Kamperen in een Brugse trekkershut

4 minuten leestijd
We ontwaken met het lied van de vogels. De dauw ligt op het gras, een open plekje midden in de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge. Een reis langs trekkershutten brengt elke dag nieuwe ervaringen en landschappen met zich mee. Deze eerste trekkershutervaring doet verlangen naar meer. Misschien een idee om met de kinderen te doen, mijmeren we. Maar liefst 65% van de gasten in een trekkershut zijn gezinnen.
reportage
  • Kamperen
Brugge

Wat? 

Een trekkershut bestaat uit een tafel, vier stoelen, vier bedden, een eenvoudig keukentje, verwarming en een sanitair blok vlak bij de hut. Al wat je nodig hebt, is een slaapzak en kussensloop en wat proviand. De meeste van de 150 trekkershutten in Vlaanderen liggen nabij langeafstandsfietsroutes.  

Voor wie?  

Fietstoeristen vormen de belangrijkste doelgroep voor de democratisch geprijsde trekkershutten. Een nacht kost, ongeacht het aantal personen, gemiddeld 37 – 40 euro. In Nederland liggen de prijzen doorgaans iets hoger. De doorsnee gebruikers van een trekkershut zijn veertigplussers die samen met de kinderen een meerdaagse reis doen, meestal met de wagen, en op elke locatie één nacht verblijven. Zelfs als weekendtrip staat dit bij veel gezinnen hoog aangeschreven.  

Vaak staat een limiet op het aantal nachten dat je in een trekkershut mag verblijven. In het laagseizoen wordt hier soepeler mee omgegaan dan in het hoogseizoen, net om iedereen de kans te geven van de trekkershut gebruik te maken.  

Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen in 2007 blijkt dat slechts 2% van de gasten alleen in een trekkershut verblijft.  

Waarom?  

De drie voornaamste redenen om voor een trekkershut te kiezen, zijn volgens hetzelfde onderzoek de mooie ligging, de nabijheid van een fietsroute en de democratische prijs.  

Een trekkershut bevat enkel basisvoorzieningen, maar is wel zo uitgerust dat je alleen een kussensloop en een slaapzak moet meezeulen. Een heel verschil qua bagage in vergelijking met rugzaktoeristen die in hun eigen tent overnachten.  

Hoe? 

'We hebben uw reservering goed ontvangen. Bij deze staat de reservering van de trekkershut definitief vast. De dag van aankomst ontvang je een e-mail en SMS met je toegangscode.' De bevestigingsmail komt snel nadat we op het platform www.trekkershutten.nl de keuze maakten om in één van de twee trekkershutten in het Provinciaal Domein Tillegembos te overnachten. De hut ligt op het traject van het Grote Routepad 5a, de wandelronde van Vlaanderen.  

Nederlands initiatief 

De meeste trekkershutten, ook die in België en Luxemburg, zijn aangesloten bij de Groene Koepel. Dat is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die het predicaat Trekkershut toekent als een beschermde titel. Zij hosten het platform www.trekkershutten.nl. Jammer dat nog niet alle trekkershutten zijn aangesloten. Een steekproef bij verschillende campings aan de Kust leert ons dat ze er wel degelijk over comfortabele trekkershutten beschikken, vaak erkend door Toerisme Vlaanderen. Je vindt ze helaas enkel via hun eigen website. Met andere woorden, je moet het al weten dat de camping over een trekkershut beschikt om die te kunnen reserveren. Of nog anders gezegd, voor een reiziger is dit zoeken naar een speld in een hooiberg.  

Het platform trekkershutten.nl werkt enerzijds als kwaliteitslabel en anderzijds als gemakkelijk en eenvoudig boekingsplatform, vergelijkbaar met airbnb en booking.com. 'Het fenomeen is in Nederland veel meer bekend dan bij ons', laat Dirk, vrijwillig uitbater van de trekkershutten in Tillegem ons via mail weten. 'Wij ontvangen geregeld gasten uit Nederland.' 

De Groene Koepel brengt elk jaar een overzichtskaart uit met alle erkende Trekkershutten in de Benelux. Op de kaart zijn ook de Grote Routepaden (GR) en Langeafstandsfietsroutes (LF) aangegeven. Voor wie een trektocht plant, is deze kaart best wel interessant. Ze is te koop voor 4,95 euro (+ 1 euro verzendkosten) via trekkershutten.nl.  

Meneer de uil 

Op de dag van aankomst krijgen we Dirk niet te zien. In de mail die we vandaag ontvingen, staat een routebeschrijving voor de wagen en de fiets. De trekkershutten bevinden zich tussen fietsknooppunten 59 en 70. In een eerder gesprek liet Dirk al weten dat hij er vaak fietsers ontvangt, 'zowel gezinnen als enkel volwassenen’. 

Met de toegangscode komen we binnen in de comfortabel ingerichte houten hut. Voor de deur staat een boomgaard en we bevinden ons op wandelafstand van het monumentale kasteel van Tillegem. We besluiten de prachtige omgeving te verkennen via de bewegwijzerde Driekastelenwandelroute (13 km) die langs de hut passeert.  

Op een picknickbank voor de hut stallen we in de vooravond ons menu uit. Wat groenten uit eigen tuin, een dun lapje vlees dat we net bij de slager onderweg gekocht hebben en wat aardappelen. We verdelen de taken en genieten ondertussen van een bescheiden aperitief. Het bos loopt stilaan leeg. Het geluid van spelende kinderen vervaagt. De avonddieren ontwaken. We horen geritsel in de struiken en bij het invallen van de avond zien we een uil passeren.  

We hebben een aparte toegangscode voor het perfect onderhouden sanitair blok met wc's en warme douches. ’s Avonds luisteren we in stilte naar het levendige bos voor we onze hut opzoeken.  

We ontwaken met het vrolijke lied van vogels. De ochtenddauw legt een nat deken op het graspad naar het sanitair blok. De warme koffie en thee bij het ontbijt zijn in een wip klaar op het fornuis in ons minihuisje.  

Tijd om nieuwe horizonten op te zoeken. De GR5a slingert zich verder in de richting van Damme en het Nederlandse Sluis waar we een trekkershut op camping De Meidoorn reserveren.  

Check de openingstijden! 

Hou er bij de planning van een langeafstandsfietsroute of -wandeling rekening mee dat niet elke trekkershut het hele jaar door open is. Veel campings sluiten na oktober de deuren om pas in het voorjaar weer te openen. De data waarbij een trekkershut toegankelijk is, staan duidelijk vermeld op de fiche op www.trekkershutten.nl of op hun eigen website. Trekkershutten die het jaar rond worden verhuurd, zijn altijd voorzien van verwarming.  

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer