5 x wandelen en fietsen… In de voetsporen van Vincent van Gogh

De wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) is geboren en getogen bij onze noorderburen in de provincie Brabant. De band tussen de schilder en deze regio is sterk. Vooral het boerenlandschap was zijn inspiratiebron. Nederland koos er dan ook voor om dit landschap te bewaren. Welkom in het Van Gogh Nationaal park!

Tekst Mieke Vercruijsse

1

Het Van Gogh Nationaal Park (NP) is een nationaal park in ontwikkeling. Slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, dynamisch boerenland, landerijen, bossen, heide, en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa), verweven met prachtige stads- en dorpsgezichten typeren het landschap. Net zoals het was toen de eigenzinnige meesterschilder hier eind 19e eeuw door wandelde. Het gebied wordt omringd door de bruisende steden Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. Ideaal voor een tweedaagse op de fiets in Brabant, van Nuenen, het dorp waar Vincent schilder werd, tot hippe stad Eindhoven, waar creativiteit en innovatie je verrassen.

De uitbouw van vijf Van Gogh Nationaal Park Wandelingen is de start van een ambitieuze plan. Doel? Het creëren van een netwerk van 1.000 km wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden. Bijzondere aandacht hierbij gaat naar het versterken van de biodiversiteit en het verbinden van het Van Gogh erfgoed met de omgeving.

5 x wandelen en fietsen in  het landschap van Vincent van Gogh

1. Van Gogh NP wandelroute Nuenen: Deze 10 kilometer lange wandelroute leidt je doorheen Nuenen, de plaats waar Vincent Van Gogh bij zijn ouders woonde voor hij naar Frankrijk trok (1883 - 1885. Je wandelt hier door een openluchtmuseum want nergens anders bevinden zich zoveel gebouwen, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met Van Gogh. Hier schilderde hij zijn eerste meesterwerk: de Aardappeleters

2. Van Gogh NP wandelroute Etten-Leur: Tijdens deze 14 kilometer lange wandelroute wandel je bijna uitsluitend langs trage wegen. In Etten-Leur besliste de jonge Van Gogh dat hij kunstenaar wilde zijn. Je wandelt door het boerenland, over woeste akkers met kenmerkende knotwilgen, door bossen en langs poelen, beken en schilderachtige vennen.

3. Van Gogh NP wandelroute Zundert: Hier duik je 8 kilometer lang in het geboortedorp van Van Gogh. Deze zeer afwisselende wandelroute neemt je mee langs zes Van Gogh Monumenten, langs het erfgoed en slingerende beken. 

4. Van Gogh NP wandelroute Tilburg: Wandel 16 kilometer doorheen en rond Tilburg, de plek waar Van Gogh op 13-jarige leeftijd zijn allereerste tekenlessen krijgt. 

5. Fietsroute Brabants Bodem: De 40 kilometer lange fietsroute voert langs vijf inspirerende boerenbedrijven die laten zien hoe mooi de Brabantse agrarische sector kan zijn. 

Meer info: www.vangoghnationalpark.com

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!