Kamperen met de Alpenkreuzer Parade

4 minuten leestijd
‘De ideale vouwwagen voor het gezin. Staat in 5 minuten.’ Dat klinkt veelbelovend, maar kan de Alpenkreuzer Parade me onze kampeertent doen vergeten?
praktisch
  • Kamperen

Kamperen? Dat doe ik met de tent. Een dagje zee of een rondreis langs de Noorse fjorden, onze robuuste saharatent staat in een kwartiertje recht en heeft haar degelijkheid bewezen. Ze legt gemakkelijk acht man te slapen, plaats genoeg voor het hele gezin dus. Op een matje weliswaar, en dat voel je wel na enkele nachten. In een caravan of camper slaap je zachter en je hebt alles bij de hand, maar echt veel ruimte heb je er niet in. En een caravan of camper is duur.

Misschien is een vouwwagen een goed alternatief? De Alpenkreuzer Parade belooft mooie dingen: opgezet in amper vijf minuten, zachte bedden, ruimte, kwaliteitsmaterialen. David De Beuf van Europacaravans in Kluisbergen is een fan en leent me graag een nachtje de Parade uit. Ik hang hem - de vouwwagen, niet David - aan de trekhaak en bol ermee naar de Getevallei in een groen en stil hoekje van het mooie Hageland. Op de charmante camping Leeuwerikenveld wacht mijn testpubliek voor een nacht: An, Frank en hun kinderen Xander en Jelina. Zij in de zachte bedden, ik in de ondertent onder de bedden. Op een matje, dus toch nog.

Klaar in vijf minuutjes?

Eerst zoeken we een plaatsje uit met zicht op de velden en duwen we de vouwwagen op z’n plaats. Een handleiding zit er niet bij, maar gelukkig begeleidt een heel duidelijk YouTube-filmpje ons bij elke stap. Eerst gaat het dekzeil eraf, dan draaien we de vier uitdraaisteunen uit en zetten we het karretje waterpas. Dan gaat het snel: het bed openklappen, een centraal stukje buis vastzetten met snelklemmen en in een eenvoudige beweging de hele tent openplooien. Nu nog afwerken met een grondzeil en het frame verstevigen met dakliggers en steunen. Het klinkt misschien snel en eenvoudig op papier, maar ik klok af op 42 minuten. Geen vijf minuutjes dus. Nu ja, het was de eerste keer. Ik vermoed dat je de klus met twee personen in een kwartiertje ook wel klaart als je eenmaal de routine in de vingers hebt.

Ruim en volledig

De ruimte valt meteen op. De twee slaapcompartimenten – telkens goed voor een tweepersoonsmatras van 150 op 210 centimeter op een stevige lattenbodem – komen uit in een ruime voortent. Die is meer dan groot genoeg voor een tafel, stoelen en eventueel nog een opbergkastje. Al is dat kastje niet nodig, want met het handige ‘Easy-to-Storesysteem’ kan je één van de twee lattenbodems omhoog tillen en kan je zo in de lege vouwkar. Een grote, lege opbergruimte waar geen vocht bij kan. Voorts is er aan alles gedacht: vliegenramen, verluchtingskieren en opbergvakjes.

De nacht is fris. Dan scheelt het wel wat als je op een acht centimeter dik matras slaapt op een halve meter boven de kilte van de grond. Maar op je matje lig je wel alleen. Als Jelina om 3 uur van plaats wil verwisselen, veert het hele gezin mee. Maar misschien hadden we de uitdraaisteunen wat steviger moeten aandraaien. Een beginnersfoutje allicht.

Bij het eerste ochtendlicht maken de zingende vogels van de Getevallei ons wakker. Net als bij een tent dringt elk geluidje door het tentzeil naar binnen. Uitbater Jos van het Leeuwerikenveld heeft gelukkig een lekker ontbijtje klaargezet dat elk ochtendhumeur doet smelten als sneeuw voor de zon.

Het betere opplooiwerk

Als de zon de ochtendkilte heeft verjaagd, beginnen we aan het opplooiwerk. Eerst de dakliggers en steunen eruit, het grondzeil losritsen en opplooien, en dan de hele tent inklappen. De wind biedt stevig weerwerk, maar in een halfuurtje tijd is de hele wagen weer gereduceerd tot een compacte aanhangwagen. Ook dat kan zeker de helft sneller een volgende keer.

Zit de klus er daarmee op? Nog niet, want door de zachte regen van vannacht is het zeil nog vochtig. Als we de wagen nu enkele weken zouden opbergen, wacht ons waarschijnlijk een onaangename verrassing op de volgende trip. Dus niet vergeten de vouwtent weer helemaal op te zetten op een droge dag om verder te drogen. Een nadeel dat je niet met een camper of caravan hebt.

De vouwwagen is wel steviger en biedt meer comfort dan de tent. Je hebt meer het gevoel in een echt huisje te zitten. De bedden zijn zachter, je hebt meer staanplaats en ruimte. Maar een tent kan je in de koffer van je wagen opbergen. Je hebt geen trekhaak nodig en je kan zonder zorgen met de wagen over een hobbelig landwegje naar een afgelegen kampeerplek. Voor- en nadelen dus. Maar de vouwwagen is zeker een te overwegen alternatief voor de tent, camper of caravan.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer