5 x goed werelderfgoed

3 minuten leestijd

Nederland, da’s het land van de molens. Maar ook van armenkolonies, bijzondere architectenvilla’s en fabrieken en zelfs eilanden die geen eiland meer zijn… Allemaal erfgoed. De UNESCO fietsroute in Nederland is 895,71 km lang, goed voor 425 fietsknooppunten. De route brengt je langs elf sites van wereldbelang. Bij elke site is ook een wandeling uitgestippeld. Wij duiken in de natte polders van Kinderdijk, waar 21 molens eeuwenlang water uit de laaggelegen polder naar de Lek pompten. Topattractie!

Tekst Marijn Follebout

reportage
  • Fietsen

1. De Koloniën van Weldadigheid

Tussen knooppunten 47 en 46

Koning Willem I richtte begin 19e eeuw op verarmde en woeste gronden groepsboerderijen op voor armen en daklozen. In België vind je de Koloniën van Weldadigheid in Wortel en Merksplas, in Nederland moet je ervoor in het bosrijke Frederiksoord in de provincie Drenthe zijn. Het plan was om de armen zelfvoorzienend te maken. Het landschap met zijn lange rechte lanen en dreven vertelt het verhaal van die ontginningsjaren.

  • Museum De Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan 1a, Frederiksoord
  • Camping De Moesberg, Hoofdweg 14, Nijlensleek.Familiecamping waar het kleinste tentje tot de grootste camper welkom is. demoesberg.nl

Foto: Stichting Werelderfgoed Nederland

2. De Hollandse Waterlinies

Knooppunt 20

Water als verdedigingsmiddel wordt al eeuwenlang ingezet, zeker door de Hollanders. Begin 19e eeuw werden de Hollandse Waterlinies ingericht, een 200 kilometer lang stelsel van ingenieuze waterwerken en forten om hoofdstad Amsterdam te beschermen. De linies konden in oorlogstijd onder water worden gezet. Door de komst van het vliegtuig verloren de linies hun nut en vervelden tot prachtige natuurgebieden. Veel van de forten zijn herbestemd als logies, restaurant of museum.

  • hollandsewaterlinies.nl
  • Boerderijcamping De Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Uitgeest. Kindvriendelijke minicamping op bioboerderij. Open van 1 april tot 1 oktober, voor caravans en tenten. rodenburghoeve.nl

Foto: Jessica De Korte

3. De Van Nellefabriek

Vlakbij knooppunt 12

Dit gigantische complex van staal, glas en beton werd eind jaren 1920 aan de rand van Rotterdam gebouwd. Op zijn hoogtepunt werkten meer dan 1700 arbeiders in deze koffie-, thee- en tabaksfabriek waar later ook kauwgom en de beroemde Saroma-pudding werden geproduceerd. Nu is dit icoon van de industriële architectuur een hippe kantoorplek voor start ups. Er is een bezoekerscentrum in bijgebouw De Branderij.

Foto: Stichting Werelderfgoed Nederland

4. Het Rietveld Schröderhuis

Knooppunt 31

Het Rietveld Schröderhuis lijkt een ietwat ongewoon rijhuis in Utrecht. In feite is het een architecturaal meesterwerk, zowel binnen als buiten. Opdrachtgever was de Nederlandse kunstenares en weduwe Truus Schröder, die zelf heel wat meubilair ontwierp voor het huis. De samenwerking met architect Gerrit Rietveld was zo intens dat de twee een relatie begonnen. Van de voordeurbel tot de slaapkamer, alles in het huis is één groot woonexperiment.

• Prins Hendriklaan 50, Utrecht.
rietveldschroderhuis.nl

• Buitengoed De Boomgaard, Parallelweg 9, Bunnik. Campers, tenten en caravans midden in de natuur en op 10 minuten van Utrecht. Familievriendelijke speelplek. buitengoeddeboomgaard.nl

Foto: Stijn Poelstra voor collectie Centraal Museum, Utrecht

5. Het oude eiland Schokland

Knooppunt 61

Het vroegere eiland Schokland zou de oudste bewoningskern van Nederland bevatten. Archeologen spitten er nog steeds naar het verleden. In 1859 werd het eiland ontruimd en moesten de 635 ‘Schokkers’ er vertrekken. Na de drooglegging van de Noordoostpolder haakte Schokland aan het vasteland. In het museum bewonder je ruim 8000 jaar aan bewonersgeschiedenis.

Foto: Stichting Werelderfgoed Nederland

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer