5x citytrippen in heel Europa

8 minuten leestijd

Citytrippen, maar dan op de fiets: het is een heel andere, snelle en vooral fijne manier om een stad te leren kennen!

Tekst Bart Claes

reportage
  • Fietsen

1. Straatsburg

De Europese ambtenaren fietsen het liefst naar het werk, in de Europese wijk van Straatsburg. De auto moet steeds meer wijken in de binnenstad en fietsen is er helemaal in. De vierde fietsstad van Frankrijk telt meer dan 600 km aan fietspaden!

Jouw fiets

Fietsverhuurders zijn er meer dan genoeg in het stadscentrum. Bij Onecity Tours (www.onecity-tours.com) huur je een klassieke stadsfiets voor 20 euro per dag. De handige fietsenmakers Jean-François en Guillaume van fietsenzaak l’Increvable (www.location-velo-strasbourg.com) duwen je met de glimlach op weg voor 25 euro per dag. De goedkoopste tweewieler vind je bij Velhop (www.velhop.strasbourg.eu) , vanaf 7 euro per dag. Sommige hotels bieden zelfs een gratis huurfiets aan, zoals bijvoorbeeld Hôtel du Dragon (www.dragon.fr).

Vraag even na of je hotel een fietsparking heeft. Aan het station vind je een grote bewaakte fietsstalling met 1500 plaatsen (www.veloparc.strasbourg.eu). Kom je met de hogesnelheidstrein? De TGV doet Straatsburg aan en is uitgerust met een speciale fietsruimte. Voor 10 euro reserveer je je plekje.

Op weg

Voor fietsen in Frankrijk gelden dezelfde regels als in ons land. Maar let op: na zonsondergang is het verboden om naast elkaar te fietsen. Een fietshelm is er verplicht voor kinderen onder de twaalf jaar, en oortjes of een hoofdtelefoon kunnen je een flinke boete opleveren.

Even stoppen onderweg

De oude binnenstad en wijk La Petite France moet je gewoon bezocht hebben. Maar het kan druk zijn op de geplaveide straatjes tussen 16de-eeuwse vakwerkhuizen. Tijdens de toeristische hoogdagen is fietsen er niet zo gemakkelijk. Voor een bezoekje aan de gotische Notre-Dame kathedraal hoef je de 142 hoge torenspits maar te volgen. Beklim de 332 treden naar het uitkijkplatform! Gemakkelijker fietsen is het in de blitse Europese wijk, en ook het elegante Parc de l’Organgerie is een aanrader. Zeker met kinderen. Volledig autovrij.

Tochttip!

Fietsknooppunten heb je er niet, maar op websites als Komoot en RouteYou vind je de mooiste suggesties. Onze tip? Pluk een fietsparcours van de website www.strasbourg.streetartmap.eu. Die brengt je langs kleurrijke streetart in zowat elke wijk van de stad.

Het cijfer

290.000 inwoners en 600 km aan fietspaden, dat is een prima verhouding.

2. Kopenhagen

Alsof de stad gebouwd werd op maat van fietsers! Niet voor niets werd Kopenhagen al vaker uitgeroepen tot de beste fietsstad ter wereld.

Jouw fiets

Het zijn er te veel om allemaal op te sommen. Maar zoek naar cykeludlejning op Google Maps en laat je leiden naar het fietsverhuurbedrijf om de hoek. Je vindt al een huurfiets vanaf 75 DKK per dag, dat is zo’n 10 euro. Tot vorig jaar had je een heel handig fietsdeelproject van elektrische fietsen in de stad, maar dat werd eind 2022 stopgezet.

Als je een kaartje koopt voor de S-trein in Kopenhagen, dan mag je fiets gratis mee. Wil je een fiets meenemen in de regionale treinen rondom of buiten Kopenhagen, of in de metro, dan heb je naast je eigen ticket een extra fietsticket nodig. Dat koop je gewoon in het trein- of metrostation.

Op weg

Omdat het fietsverkeer een pak drukker is dan het autoverkeer, houdt iedereen zich hier aan de fietsverkeersregels. De fietspaden liggen doorgaans hoger dan de normale weg en zijn erg veilig. Rij achter elkaar zodat snellere fietsers je links kunnen inhalen.  Als je gaat stoppen, steek dan even je linkerhand de hoogte in om andere weggebruikers te waarschuwen.

Even stoppen onderweg

Veel is er niet te zien aan het beeldje van De Kleine Zeemeermin. Waar je best wel even afstapt, is aan de kleurrijke kadehuizen van Nyhavn. Kinderen vinden pretpark Tivoli superplezant, het is het oudste pretpark ter wereld. Winkelen en flaneren doe je in wijk Strøget, en een vleugje koninklijke flair opsnuiven in het paleizencomplex Amalienborg.

Tochttip!

Toen de Tour de France in 2022 in Kopenhagen vertrok, stippelden de Denen een rondrit uit langs de mooiste plekken. Je komt onder meer over de Dronning Louises Bro, of Koningin Louisebrug, de drukste fietsbrug van het land! Download de route via www.visitcopenhagen.com/tour-de-france.

Het cijfer

2025. In dat jaar moet 50% van de verplaatsingen naar school of werk met de fiets worden afgelegd. En dat zijn veel verplaatsingen in een stad met ruim 600.000 inwoners. Maar de infrastructuur is er: 350 kilometer brede en veilige fietspaden. En vooral: een echte fietsmentaliteit.

3. Helsinki

De Finnen trotseren zelfs met plezier de vrieskoude in de wintermaanden. Maar toch is het er aangenamer fietsen in de zomer, als je een huurfiets op elke hoek vindt...

Jouw fiets

Die huur je best, want een fiets op het vliegtuig is niet echt handig. En met de wagen is het wel heel erg ver rijden. De beste manier om met de fiets de stad te verkennen is met de Citybike. Je vindt verspreid over Helsinki liefst 460 fietsstations met in totaal 4600 deelfietsen. Maar niet hele jaar, het fietsseizoen loopt van 1 april tot 31 oktober. Registreren en betalen doe je via www.hsl.fi/en/citybikes. Je mag de fiets niet langer dan vijf uur onafgebroken gebruiken en betaalt een euro per half uur. Wil je meerdere dagen een fiets? Klop dan aan bij Bicyclean (www.bicycleanhelsinki.com). Met de gravelbikes van Breakaway www.breakaway.cc kan je ook de natuur rond Helsinki verkennen.

Moe van het fietsen? Je mag met de fiets gewoon mee de metro of trein op. Maar niet op de tram of bus.

Op weg

De fietspaden zijn best goed maar maken toch nog enkele rare kronkels hier en daar. De beste fietswegen vind je langs de kustlijn. Steek je hand op als je gaat stoppen en draag een helm, dat is verplicht. Je mag niet op de stoep fietsen, tenzij je jonger bent dan twaalf. En in de winter wordt het snel donker, vergeet je fietslicht niet.

Even stoppen onderweg

Het is even klimmen naar de witte Domkerk met de groene koepels. De kerk werd gebouwd in 1830-1852 als eerbetoon aan tsaar Nicolaas I van Rusland. Ze ligt aan het belangrijkste plein van de stad, het Senaatsplein met het oude stadhuis, de universiteitsbibliotheek en het Nationaalmuseum. Meer tot de verbeelding spreekt de kerk Temppeliaukio. Die werd in 1969 uitgehouwen in een rots en kreeg een koperen koepel als dak.

Tochttip!

Dwars door de stad loopt Baana, een voormalige spoorlijn die werd omgevormd tot een autovrij voetgangers- en fietspad. 1,3 kilometer lang en supergemakkelijk om de stad te verkennen. De routeplanner en app www.hsl.fi/en stippelt voor jou de beste fietsroute door de stad uit.

Het cijfer

Helsinki is een stad met 131 km kustlijn en 40% groen, 4600 stadsfietsen en niet minder dan 1200 km fietspaden.

4. Boedapest

De stad Boedapest investeert gretig in nieuwe fietsinfrastructuur. Volg de oevers van de Donau met je deelfiets voor amper 0,15 euro per uur.

Jouw fiets

Fietsen is goedkoop in Boedapest. Je groene deelfiets staat op je te wachten op een van de vele fietsstations in de stad. Registreer je en betaal per minuut 40 Hongaarse forint. Dat is amper 0,0026 euro. Per uur fietsen komt dat dus op 0,15 euro! Zie www.molbubi.hu/en/prices. Je hebt ook traditionele verhuurbedrijven zoals het Nederlandse BajaBikes. Daar betaal je 10 euro voor acht uur voor een klassieke stadsfiets.

Op weg

Een bel en verlichting op je fiets zijn verplicht in Boedapest. En fietsen op de stoep is verboden. En laat je fiets nooit tegen een lantaarnpaal staan als je even een winkel binnenspringt. Je riskeert een boete.

Even stoppen onderweg

Je kan het indrukwekkende parlementsgebouw niet missen. Het ligt wat hoger, aan de oevers van de Donau en is ‘s avonds prachtig verlicht. Trap de Buda-heuvel op naar het Budavári Palota, het burchtpaleis. En laat je dan bollen over de beroemde Kettingbrug die Buda met Pest verbindt. Uitrusten? Boedapest is bekend om zijn thermale baden.

Tochttip

Doorkruis de stad van zuid naar noord langs de oevers van de Donau. De fietsroute ligt er nog maar pas en biedt je een prachtig zicht op alle blikvangers: het parlementsgebouw, de Kettingbrug, de kasteelburcht en het stadsdeel Pest aan de overzijde. De Europese fietsroute Eurovelo 6 doet de stad aan. Die loopt helemaal van de Atlantische oceaan in Frankrijk tot aan de Zwarte zee.

Het cijfer

1,7 miljoen inwoners en 525 km² groot. De beroemde Kettingbrug verbindt in 375 meter Buda en Pest.

0,15 euro. Zoveel betaal je per uur voor je deelfiets.

5. Barcelona

Een heerlijk mediterraan klimaat, een kustlijn en een historisch centrum waar de fietser voorrang heeft. Barcelona een fietsstad? Zal wel zijn!

Jouw fiets

Je ziet de roodwitte fietsen van Bicing overal rijden, maar helaas zijn ze alleen voor de locals. Maar aan fietsverhuurbedrijven is er geen gebrek. De toeristische dienst raadt vijf verdelers aan waar je een fiets of een gegidste fietstocht kan boeken: www.bamboobiketour.com, www.barcelonaciclotour.com, www.barcelonaebiketours.com, www.bornbikebarcelona.com, www.coco-mat.bike. Reken zo’n 15 euro voor 8 uur.

Buiten de spitsuren mag je fiets mee in de metro. Op de regionale trein is je fiets welkom, op de bus niet.

Op weg

Het kan behoorlijk druk zijn in de straten van Barcelona. Uitkijken is dus de boodschap, maar het is fijn om weten dat je in de zone dertig voorrang hebt op de auto’s. Die moeten netjes achter je blijven als er maar één rijbaan is. Een fietshelm is verplicht voor jongeren onder de 16 jaar. Oortjes of een hoofdtelefoon zijn niet toegestaan. Als je je fiets niet op een fietsparking stalt, riskeer je dat hij wordt weggenomen en dat kost je een flinke boete.

Even stoppen onderweg

Je kan niet voorbij Gaudí’s meesterwerken de Sagrada Familia en Park Güell. Het park biedt een prachtig uitzicht maar de klim ernaartoe kan een uitdaging zijn als je niet elektrisch rijdt. Op La Rambla is het altijd vol leven. Maar denk eraan: je mag niet fietsen op het wandelgedeelte. In de middeleeuwse straten van Barri Gòtic – de gotische wijk – is het heerlijk fietsen als het niet te druk is.

Tochttip!

Je kan gewoon op goed vallen uit de wijken Barri Gòtic, El Born, El Raval, Gràcia en La Barceloneta doorkruisen. Het is er autoluw, vlak en er valt veel te zien. Er zijn geen officiële uitgewerkte routes, maar op platformen als Komoot, RouteYou en Tripadvisor vind je heel wat suggesties van andere fietsers. Zoek op Komoot naar ‘Barcelona’ en je krijgt een top twintig van de mooiste downloadbare routes.

Het cijfer

240 kilometer fietspaden telt de stad.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer