Kokkerellen in de buitenlucht
Koken op vakantie. Dat doe je natuurlijk in je comfortabele keukentje, aan boord van de camper. Al is dat misschien minder aantrekkelijk bij de tropische temperaturen in onze favoriete vakantielanden? Kampeertijd zet de alternatieven op een rij.
- Kamperen
Het gros van de campers is uitgerust met een prima keuken. Twee of drie gaspitten aan boord, de koelkast binnen handbereik en een ruime lade gevuld met potten en pannen. Ideaal om onderweg een snelle maaltijd op tafel te toveren. Toch kookt het merendeel van de camperaars ‘s zomers liefst buiten. Daarom is de good old Skottelbraai bijna verheven tot standaarduitrusting voor elke camperaar en verdrong het intussen zelfs de traditionele barbecue. Het kan ook anders. Ontdek enkele verrassende alternatieven voor je volgende trip.
HOUTSKOOL OF GAS
De traditionele manier van buiten koken is natuurlijk met de barbecue. Jarenlang was de BBQ het ultieme kampeergereedschap. Je stookt op houtskool of briketten, waarbij die laatste langer meegaan. Koken met een traditionele barbecue is een kunst op zich, die veel ervaring en tonnen geduld vraagt om de perfect gegaarde steak op het bord te toveren. Want die prachtig gebruinde kippenpootjes die binnenin nog gevaarlijk rosé kleurden, of integraal verkoolde drumsticks kunnen we wel missen.
Met een gasbarbecue wordt koken een stuk makkelijker, want je kan de temperatuur beter regelen. Iets wat elke camperkok onder de knie heeft. Door te grillen met gesloten deksel houd je bovendien de temperatuur beter vast en wordt je barbecue een soort oven. Bovendien maak je een gasbarbecue eenvoudiger schoon en hoef je dus niet met een vuil houtskoolrooster in de garage van je camper rond te rijden. Al doet een vuilniszak natuurlijk wonderen.
Veruit de meeste buitenkokers werken op gas. Met losse gasblikjes die overal in Europa verkrijgbaar zijn, of rechtstreeks op een grotere gasfles met drukregelaar. Toch zit niemand te wachten op een extra 5 of zelfs 11 kilo gasfles aan boord. Die neemt veel plaats in en je hebt al gas in de camper.
Daarom is het een interessante optie om een buitengasaansluiting te laten monteren door de dealer. Je kunt je buitentoestel dan heel gemakkelijk met een speciale snelkoppeling aansluiten op je bestaande gasvoorraad. De plek om buiten te koken wordt bepaald door de lengte van de gasslang. In de meeste gevallen is dat dus onder de luifel. Met losse gasblikjes heb je die beperking niet en kies je zelf waar je je installeert. Zoals in de aangename schaduw van een paar bomen of – waarom niet – op een picknick.
Reken voor zo’n upgrade op een bedrag van € 200 tot € 300, afhankelijk van de camper en inclusief leidingen, koppelingen en arbeid.
KOKEN OP HOUT
Het oergevoel van kamperen krijg je natuurlijk als je ouderwets op een houtvuur stookt. Al mag je dit lang niet overal doen. Bepaalde campings laten je toe een vuurtje te stoken of hebben zelfs een eigen vuurplaats. Niets leuker en gezelliger dan eten bereiden op een houtvuur. Het maakt de echte emotie van het buiten koken los. Al is het natuurlijk wel een stuk tijdrovender en je pannen worden er vies van. Gelukkig heeft ook hier de tijd niet stilgestaan. Zo is er bijvoorbeeld de BioLite FirePit+, een soort kooi van gaas die voorzien is van een ventilator. Deze brengt extra luchtcirculatie in het houtvuur waardoor je nauwelijks rookontwikkeling hebt. En de ventilatie? Die bedien je gewoon met een app op je smartphone.
SMOKERS VOOR DE FIJNPROEVERS
Speciale barbecues op houtpellets zijn de nieuwste trend uit Amerika. Deze houtpellets zijn samengeperste houtkorrels van bijvoorbeeld eiken-, kersen- of beukenhout. Zulke barbecues worden ook wel smokers genoemd: rookovens. Elke houtsoort geeft zijn eigen smaak aan de gerechten op de grill en door het deksel trekt de rooksmaak goed in het vlees. Met een smoker gaar je je steaks of spareribs het beste lekker langzaam, op een lage temperatuur (105-115 graden). Dat garandeert sappig en smaakvol vlees.
De houtpellets zitten in een apart reservoir in de smoker en worden met een spindel naar de vuurplaats geleid. Hiervoor heb je wel stroom nodig. De elektronica regelt de temperatuur zelf, instelbaar per 5 graden bijvoorbeeld. Verder heb je er geen omkijken naar: op vlak van gebruiksgemak scoort de smoker makkelijk een 10. Smokers zijn echter meestal forse apparaten en dus niet echt geschikt om mee te nemen. Toch is er eentje die speciaal voor de kampeerder is ontwikkeld: zie het overzicht.
Barbecueën: zo doe je dat!
Worstjes op de traditionele barbecue: daar draait niemand zijn hand meer voor om. Tenminste, als je een paar regels in acht neemt.
- Begin bijvoorbeeld niet te snel met barbecueën. Pas als er een aslaagje om de houtskoolbriketten zit, kan je aan de slag.
- Plaats het grillrooster niet te dicht op de kooltjes, want dan verbrandt het vlees.
- Nog een handigheidje: met een firestarter krijg je de briketten snel op temperatuur.
- De meer ervaren barbecuechef roostert zijn steaks op een barbecue met dicht deksel: dat voorkomt vlammen en de hitte blijft ‘binnen’, waardoor het vlees niet verbrandt en beter gaart.
- Voor grotere stukken vlees gebruik je de indirecte methode: met de gloeiende kooltjes aan één kant van de barbecue en aan de andere kant een lekbak die je eventueel vult met bier of wijn. Dat geeft namelijk nog meer smaak aan je vlees. Het vlees rooster je boven de lekbak, met gesloten deksel. Zo blijft het lekker sappig.
- Onder het gesloten deksel circuleert de hete lucht, dus hoef je je vlees niet vaak te draaien. In het deksel zit een afsluitbare luchtopening. Deze zet je het beste open aan de kant waar het vlees ligt.
- Met de luchttoevoer in de onderste helft van de barbecue regel je de temperatuur. Met speciale barbecue-thermometers meet je de kerntemperatuur in het vlees en weet je wanneer het vlees klaar is. Online vind je de juiste temperatuur per vleessoort. Zo kan je zelfs een rollade op de barbecue grillen. Eet smakelijk!