Maastricht, de meest Vlaamse stad van Nederland

5 minuten leestijd

Wim en zijn gezin ruilen hun vertrouwde caravan eenmalig voor een camper. Ze trekken meteen naar het buitenland. Hoewel, Vlaamser dan het Limburgse Maastricht kan je geen grote Nederlandse stad hebben.

reportage
  • Kamperen

Zaterdag: Shoppen in alle talen

Maastricht is voor ons nog een minder bekende bestemming. Dat geldt voor allicht heel wat Vlamingen. Toch is deze dichtbij gelegen stad zeker een bezoek waard. Vanuit onze camperplaats aan de jachthaven van Maastricht zijn we met de bus op slechts 20 minuten in het centrum. Het is geen carnaval en ook geen marktdag (dat is op vrijdag, op de Markt aan het stadhuis), maar toch heerst er een gezellige drukte in de binnenstad. Het doolhof van winkelstraatjes heeft natuurlijk een grote aantrekkingskracht voor shoppers uit de hele Euregio: je hoort er Duits, Frans, Vlaams en natuurlijk spreken alle Sjengs of Maastrichtenaren met elkaar en met iedereen Mestreechs. De Limburgers zijn trots op hun streektaal.

Je belandt al slenterend op tal van kleine (het OLV-plein) tot grote pleinen (het Vrijthof) vol horeca. Bekende winkelketens en lokale kleinhandelaars wisselen elkaar af in de historische winkelstraten. Waar die verkeersvrij zijn, is het kuieren langs de etalages dubbel zo plezierig. Het oude stadsgedeelte op de linkeroever van de Maas is rustiek en gaat perfect mee met zijn tijd. Moderne shoppings gaan mooi op hun omgeving en historische gebouwen kregen een nieuwe bestemming als restaurant of winkel.

Herbestemde kerken

Zo zijn twee herbestemde kerken zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De dominicanenkerk aan het Dominicanerplein, in de buurt van het Vrijthof, staat bekend als een van ’s werelds mooiste boekhandels. In de 13de-eeuwse kerk kan je snuisteren tussen nieuwe en tweedehands boeken, of een pauze nemen en iets gezonds eten of drinken in het koor van deze parel van de gotiek. Centraal in de kerk is een metalen constructie met nog meer boeken die mooi opgaat in het geheel en waarin je twee verdiepingen hoog kan gaan om de muren, glasramen en plafond van dichterbij te bewonderen.

Een andere bijzondere ex-kerk is de Kruisherenkerk aan de Kruisherengang. Deze gotische kloosterkerk uit de 15de eeuw is grotendeels opgetrokken uit mergelsteen. De zachte kalksteen werd vroeger in Maastricht en omgeving gewonnen, maar daarover later meer. De kerk is nu ingericht als hotel-restaurant. Ook hier ontmoeten nieuwe en oude architectuur elkaar op een originele manier. De prijzen liggen er misschien iets hoger, maar culinair is het zeker een aanrader!

Zondag: Vergeet de gids niet!

Maastricht heeft een rijke geschiedenis. Duidelijke bewijzen daarvan zijn de mergelgrotten, de stadswallen, de kazematten, het Schuilkeldermuseum, de Jezuïetenberg, het Vrijthof, de Sint-Pietersberg met zijn fort en grotten en nog veel meer. Wij bezoeken de Sint-Pietersberg. Een gids neemt ons mee naar het fort en in de grotten. In dit labyrint van 20.000 gangen is er geen licht of geluid. Gewapend met een zaklamp verkennen we de gangen. De temperatuur is er constant slechts 9 graden: iets warmere kleding is dus zeker aan te bevelen. 

Dit 80 kilometer lange gangenstelsel is ontstaan door de winning van mergel als bouwsteen.  We ontdekken de ‘koepel’, de ‘kluis’ en een schuilplek van de bewoners van Maastricht uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de gids ons vraagt om alle zaklampen te doven wordt het heel stil. Er is geen enkele lichtinval, geen enkel geluid, geen geur of tijdsbesef. We beseffen dat we hier zonder gids niet meer zouden uitkomen.

André en Toon

Na dit bezoek maken we het ons wat gemakkelijker. We kiezen voor een bustour met een oude Amerikaanse schoolbus. De enthousiaste buschauffeur-gids brengt ons op een ludieke manier door oude en nieuwe stadsgedeelten. Op het Vrijthof, pal in het centrum van de stad, zien we de opbouw van een podium: dit plein is regelmatig het toneel van allerlei evenementen. Maastrichtenaar André Rieu bijvoorbeeld is er een graag geziene gastheer. Ook komen we langs het straatje waar de cabaretier Toon Hermans nog heeft gewoond.

Tot besluit van ons bezoek wandelen we nog eens door deze aangename stad, waar verschillende culturen vlot in elkaar vloeien, als de brede Maas door de stad. Maastricht is een bruisende stad, waar iedereen zijn gading vindt: cultuur, shoppen, gastronomie, geschiedenis, er is voor iedereen wat wils. Zeker Vlamingen voelen zich thuis in deze stad die, naar mijn aanvoelen, qua mentaliteit meer Belgisch dan Hollands is.  

Camperen in Maastricht

Met de camper naar Maastricht is voor ons tweemaal nieuw: zowel de camper als de stad. Hoe begin je als verse camperaar aan een citytrip om die nieuwe wagen uit te proberen? We zoeken online naar een camperplaats die rustig gelegen is en waar een goede verbinding met de stad is via het openbaar vervoer, want fietsen nemen we niet mee. Aangezien je met een camper niet de (te lage) parkeergarages in het centrum kan aandoen, is het openbaar vervoer onze enige manier om Maastricht te bezoeken. Al blijkt onze stopplaats (in het zomerseizoen) een eigen oplossing te hebben: de watertaxi. Die brengt je zo naar het centrum van de stad.

Want aan water heeft Maastricht geen gebrek: we kiezen voor een camperplaats in de Maastricht Marina, de jachthaven aan de Pietersplas. Er zijn plaatsen die aan het water gelegen zijn, waar je een mooi zicht hebt op de Maas en de yachts. Hier voelen we ons perfect thuis. En hebben we alle voorzieningen zoals thuis: elke camperplek heeft elektriciteit en er is een centrale watervoorziening. Op 500 meter is er een bushalte met verbinding naar Maastricht. Heb je geen camper, dan kan je hier een houseboat huren, een mooi ingerichte drijvende chalet.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer