Op zoek naar de perfecte campingkeuken

4 minuten leestijd

Een goeie, compacte campingkeuken die wel even meegaat: het is wel een investering. Waar let je op? Thomas De Boever deed de test en probeerde vier keukens uit, elk met hun plus- en minpunten. Welke campingkeuken is de juiste voor jou?

praktisch
  • Kamperen

Vroeger trok ik met m’n vrienden naar de Ardennen met enkel een rugzak, een kleine tent en een bierbak die werd gedragen door twee man. De bierbak deed in de eerste plaats dienst als biervoorraad en werd daarnaast multifunctioneel gebruikt als stoel, keukenmeubilair en tafel. Tegenwoordig wil je als moderne kampeerder een handige, compacte campingkeuken. Die zijn tegenwoordig inklapbaar, licht en toch stevig.  Een vlugge blik op het internet toont me dat er kasten bestaan in de gekste modellen. Ik hou het bescheiden en ga voor de meest voor de hand liggende versie. Als je je kampeervrienden wil verrassen met een lekker etentje, kan je hier mee aan de slag.
Wat heb je nodig?
De meeste modellen die je aantreft in de winkel zien er ongeveer allemaal hetzelfde uit en bestaan uit een stevig werkblad met daaronder kasten uit stof. Waar zit ‘m het verschil? Waar let je op bij je aankoop? In de eerste plaats denk je best na over hoe groot je de campingkeuken wil. Wil je al dan niet een wasbak?  Heb je genoeg met 1 werkblad of wil je er meer? Hoe groot moet dat werkblad zijn? Hoeveel potten en pannen sleur je mee en hoeveel moeten er verdwijnen in de kastjes? Wil je een apart vak om de gasfles weg te steken of niet?
Bruno Reunes van The Camping geeft professioneel advies: ‘De belangrijkste punten waar je op moet letten, zijn de vuurvastheid en de watervastheid van het werkblad. Verder zijn het gebruiksgemak en het plooigemak van groot belang. Ga ook niet altijd voor de goedkopere merken. Een camperkeuken koop je immers voor een langere tijd. De duurdere merken hebben ook wisselstukken. Bovendien is er een grotere zekerheid wanneer iets stuk gaat. Zo geeft Crespo, een van de merken bij deze geteste tafels, zes jaar garantie.’
Waar kan je nog op letten bij je aankoop? Hoe meer vouwwerk er aan de keuken is, hoe onstabieler ze wordt. Als je (kleine) kinderen hebt, kijk je best of de potten en pannen hoog genoeg staan voor grijpgrage kinderhandjes. Ook voor je eigen rug is die werkhoogte belangrijk, trouwens.

Fat Freddy en co
We beginnen aan onze test met de zwaardere jongen. De Fat Freddy van Campooz is eigenlijk een onderdeel van de Campooz aanhangwagen die dezelfde naam draagt. Daar  past hij op de achterklep van de aanhanger. Deze keuken is ook apart verkrijgbaar. Fat Freddy heeft weinig plooi- en klikwerk, het is dus een stevig model. Er kan nog een extra onderkast besteld worden. Deze keukenkast oogt ook zeer mooi. Fat Freddy is ook... groot. Met 120 cm neem je deze keuken niet zo maar overal mee. Ook ineengeklapt neemt deze veel plaats in.

De tweede keuken in deze test is die van Crespo. Deze campingkeuken is zeer eenvoudig op te zetten, wat eigenlijk de meeste keukens wel zijn. Het werkblad is van melamine, waardoor het hittebestendig en watervast is. De aluminium behuizing maakt hem bovendien licht. Samengeklapt heeft het slechts een dikte van 14cm. Die lichtheid heeft ook een nadeel: ondanks de belofte van stabiliteit viel dit op een niet vlakke ondergrond toch tegen. Het werkblad is aan de kleine kant.

De derde keuken in deze test is de Quick Up van Bo-Camp. Die is geschikt voor een 4-pits gaskomfoor. De verstelbare poten zijn afzonderlijk af te stellen, zodat de legkast op iedere ondergrond stabiel staat. Er is veel ruimte om potten of eventueel de gasfles weg te steken. Wel is deze kast is vrij zwaar voor zijn grootte en wat hij te bieden heeft...

Tenslotte hebben de Drayton Cooking Table van Outwell uitgeprobeerd. Het grootste voordeel aan deze keuken is zijn wasbak. Je kan hier vlotjes groenten in spoelen of de afwas doen. Verder zijn er handige rekjes en ophangmogelijkheden aan deze keuken. Dit model zit goed doordacht in mekaar. Wel mochten de rekjes en de haakjes wat steviger zijn.

Goed om te weten

Wind en vuur
Alle campingkeukens hebben een soort van opbouw om het vuur te beschermen tegen de wind. Dit windscherm, kan je meestal vastklikken in het meubel. Dat is een belangrijk punt. Je wil immers niet aan het koken zijn om vervolgens achter je windscherm aan te lopen. Bij al onze geteste keukens kan je het windscherm vastklikken.

Door de wind, door de regen
Een goede weersbestendigheid voor je kookmeubel is belangrijk. De meeste keukens kunnen buiten blijven staan bij een droge nacht en kunnen een spatje water verdragen. Bij echte regen wordt echter aangeraden om het meubel binnen te zetten. Zo kan het laminaat van het werkblad het na regen makkelijk begeven. Heel trendy is bamboe voor een werkblad; dat doet evengoed zijn werk, maar is nog meer regengevoelig.


De kilo-kwestie
Ben je met de caravan of met de camper? Bekijk dan zeker het gewicht van de keuken. De meeste campers en caravans schuren al aan tegen overgewicht. Buiten koken is een van de mooiste momenten op reis. Laat dit moment niet verknoeien door een boete voor overgewicht.
 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer