10 redenen om de Ronde van de Luberon te rijden
Hoe haalbaar is een fietstrekking in de heuvelachtige Provence, als je het vlakke Vlaanderen gewend bent? Gert Corremans fietste de Ronde van de Luberon, samen met fotograaf Michaël Dehaspe. Ze kunnen je de meerdaagse route aanbevelen, om deze tien redenen.
- Fietsen
1. Bergen, maar geen cols
Autour du Luberon beschrijft een lus van 236 km tegen de flanken van de Luberon, een uitloper van de Alpen die de Vaucluse doorkruist van oost naar west. Spek voor de bek van klimgeiten dus? Nee hoor. Af en toe moet je eens op de trappers staan om een heuveldorp te bereiken, maar meestal blijven de klimpercentages beneden de vijf procent.
2. Iedereen kampioen!
In totaal krijg je 3000 hoogtemeters voorgeschoteld. Ter vergelijking: dat stemt overeen met de laatste 300 km van La Meuse à Vélo, een route die aan beginnende fietstrekkers wordt aangeraden. De Vaucluse is dichter bevolkt dan de Maasvallei, zodat je je onderweg gemakkelijk kan bevoorraden én overal logies vindt, van camping tot knusse b&b. Je maakt je etappes dus zo lang of zo kort als je wil, en kiest voor de e-bike als je gruwt van klimwerk.
3. Pauze onder de platanen
Het officiële roadbook legt de start en finish in Cavaillon en stelt zes etappes voor. Traag voor getrainde fietsers, maar neem je tijd om van la douce Provence te genieten. De route is bezaaid met idyllische dorpspleintjes waar je heerlijk kan lunchen en van een glas rosé slurpen. Wel opgelet, de meeste keukens sluiten om tot 14 uur.
4. Wijn- en boomgaarden
Het landschap verandert voortdurend tijdens je fietstocht. Kreupelhout dat naar tijm en hars ruikt tegen de zuidflank van de Luberon. Wijn- en boomgaarden in de vallei van de Durance. Ruige, onbewoonde heuvels tussen Manosque en Forcalquier. Boerderijen, wijngaarden, kerselaars en heuveldorpen in het land van Apt. In de lente kan je 240 vogelsoorten spotten in de kijkhut van het Observatoire Ornithologique de la Durance. In juni bloeien de klaprozen, begin juli de lavendel. In de herfst hangen rijpe appels en kweeperen in de boomgaarden.
5. Fietsers welkom
Na een dag fietsen kan je je tent opzetten op je camping, maar fiets en bed & breakfast (of klein hotel) vormen de magische combinatie tijdens je Ronde van de Luberon. Adresjes met het label Accueil Vélo garanderen je een afgesloten fietsenstalling, materiaal voor fietsreparaties en de mogelijkheid om je e-bike op te laden. Extra troef in een fietsvriendelijke bed & breakfast: een stevig ontbijt.
6. Hollywoodsterren van heuveldorpen…
Fiets de route in tegenwijzerzin en de laatste twee etappes leiden je langs de beroemdste heuveldorpen. Ménerbes: Picasso zocht hier zijn muze Dora Maar op en Peter Mayle schreef hier zijn bestseller Een jaar in de Provence. Bonnieux: bij de kerk boven het dorp wacht een prachtig uitzicht op de Mont Ventoux. Lacoste: na een paar pittige haarspeldbochten bereik je het kasteel van de Markies de Sade (te bezichtigen). Tijdens de klim kan je stoppen bij het terras van het Café de France en genieten van het uitzicht op Bonnieux, 5 km verder.
7.… en onderschatte pareltjes
Tussen Lourmarin en Céreste heb je de onderschatte dorpjes en stadjes voor het uitkiezen. Cucuron: honderdjarige platanen weerspiegelen in het Bassin de l’Etang, het oude waterreservoir van de graanmolen. Op wat het mooiste plein van de hele Provence is, doe je gewoon een terrasje in het dorpscafé. La-Bastide-des-Jourdans: alle dorpelingen kijk op naar het middeleeuwse kasteel van de familie Jourdan. Forcalquier is een gezellig provinciestadje in de schaduw van een citadel.
8. Provençaalse markten
Om proviand te kopen, hoef je niet altijd naar de supermarkt. Op de vrijdagmarkt van Lourmarin, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, is het altijd over de koppen lopen. De boerenmarkt van Coustellet (op zondag, tussen Apt en Cavaillon) heeft een minder fotogenieke setting, maar stalt de beste verse streekproducten uit. Ook topchefs komen hier graag een praatje slaan met hun leveranciers.
9. Landschappen met lavendel
Wie Provence zegt, zegt lavendel. In het moderne Musée de la Lavande in Coustellet leer je alles over lavendel en bewonder je glimmende historische distilleerinstallaties. Fietsen langs de mooiste lavendelvelden? Die vind je niet op het traject van Autour du Luberon. Maar waarom je tocht niet verlengen met een paar paarse etappes? In Céreste heb je aansluiting op de route Lavande et vieilles pierres (84 km). Ze leidt je langs dorpen als Banon en Simiane-la-Rotonde en door landschappen waar boeren de echte lavendel kweken voor parfums en gebruik in de keuken.
10. (Bijna) vergeten verhalen
Tijdens de Ronde van de Luberon stoot je op weinig bekende of bijna vergeten verhalen. Wist je dat Cavaillon en Carpentras tot de Franse Revolutie in pauselijk bezit waren, en dat Joden in de kerkelijke staat konden schuilen voor vervolging? Ontdek hun verhaal in Cavaillon, in een historische synagoge in rococostijl. En wist je dat de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson zijn oude dag sleet op een boerderij in Céreste? Je kan zijn graf bezoeken in het piepkleine heuveldorpje Montjustin. Hij rust naast zijn vrouw, de Antwerpse topfotografe Martine Franck.
En je fiets?
Wij huurden een e-bike en een sportfiets bij Cyclix in Cavaillon. Zowel de fietsen als de service waren van topkwaliteit.
Je eigen fiets meenemen op de tgv van Brussel naar Avignon? Demonteer de wielen, stop je fiets in een hoes van 130 x 90 cm en plaats in het bagagerek. Ja, dat is even omslachtig als het klinkt. Franse regionale treinen (TER) hebben fietsrekken die je gratis mag gebruiken.
Lees de volledige reportage over fietsen in de Luberon in Pasar Fietsen van november 2023