Het ABC van de camperaar
- Kamperen
- Kamperen met de motorhome
Slaapt dat lekker?
Kampeer je met z’n tweetjes, met een jong kind of met een grote groep vrienden? Voor elke situatie bestaat een gepaste camperindeling. Hoeveel slaapplaatsen? Dat lees je zwart op wit. Maar kende je deze bedden al?
Frans bed
Een matras met een afgesneden of afgeronde hoek. Want ja, in een camper telt elke centimeter…
Dwarsbed
Een bed dat dwars staat op de rijrichting van de camper. Groot en comfortabel, maar je kan maar langs één kant in en uit het bed stappen.
Paviljoenbed
Een bed dat als een vals plafond tegen het dak van de camper hangt. Je laat het bed elektrisch of manueel naar beneden zakken. Praktisch!
Hefbed
Een scharnierbed boven de stuurcabine van een integraalcamper. Bij gebruik zakt het bed naar beneden en neemt het de plek in van de twee cabinezetels.
Spetter pieter pater…
Grijs of zwart? Dit water drink je beter niet. Ja, ook de waterhuishouding van je camper kan wel een woordje uitleg gebruiken.
Cassettetoilet
Je raadt het al: dit chemisch toilet speelt geen 80’s hits. Wel verwijst de cassette naar de uitneembare afvaltank van je WC. Zit die vol? Dan neem je de cassette uit het serviceluik aan de zijkant van je camper en wiel je die netjes naar het loospunt op de camping.
Porta potti
Ook hier gaat het om een chemisch toilet, maar dit keer de draagbare variant. Perfect voor wie geen ingebouwde voorziening heeft. Porta potti is in feite een productnaam van sanitairfabrikant Thetford, maar evolueerde gaandeweg naar een verzamelnaam. De pampers onder de mobiele kampeertoiletten.
Zwart water
Het water van je toilet komt samen met je behoefte in de cassette terecht, waar het chemisch afgebroken wordt. Wat daarvan rest noemen we zwart water, en dat deponeer je dus in het voorziene loospunt op de camping.
Grijs water
Ook wel vuil water genoemd. Elke camper heeft een grijs- of vuilwatertank, waarin de afvoer van de douche, wasbak en keukengootsteen samenkomt. Ook die moet je om de zoveel tijd leegmaken en reinigen.
Verswatertank
Het propere water waar je thee mee zet of de afwas doet, dat noemen we vers water. Je camper is niet aan een leiding verbonden, dus het vers water komt uit de verswatertank. Als die leeg raakt, kan je die hervullen aan het servicepunt op de camping.
Net als thuis
Je camper zit propvol voorzieningen die je alle comfort van thuis bieden. Maar hoe werkt dat?
Huishoudaccu (of leefbatterij)
Campers hebben naast de batterij onder de motorkap ook een 2de batterij: de huishoudaccu. Die levert 12 volt voor zaken als verlichting, de waterpomp, de ventilatie, de koelkast of zelfs de TV. De lading van die accu hou je op peil door een stuk te gaan rijden, je CEE-stekker aan te sluiten op de netstroom van de camping of met je zonnepanelen.
Omvormer (of inverter)
Je laptop of koffiezet gebruiken in je camper? Veel huishoudelijke apparaten hebben 230 volt nodig om te functioneren. Om de 12 volt uit je huishoudaccu om te zetten naar 230 volt, heb je een omvormer nodig. Afhankelijk van hoeveel stroom je tegelijk nodig hebt, kies je een omvormer met een gepast outputvermogen (in Watt).
Turbovent
Ventilatie is belangrijk om allerlei nare (kook)geurtjes buiten te houden. Een turbovent is een elektrische ventilator, vaak aan het dakraam van je camper, waarvan je de ventilatierichting (in/out) en snelheid kan instellen.
Webasto
In de lente, of zelfs op een frisse zomeravond, is een kachel in je camper een must. Je hebt er op elektriciteit, gas en diesel. Die laatste optie is een populaire oplossing voor camperaars, aangezien je altijd diesel aan boord hebt. Bovendien werkt een dieselkachel erg efficiënt, met weinig verbruik en een snelle opwarmtijd. Webasto groeide uit tot één van de populairste fabrikanten en de naam werd zo synoniem voor de dieselkachel.
Pop-up dak
Om extra ruimte en stahoogte te creëren in kleine (bus)campers, kunnen fabrikanten een uitvouwbaar dak inbouwen dat je openklapt als je geparkeerd staat.
Absorptiekoelkast
In tegenstelling tot de compressorkoelkast die je kent van thuis, werkt de absorptiekoelkast niet met een compressor maar met de warmtereactie tussen ammoniak en waterstof. De absorptiekoelkast maakte zijn opwachting bij camperaars omdat ze ook werkt op gas en je ze dus kan gebruiken op plekken waar je geen elektriciteit hebt. Bovendien werkt deze koelkast geruisloos. Het nadeel is dat een absorptiekoelkast minder goed koelt bij hoge buitenttemperaturen (> 30°C)
Wat mag dat wegen?
Gewicht is alles voor de kampeerder. Of je nu met je rugzak en tent op pad bent, of met een loodzware camper. Ken je de massa’s van je camper, dan vermijd je boetes en weet je precies wat je mag meenemen en hoe je het moet inladen.
Rijklare massa
De rijklare massa van je camper wordt bepaald bij de weging van het voertuig op de eerste technische controle (voor de eerste inverkeerstelling). Deze massa vertelt wat je camper weegt in rijklare staat: met een bestuurder van 70kg, een 90% gevulde watertank en een 90% gevulde brandstoftank.
Maximaal toegelaten massa (MTM)
De MTM is het maximale gewicht dat je voertuig mag dragen, zoals bepaald door de fabrikant. Beschouw de MTM als de uiterlijke gewichtslimiet van je voertuig, want als je die overschrijdt, ben je in overtreding. Dat kan je een boete kosten.
Laadvermogen
Wil je exact weten hoeveel bagage (of personen) je mag meenemen op vakantie? Dan bereken je het laadvermogen van je camper door de rijklare massa af te trekken van de MTM. Bijvoorbeeld: een camper met een leeggewicht van 3000 kg en MTM van 3500 kg, mag 500 kg (= laadvermogen) aan passagiers of bagage meenemen.
Asdruk
De juiste gewichtsverdeling van je camper zorgt voor een veilige en comfortabele rijervaring. De fabrikant schrijft daarom een maximale asdruk (of asbelasting) voor, zowel voor de voor- als achteras. Die massa’s kom je te weten door twee afzonderlijke wegingen op een weegbrug. Overschrijd je de limieten vooraan of achteraan? Dan moet je de lasten in je camper anders verdelen, door bijvoorbeeld je bagage op een andere plek te plaatsen.