Houd vocht onder controle
- Kamperen
Welke schade veroorzaakt vocht?
Hoewel opbouwpanelen steeds vaker vochtbestendig zijn gebouwd, zijn dichtingsmiddelen gevoelig voor beweging, slijtage en veroudering door zonlicht en bijvoorbeeld pekel. Vocht kan dan schade veroorzaken aan vloeren, metaal en meubels.
Wanneer de vochtcontrole uitvoeren?
- Eigenaars van nieuwe campers moeten doorgaans verplicht vochtcontroles laten uitvoeren, als voorwaarde voor geboden bovenwettelijke garantie.
- Kopers van gebruikte campers kunnen voor de aankoop ook een vochtcontrole laten doen. Gewoon voor extra zekerheid, omdat vochtschade meestal een erg dure reparatie inhoudt. Verkopers van een camper vinden met een recent vochtmetingsrapport sneller een koper.
Wat wordt precies gecontroleerd?
- Bij een vochtcontrole gaat de monteur met een materiaalvochtmeter in de camper op zoek naar afwijkende waarden. Hij meet overal waar dichtingsmiddel is gebruikt: langs het dak, de wanden en de vloer, aansluitingen aan de cabine en naden tussen wandpanelen en dak.
- Extra aandacht krijgen delen rond dakluiken, de schoorsteen, bagageluiken, ramen en kitnaden.
- Op de vloer worden waterleidingen en de verwarming/boiler nagekeken, onder de vloer plaatsen waar de bodembescherming het zwaar heeft.
- Er kan een reparatieadvies volgen, bijvoorbeeld om dichtingen te vernieuwen. De monteur zal na zijn metingen een vochtmetingsrapport afgeven.
Kan ik dat zelf doen?
Een visuele controle is in elk geval aan te bevelen. Doe dat tijdens zwaar weer door binnen eens goed rond te kijken.
Let op! Bij onervaren gebruik van een vochtmeter liggen fouten op de loer. De dieptevochtindicator meet ook de aanwezigheid van metalen. Hij herkent die als weerstand en legt dat uit als een hoge vochtwaarde. De bouwwijze kan dus een verkeerde diagnose veroorzaken! Een ervaren monteur houdt daar rekening mee. Eventueel gebruikt hij een apparaat voor oppervlaktemeting of weet hij uit ervaring de vochtindicatie juist te interpreteren.
Wanneer is het foute boel?
Nagenoeg alle materialen nemen vocht op en staan het weer af. Hout bevat in een normale toestand in een nieuwe camper tot circa 10% vocht. Een camper wordt onder vochtige omstandigheden veel zwaarder door opgenomen vocht. Het vochtpercentage zal dus fluctueren. Verschillende vochtmeters geven de indicatie in verschillende getallen aan. De leidraad is dat een vochtigheidsgraad van 20% of meer een nadere inspectie en beoordeling vraagt.
Wat als je die vochtcontrole niet laat uitvoeren?
Er zijn uitspraken van het gerecht over geschillen op dat punt. De fabrikant mag aan de fabrieksgarantie dus voorwaarden verbinden. Die voorwaarden mogen de wettelijke garantie echter niet beperken. Verder mogen garantiebepalingen niet de verplichtingen beperken om een camper te leveren die aan de verwachtingen van de koper voldoet. Voldoet een product namelijk niet aan de redelijke verwachtingen – bijvoorbeeld qua levensduur en waterdichtheid – van de consument, dan kan er ook zonder vochtcontroles nog sprake zijn van ‘nonconformiteit’. De verkoper moet het product dan toch repareren of vervangen. Is bij de nieuwe camper geen verplichte vochtcontrole uitgevoerd, dan zal de koper/eigenaar moeten bewijzen dat een fabricagefout aan het probleem ten grondslag ligt. Doorgaans betekent dat een gang naar het gerecht.
Ben ik hiervoor verzekerd?
Verplicht?
Verzekeraars verplichten onderhoud volgens wettelijke regels en voor de veiligheid. Herstelkosten door slijtage en gebreken zoals achterstallig onderhoud, reparatie-, constructie- of materiaalfouten vergoeden ze meestal niet. Goed en tijdig onderhoud is belangrijk om problemen te voorkomen en veilig met de camper te reizen.
Garantie?
Koop je iets voor privégebruik bij een Europese handelaar, dan heb je recht op een wettelijke garantie van twee jaar. De termijn van twee jaar kan ingekort worden voor tweedehands goederen. Die wettelijke garantie geldt voor alle materiële goederen, zoals campers, die een particulier bij een officiële handelaar koopt. Voor de garantieperiode en de periode langer dan die twee jaar mogen door de verkoper redelijke voorwaarden worden gesteld. Dat kan een vochtcontrole zijn.
Kosten?
Een leeggeruimde camper is uiteraard sneller en goedkoper gecontroleerd dan een overvol ingepakte. Heb je je camper bij je vaste merkendealer gekocht, dan kan service de prijs gunstig beïnvloeden. We kennen gevallen waarbij deze controle gratis gebeurt tijdens regulier onderhoud. Prijzen variëren van 50 tot 135 euro. Je komt soms gekke dingen tegen: er is een dealerbedrijf dat binnen de verplichting 135 euro aanrekent, na zes jaar vreemd genoeg slechts 53 euro! Soms komt daar nog het uitschrijven van een vochtrapportage bij. Vraag dus vooraf een prijsopgave.