Zo kruip je ‘s ochtends uitgerust uit je tent

7 minuten leestijd

Slapen in een tent voelt als pure magie, de beste manier om je je als buitenmens een te voelen met de natuur. Maar slecht materiaal, de opwinding van het reizen, een onverwachte krak of een snurkende tentgenoot kunnen ervoor zorgen dat je geen oog dichtdoet van zodra je de tent ‘s avonds dichtritst. Daarom: tips om beter te slapen tijdens het kamperen.

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de tent

Het juiste materiaal: comfort of gewicht?

Kamperen betekent afwegingen maken: kies je voor comfort of (licht)gewicht? En uit zich dat comfort vooral overdag (tijdens het wandelen) of ‘s avonds en ‘s nachts (tijdens het kamperen)? Meer comfort betekent meestal een zwaardere lading. Ben je een moeilijke slaper, dan loont het soms de moeite om overdag een iets zwaardere rugzak te torsen als dat een betere nachtrust oplevert. Denk aan een comfortabelere slaapmat of een ruimere tent.

Veel hangt af van de soort kampeertrip (met de auto of te voet) en (de grootte van) je gezelschap. Een tweepersoonstentje is romantisch met je geliefde, maar mogelijk te krap wanneer je met die dubbele meter van een vriend op pad trekt. Een veldbed tors je wellicht liever niet op je rug terwijl je te voet Ardennencols bedwingt, maar met de auto behoort het wel tot de mogelijkheden. Een dun matje kan volstaan voor een buik- of rugslaper, maar niet voor een zijslaper. Je merkt, er is geen pasklare oplossing voor alle situaties. Maar het is wel iets waarover je best op voorhand even nadenkt. Hoe meer je kampeert, hoe beter je eigen (slaap)noden kan inschatten.

De juiste timing: beter te vroeg dan te laat

Probeer om niet te laat op je kampeerplek aan te komen. Ik mik doorgaans ten laatste op de late namiddag. Zo gun je jezelf rustig de tijd om je te installeren, je avondeten te maken en je lichaam de tijd te geven om uit te rusten. Gebruik je slaapmat om aan yoga te doen of te stretchen, mediteer, drink iets bij het kampvuur of kijk naar de sterren. In mijn ervaring draagt het allemaal bij tot een goede nachtrust, zelfs al is het louter psychologisch. In het andere geval - wanneer je laat aankomt - raast de adrenaline van de hike (of de autorit) nog door je lichaam en is het veel moeilijker om de slaap te vatten.

Eet en drink na aankomst voldoende, zodat je later niet met een protesterende maag in de tent ligt. Zeker wanneer je overdag stevig wandelt, verspeelt je lichaam veel energie en vocht. Dehydratie zorgt voor een povere nachtrust, dus drink voldoende.

Het juiste plekje: vlak, strak en weg van de menigte

  • Vlak

    Kies idealiter een zo vlak mogelijk terrein om je tent op te zetten. Meestal kan je dat vrij goed beoordelen met het blote oog, maar ook de waterflestechniek kan van pas komen: vul een doorzichtige fles en gebruik die als waterpas, zo weet je meteen hoe vlak je uitverkoren kampeerplek echt is. Ontdoe die daarna zo veel als mogelijk van takken, stenen, dennenappels en uitstekende wortels. Niet zo nefast voor de nachtrust als je neerleggen en ontdekken dat een stok in je rug pookt.

  • Strak

    Gebruik altijd scheerlijnen om je tent strak te zetten. Ook wanneer dat niet nodig lijkt, bijvoorbeeld omdat er geen zuchtje wind staat. Zo elimineer je de kans dat er ‘s nachts losse stukken tent beginnen te flapperen.

  • Weg van de menigte

    Zeker als moeilijke slaper kies je best een minder populaire kampeerplek of een camping met een erg ruim tentenveld. Of ga net buiten het hoogseizoen. Zet je in tent niet in de buurt van toiletten of nabij grote campers. In het eerste geval houdt het geroezemoes van passerende medekampeerders je uit je slaap, in het tweede een generator.

Kies je plekje dus zorgvuldig en kijk daarbij verder dan je neus lang is. Zo kreeg ik op een camping ooit een plek toegewezen onder een straatlamp, pas na zonsondergang merkte ik dat op. Pro-tip: heb je als tentkampeerder geen elektriciteit nodig, dan krijg je vaak de rustigste - en mooiste - plekjes.

De juiste avondroutine: denk aan de was en de plas

  • Je hersenen associëren een vaste avondroutine met slaap. Behoud onderdelen van de routine die je thuis hanteert, zoals tandenpoetsen.
  • Ga niet slapen als je nog niet moe bent, dan lig je toch maar te draaien in je bed.
  • Lees, schrijf in een dagboek of luister een podcast. Gebruik een lampje met zacht licht, zo word je vanzelf slaperig.
  • Niemand verlaat ‘s nachts graag z’n slaapzak. Ga daarom ‘s avonds twee keer naar toilet, een keer een halfuurtje voor het slapengaan, een tweede keer vlak ervoor.
  • Moet je ‘s nachts alsnog plassen? Stel het niet uit, dat is nefast voor de nachtrust. Zorg ervoor dat je al weet waar het toilet is en dat je een lampje binnen handbereik en sandalen voor de tentdeur hebt.

De juiste kleding: een slaapoutfit is z’n gewicht in goud waard

Sommige gewichtsfreaks slapen naakt of in de kleren waarin ze overdag wandelden. In mijn ervaring is het net heel prettig om ‘s avonds een setje schone, comfortabele, warme kleren aan te doen. Zeker als je overdag hebt gezweet of nat geworden bent. Lang ondergoed, een shirt met lange mouwen en een vers paar kousen hebben dan het effect van een warme pyjama of vers gewassen lakens: heerlijk! Het is ook aangenaam om niet met je naakte huid rechtstreeks tegen de synthetische stof van een slaapzak te liggen.

De juiste accessoires: geef licht en geluid geen kans

  • Oordopjes

    Komen niet enkel van pas om de snurkers op de camping buitenspel te zetten, maar ook om alle vreemde geluiden weg te filteren.

  • Slaapmasker

    Zeker wanneer je kampeert in noordelijke landen als Finland of IJsland, waar het in de zomer ‘s nachts nooit helemaal donker wordt, maakt een slaapmasker een groot verschil.

  • Slaapkussen

    Het meest onderschatte kampeeraccessoire. Een opblaasbaar kampeerkussen - zoals het mijne van Sea to Summit - weegt niets, maar maakt een wereld van verschil. Er bestaan ook andere soorten kampeerkussens: opvulbare kussens of kussens uit vormschuim. Zoek uit wat werkt voor jou. Kampeer je met de auto, dan hoeft niets je tegen te houden om een echt kussen mee te nemen.

De juiste temperatuur: zo vermijd je dat koude je wakker houdt

Het beste recept voor een slapeloze nacht? Het soort koude die je uit je slaapzak doet trillen. Eerder gaf ik uitgebreide tips om warm te blijven in de tent, maar ik licht er drie nogmaals uit:

  • Ventileren, ventileren: wie z’n best doet, zal het leren

    Duikt de temperatuur naar het nulpunt, dan is het aanlokkelijk om alle ritsen dicht te trekken en je tent zo hermetisch af te sluiten. Doe het niet! Door de ventilatiegaten open te zetten, vermijd je namelijk condensatie die je tent nog killer zal doen aanvoelen.

  • Overdrijf niet met laagjes

    Met te veel kleren in je slaapzak kruipen, het heeft een averechts effect: je slaapzak verliest zo z’n isoleren vermogen, waardoor je het nog kouder zal krijgen. Veel beter leg je in dat geval extra kleren bovenop je slaapzak. Schrik van koude voeten? Prop je donsjas onderaan in je slaapzak.

  • Kruip niet koud in je slaapzak

    Een slaapzak is een thermos, geen kachel: hij genereert geen warmte, maar houdt die vast. Daarom kruip je best nooit koud in je slaapzak. Spring een paar keer op en neer of maak een rondje op de camping voordat je gaat slapen.

De juiste mindset: maak van je tent een thuis

Tijdens een trektocht vroeg een gids me ‘s ochtends hoe ik geslapen had. Ik zuchtte. “Goh, slaap je ooit écht goed in een tent?” vroeg ik. De gids keek me verbaasd aan. Natuurlijk, antwoordde hij. “Ik slaap in een tent beter dan in mijn eigen bed.” Dat moment opende mijn ogen: kamperen hóéft niet synoniem te staan met slapeloze nachten.

Die positievere mindset alleen al hielp me. En ik ging effectief beter slapen. Bedenk je ook dat oefening kunst baart. Het is perfect normaal om de eerste nacht in een tent niet meteen de slaap te vatten, net zoals dat in een vreemd bed soms gebeurt. Maar hoe vaker je in een tent slaapt, hoe meer die zal aanvoelen als ‘thuis’ en hoe beter je uitrust.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer