Kamperen tijdens een trektocht: zo pak je je rugzak in

6 minuten leestijd

Natuurlijk kan je je rugzak inpakken als een overwerkte magazijnwerker die vecht tegen de klok: haastig alles erin proppen, holderdebolder en bruut, zonder te letten op de volgorde of het evenwicht. Doe dat vooral als je droomt van rugpijn en een pitstop om de kilometer om je zonnecrème of je lunchpakket te zoeken. Een correct ingepakte rugzak zorgt daarentegen voor balans, veiligheid en een minder zware last op rug en schouders. En je hebt altijd een mueslireep bij de hand.

praktisch
  • Kamperen met de motorhome
  • Wandelen

Weet om te beginnen dat je fouten zal maken. Dat je jezelf tijdens een plotse stortbui vervloekt dat je die regenjas onderaan je rugzak hebt gestoken. In plaats van te genieten van het uitzicht zal je sakkeren om dat extra boek of die halve garderobe die je rugzak ondraaglijk zwaar maken. Pas wanneer je met een overvolle of slecht gebalanceerde lading een helling opkruipt, besef je de waarde van slim inpakken. Dat is meer kunst dan wetenschap, een kunst die je - gelukkig - bij elke trektocht vlotter in de vingers krijgt.

Het belang van een correct ingepakte rugzak

Gewichtsverdeling

Een slecht ingeladen rugzak beïnvloedt je zwaartepunt. Als je rugzak je bijna doet kapseizen, pas je automatisch je postuur aan - bijvoorbeeld door continu voorover te leunen. Bedenk je dat je je rugzak op het wandelpad uren, dagen, soms zelfs weken meezeult. Zo’n aangepaste positie is onnatuurlijk, weinig comfortabel en leidt gegarandeerd tot pijntjes of erger. Je vermijdt best dat het grootste gewicht helemaal onderaan of bovenaan zit - het eerste maakt je log, het tweede onevenwichtig. Wanneer je de zwaarste items evenwel dicht bij je zwaartepunt inpakt - in de buurt van bovenrug en schouders - voelt je rugzak als een extensie van je eigen lichaam. Een gebalanceerde lading zorgt bovendien voor meer veiligheid op steile grindpaadjes of tijdens lastige afdalingen.

Toegankelijkheid

Draagcomfort is niet het enige van tel. Je wil ook niet voortdurend hooien in je rugzak op zoek naar je lippenbalsem of fototoestel. Of erger, naar een regenjas of een EHBO-kitje. Zorg voor een logische volgorde en hou die consequent aan, zo ken je je rugzak na een tijdje als je eigen broekzak. In de eerste plaats denk je best aan de frequentie waarmee je spullen nodig hebt. Een slaapzak moet je pas ‘s avonds bij het kamperen tevoorschijn toveren, die kan dus perfect onderaan. Maar een gewatteerde jas heb je misschien al nodig tijdens een koele lunchbreak en steekt dus best op grijpafstand.

Hoe pak je je rugzak in voor een trektocht?

  • Onder

In de bodem van je rugzak steek je omvangrijke, onhandige en relatief lichte spullen die je overdag niet gebruikt. Denk aan slaapzak, lakenzak, slaapmat of luchtmatras en slaapkleren. Hun zachtheid creëert ook een soort interne schokdemper waarop je de rest van je gerief kan laten rusten. Pak hier geen al te zware spullen, anders kan je rugzak gaan doorhangen.

  • Midden

Hoe dichter bij je schouderbladen je het zwaarste gerief kan steken, hoe beter. Denk aan kookgerief, drinkzak, tent, kamp- of waterschoenen, gasvuurtje en eten dat je overdag niet nodig hebt. Door er kleren of handdoeken rond te wikkelen en tussen te proppen, blijft alles mooi op z’n plaats zitten. Benut alle ruimte - in kookpotten passen pakjes gevriesdroogde voeding, maar ook sokken. De resterende plaats aan de voorkant vul je op met lichtere items, bijvoorbeeld meer kleren. Zorg ervoor dat het gewicht mooi verspreid is in de breedte.

  • Boven

Bovenop de rest komen de kleine items die je vaak nodig hebt: snacks, kaart of gps, hoofdlamp, portefeuille, eventueel handschoenen. Veel rugzakken hebben tegenwoordig een ‘brein’, een ritszak op de bovenkant - een perfecte plek voor dat soort gerief. Heeft jouw rugzak dat niet, dan kan je diepvrieszakjes of compressiezakken gebruiken om je spullen te verzamelen en bij elkaar te houden. Als je slim inpakt, moet je onderweg niet je hele hebben en houden uitstallen om je lunch te vinden. Heb je hopelijk niet vaak nodig, maar steekt best wél binnen handbereik: een EHBO-kit.

  • Extra vakken

Heupriemvakjes zijn onmisbaar: je vist er telefoon, camera, energierepen, lippenbalsem of zakmes uit zonder je rugzak te moeten afnemen. Een sluimerend suikerdipje is zo gecounterd door snel een blokje druivensuiker achter de kiezen te steken.

Tegenwoordig hebben veel rugzakken ook een stretchende buidel op de voorkant, ideaal voor licht gerief dat je vaak nodig hebt: toiletpapier, waterfilter, handreinigingsmiddel, buff. Of snacks die een dag in de rugzak niet overleven, pakweg een banaan of een pak chips. Ik steek er ook vaak mijn regenjas, zeker wanneer er buien voorspeld zijn. Vermijd wel forse spullen die je zwaartepunt beïnvloeden.

In zijvakken kan je dan weer waterflessen of thermossen kwijt. Bij plaatsgebrek kunnen die compartimenten eveneens een slaapmat of tentstokken herbergen.

Extra tips

  • Hang zo weinig mogelijk spullen aan de buitenkant van je rugzak. Een bungelende emailen kop ziet er cool uit op foto, maar kan ergens blijven achterhaken of het constant getik ervan gaat irriteren. Op ruiger terrein is het gerief minder beschermd. Grotere spullen zijn helemaal uit den boze: ze verstoren de stabiliteit van je rugzak en belasten rug- en beenspieren extra. Ooit hing ik uit noodzaak een tent aan de achterkant van mijn rugzak en geraakte ik amper vooruit.
  • Uitzondering op voorgaande: aan veiligheidsspelden, bevestigd aan de buitenkant van je rugzak, kan je tijdens het wandelen sokken laten drogen.
  • Span de compressiebandjes en -riemen aan de buitenkant van je rugzak altijd aan. Zo druk je het materiaal binnenin samen, blijft het zwaartepunt dicht bij je lichaam en vermijd je dat de lading tijdens het wandelen gaat verschuiven.
  • Sommige kampeerders zweren bij compressiezaken. Ze zijn vaak waterdicht, laten je toe om materiaal per type te organiseren en verwijderen overtollige lucht - waardoor je meer plaats creëert voor andere spullen. Wanneer je alles in zulke zakjes steekt, ontstaat er evenwel ook onbenutte ruimte.
  • Diepvrieszakjes zijn waterdicht, doorzichtig en goedkoop.
  • Wacht niet tot het laatste moment om je rugzak te maken. Test thuis methodes, dokter uit wat werkt en hou je eraan - dat elimineert denkwerk onderweg. Wandel voor je tocht al eens met een volle rugzak door het bos in de buurt.
  • De rugzak die je kiest, bepaalt hoe je die inpakt. Een rugzak die niet goed zit, verpest je hele ervaring. Kies ook geen te groot exemplaar: niet enkel bestaat de kans dat je te veel meeneemt, maar in een matig gevulde rugzak gaan spullen snel aan het schuiven.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel meeneemt bij een trektocht?

Het is volkomen normaal om bij je eerste trip een te zware rugzak mee te zeulen. Als hiker draag je je angst op je rug - en dus neem je geheid te veel kleren, te veel eten, te warm slaapgerief mee. Ik sleurde ooit meerdere boeken mee, uit schrik dat ik me onderweg zou vervelen. Nu beperk ik me tot een e-reader. Met andere woorden: je leert elke keer bij.

Een vuistregel stelt dat je als getraind hiker tot een derde van je lichaamsgewicht in je rugzak mag proppen, als weinig gerodeerde beginner een vierde. Zelf weeg ik ongeveer 75 kilo, maar ik zou nooit met een lading van 25 kilo op pad willen. Hoe meer je worstelt met je rugzak, hoe minder je geniet. Beter lijkt het me om te mikken op maximum een vijfde van je lichaamsgewicht - in mijn geval 15 kilo. Daarin inbegrepen zit de maximale hoeveelheid water die je meeneemt.

Hoe vermijd je dat je te veel in je rugzak steekt? Het is geen raketwetenschap. Spreid thuis alle spullen uit op de grond, bekijk elk item kritisch en verdeel in een hoop ‘essentieel’ en een hoop ‘luxe’. Een slaapzak is essentieel, eten ook, maar geluidssprekers of een heupfles rum niet. Laat van die laatste hoop de helft thuis. Lichtgewicht kampeergerief is duur, maar een te overwegen investering als je er regelmatig op uittrekt. En zoek vrienden: wie in groep op pad trekt, kan het gewicht van gasvuurtje, tent en waterfilter verdelen over meerdere rugzakken.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer