van Merksplas dat ooit toebehoorde aan de graaf van Hoogstraten en langs de vijvers in het Gemeentepark, waar je trouwens heerlijk kunt picknicken of een pauze inlassen.

Bekijk de route

Vaartketsersroute

De 38 km lange Vaartketsersfietsroute volgt het Antwerpse knooppuntennetwerk en start aan de Sas4-Toren in Dessel. Langs het traject van deze route die haar inspiratie vond in de jaagpaden van weleer waar schepen die op de kanalen voeren aanvankelijk door mensen en later door paarden werden voortgetrokken, ontdek je veel water en groen. De fietslus illustreert het verhaal van de kwartsontginning en dat van de Kempense kanalen. Op de geasfalteerde paden langs de kanalen is het aangenaam fietsen.

Bekijk de route

Ossendrechtroute

Grensparken zijn een recent fenomeen. Natuur stopt immers niet op de lijn die vastgelegd werd met de Vrede van Utrecht in 1713. Samenwerken werkt. Het is alleen een kwestie van een gezamenlijk doel voor ogen te hebben. Het eerste zo ontstane grensoverschrijdende natuurpark is het Grenspark Kalmthoutse Heide. De Suske & Wiske-gemeente vormt één van de toegangspoorten tot dit mooie heidegebied. Het verschil tussen B en NL? De borrels op café! Wij genoten van dit stiltegebied met de Ossendrechtroute.

Bekijk de route 

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer