Het hart van het Houtland
Lucrèse Warnez, voorzitter van Pasar Torhout, en haar man Ivan Bauwens hebben een voorliefde voor fietsen in eigen regio. Tijdens een fietstochtje van zo’n 20 kilometer door ‘hun’ Torhout, de hoofdstad van het Houtland, gidsen ze ons langs statige kastelen en groene oases van rust naar een pikant eindpunt.
- Fietsen
Stop 1: Collectie Torhoutse trots
Midden in het stadscentrum, op een boogscheut van de Markt, ligt Domein Ravenhof, ook bekend als het domein Coupé. Eeuwenlang was dit de verblijfplaats van notabelen en andere welgestelde families. ‘Ook dichter Eugeen van Oye, leerling van Guido Gezelle, groeide hier op’, vertelt Lucrèse. Na de teloorgang van het kasteel en het domein kocht de stad dit pareltje op en vanaf 1990 werd het opengesteld voor het publiek. In het kasteeltje, met zijn fleurige rood en geel geschilderde ramen, neem je een duik in het kunstverleden van de stad. ‘Hier is het Museum Torhouts Aardewerk ondergebracht. Dat herbergt een prachtige collectie meerkleurige werken uit de 18de, 19de en 20ste eeuw’, vertelt Lucrèse trots.
Ravenhofdomein en Museum Torhouts Aardewerk, Ravenhofstraat 8 in Torhout. Toegang tot kasteel: 1,5 euro. www.visittorhout.be/museum-torhouts-aardewerk
Stop 2: Historische waterburcht
We trappen verder naar Wijnendale, zo’n vier kilometer buiten het stadscentrum, op de grens met Ichtegem. In een grote bocht vang ik een glimp op van het Kasteel van Wijnendale, een indrukwekkende burcht. Het waterslot, gebouwd in 1085, speelde een belangrijke rol in zowat alle geschiedkundige gebeurtenissen van ons vaderland. Het museum neemt je mee terug in de tijd met verhalen over Leopold III, de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. Het kasteel met zijn slotgracht en prachtige torens spreekt tot de verbeelding. Ik mis hier enkel nog de ridders en de jonkvrouwen te paard om het plaatje compleet te maken. Het kasteel is gelegen aan de rand van een 180 hectare groot bos dat uitnodigt om te verkennen. Een stop aan het kapelletje of de ijskelder is de moeite waard. Ivan dringt aan nog even verder de laan in te fietsen. En gelijk heeft hij, want we worden beloond met een prachtig zicht op dit indrukwekkende gebouw. Ik waan me in een sprookje…
Oostendestraat 390 in Torhout. Toegang tot kasteel: 5 euro. Hier vertrekken ook tal van wandelingen, op eigen houtje of met een gids. www.visittorhout.be/kasteel-van-wijnendale
Stop 3: Idyllisch trouwdecor
Wanneer we het provinciedomein d’Aertrycke binnenfietsen, besef ik dat het nog sprookjesachtiger kan in Torhout. Het domein met een uniek kasteelpark, een vijver, weides en bossen imponeert op zijn minst. Een beetje verscholen aan de oever van de vijver, ligt een merkwaardig ‘pavillon rustique’ dat veel weg heeft van een kleine Griekse tempel. Maar vooral het kasteel, in het midden van het domein, trekt de aandacht. Bij het zien van dit prachtige 19de-eeuwse bouwwerk, dromen romantische zielen gegarandeerd weg. Niet verwonderlijk dat het domein ook vaak het decor vormt voor trouwfeesten. In het kasteel, met neogotisch interieur, zijn een restaurant en feestzaal gevestigd. En er valt nog te smullen op het domein, want ook de oude faisanderie werd omgebouwd tot restaurant. ‘Dit domein is een ideale stop voor fietsliefhebbers. Een fietspad door het domein sluit namelijk aan op de provinciale Kastelenroute’, weet Lucrèse nog te vertellen.
Zeeweg 98 in Torhout. Hier beleef je ook vijf wandelingen. www.visittorhout.be/provinciedomein-daertrycke
Stop 4: Op heksentocht door Groenhovebos
Groenhovebos is de groene long van Torhout. Dit oude bos is ruim 100 hectare groot en de plaats waar velen komen om te ontspannen in het groen. Een joggingparcours, een speeltuin, een speelbos, een visvijver en vooral tal van (bewegwijzerde) wandelwegen zorgen voor vertier. Eén ervan is het zopas geopende Heksenpad voor jonge stappers. Aan de rand van het bos vind je ook het Diocesaan Diensthuis. ‘Het werd in de jaren 50 van vorige eeuw gebouwd als vakantieoord voor de West-Vlaamse kloosterorden. De restanten van het zwembad zijn er nog getuige van’, lacht Ivan. Momenteel verblijven hier nog drie zusters Karmelietessen. Het gebouw en het 30 ha grote domein zijn opengesteld voor het publiek. ‘Naast de mooie seminarie- en tentoonstellingsruimtes, vind je hier ook twee prachtige kapellen. Bovendien kan je in het centrum overnachten bij meerdaagse retraites, seminaries, studie- en planningsdagen’, legt Lucrèse uit.
Parking Groenhovebos, Bosdreef 8 in Torhout. www.natuurpunt.be/natuurgebied/groenhovebos. Info over het Diocesaan Centrum (Bosdreef 5): www.groenhove.net
Stop 5: Daar halen we de mosterd
Onze laatste stop is een buitenbeentje. Geen park, geen kasteel, maar wel een streekproduct: Mostaard Wostyn. De vijfde generatie roert hier al in de mosterd én gebruikt nog steeds het originele recept. Het familiebedrijf, opgericht in 1869, maakt mosterd op basis van een selectie donkerbruine mostaardzaden, azijn, water en een beetje zout. ‘Geen zwarte zaden, want hoe donkerder, hoe bitterder’, krijg ik daar te horen. ‘Vandaar de zegswijze “op zwart zaad zitten”’. In het winkeltje - het ouderlijke huis van de familie Wostyn - kan je mosterd kopen en je stenen pot laten vullen. De mosterd wordt niet meer ter plaatse gemaakt, maar wel wat verder, eveneens in Torhout. Bij het huidige atelier is ook het Mosterdmuseum gevestigd. Ik word er nog getrakteerd op enkele leuke weetjes. Zo zou mosterd uitwendig heilzaam zijn bij een insectenbeet, is een schepje mosterd na de maaltijd goed voor de spijsvertering en heeft het een antikankerwerking. En na het bezoek start het proeven. Een overheerlijke mosterd, maar niet voor doetjes!
De shop is gelegen op het Conscienceplein 7, het atelier en het museum op de Oude Gentweg 63 in Torhout. Museum enkel te bezoeken op aanvraag. www.mostaardwostyn.be
Onze gidsen
Lucrèse en Ivan
Dit koppel springt gezwind op de fiets om de mooiste en lekkerste plekjes van Torhout te tonen. Na 25 jaar keert onze Pasar-reporter even mee terug naar haar roots.
Onze fietstocht met Lucrèse en Ivan door Torhout hebben we ook in kaart gebracht. 20 km van het Ravenhof tot aan Mostaard Wostyn met prachtige groene stops.