Overwinteren met je camper

Overwinteren met je camper
10 minuten leestijd

Waarom zou je in het koude natte België ijs van je ruiten staan krabben, als je ook van de zon kan genieten? Elke winter overwinteren tienduizenden Belgen, Nederlanders, Britten… in Spanje, Marokko of Portugal om te ontsnappen aan de koude, donkere maanden in eigen land. Walter Decoene, doorwinterd overwinteraar geeft je meer dan 60 tips voor zo’n overwintervakantie in Spanje.

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

De voordelen van overwinteren met je camper

Je huis op wielen meenemen en overwinteren met een camper heeft heel wat voordelen:

  • Je hebt alles bij de hand. Thuis pak je je camper zo in dat het je aan niets ontbreekt tijdens je overwinterperiode. Je favoriete koffie, stapels boeken, je petanqueset... Alles kan mee.
  • Je betaalt je niet blauw aan een appartement! Voor het geld dat je bespaart door met de camper te overwinteren, kan je een maand langer blijven.
  • Je vakantie begint zodra je de voordeur dichttrekt. De weg erheen is net zo belangrijk als de bestemming, dus haal alles uit je reis door onderweg in pittoreske dorpjes te stoppen.
  • Uitgekeken op je overwinterlocatie? Klap je stoeltjes in, rol je luifel op en rij naar een volgende bestemming.

Voor het eerst op overwintervakantie? 5 grondregels

  1. Kies zorgvuldig je plek uit… 
    Spanje is een groot land met veel klimaatverschillen: hoe verder van de kust, hoe kouder; hoe zuidelijker, hoe warmer en zonniger. Populaire overwinterlocaties zijn de Costa Blanca, Benidorm, de Costa Brava en de Costa del Sol. In het achterland van deze costa’s is het veel rustiger, met mogelijkheden voor een actievere vakantie.
  2. … en zorg dat je niet in een spookstad belandt:
    Kijk of er ’s winters iets te doen is op je bestemming. Veel gezellige kustplaatsen veranderen ‘s winters in spooksteden met lege flats en gesloten winkels.
  3. Zoek andere ‘pensionados’ op, of leer Spaans:
    Het is leuker om ergens te overwinteren waar je gezellig je biertje kan drinken met andere Belgen, of met (nieuwe) vrienden kan kaarten, markten bezoeken, winkelen of fietsen... Geen zin om Belgen om je heen te hebben in Spanje? Kies dan voor een locatie waar je tussen de Spanjaarden zit… en volg een cursus Spaans!
  4. Realiseer je hoe ver weg Spanje ligt:
    Met de camper moet je er rekening mee houden dat de afstanden tussen België en Spanje erg groot zijn: van Brussel naar Barcelona is 1.370 kilometer rijden, naar Benidorm 1.860 en naar Málaga zelfs 2.150. Denk ook aan de brandstofkosten en de hoge tolkosten in Frankrijk en Spanje.
  5. Check of die leuke camping ’s winters wel open is:
    Bereid je camperreis voor: niet alle campings zijn ’s winters open. Zo voorkom je dat je voor gesloten deuren staat. Op veel campings mag je maar een beperkte tijd verblijven.

Geen zin om Belgen om je heen te hebben in Spanje? Kies een locatie tussen de Spanjaarden… en volg een cursus Spaans!

Als je België een paar maanden verlaat, is het belangrijk dat je je zaakjes op orde hebt, zowel in je camper als thuis. Zo kan je maximaal genieten. En met al deze tips is genieten het enige waar jij nog zal hoeven aan te de denken.

Kies ik voor een camping of camperplaats?

Op een camping kan je voluit kamperen en heb je alle voorzieningen. Het belangrijkste voordeel is dat je er kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Vooral bij lagere temperaturen is een elektrische bijverwarming mooi meegenomen: zo bespaar je op gasverbruik. Goed uitgeruste camperplaatsen met voorzieningen doen vaak niet onder voor campings en zijn doorgaans goedkoper.

Wie vrij staat, is een gast!

Sommige overwinteraars staan lange tijd op één plaats en beschouwen die als ‘hun’ eigendom. Ooit stopte ik op een openbare (!) parkeerplaats en kreeg ik te horen dat ik in hun zonnetje stond, én dat ik op de plaats stond waar zij jeu de boules speelden! Als je vrijstaat, ben je te gast: gedraag je dus ook zo. We moeten zuinig zijn op zulke plaatsen.

Wat moet ik voorzien qua elektriciteit?

  • Koop een aggregaat. Bij het overwinteren vrijstaan zonder aggregaat – of een andere elektriciteitsvoorziening – is heel lastig. Soms heb je meerdere dagen weinig of geen zon. Dan komt een aggregaat of brandstofcel van pas. Neem er een van goede kwaliteit: het is fijn als je aggregaat geen benzine verbruikt voor een klein beetje acculading, maar de accu snel en efficiënt vollaadt. Gebruik je aggregaat met mate.
  • Zorg voor een zonnepaneel van minimaal 100 Watt: onontbeerlijk! Wij hebben een 100 Watt daglichtpaneel op de camper en twee 100 Watt woonaccu’s. Veel mensen gebruiken draagbare panelen die je op de zon kan richten, wat een goed resultaat oplevert. Nadeel van losse panelen is dat je niet weg kan rijden als ze buiten staan.
    Kijk bij aanschaf goed naar de kwaliteit: de beste zonnepanelen werken ook onder een hoek. Ideaal zijn exemplaren die je kan omhoogzetten in de wintermaanden, als de zon laag staat.
  • Sluit je aan op het elektriciteitsnet van de camping, dan is het ideaal als je camper toelaat om de instelling te kiezen (van 400 tot 1.500 watt bijvoorbeeld) naargelang het aantal ampère dat je camping levert.
  • Controleer of je een goede acculader in je camper hebt. De fabriek bouwt vaak een zeer matige acculader in. Ze gaan ervanuit dat je op een camping staat, en dus een vaste 220V-aansluiting kan gebruiken.
  • Als je wil vrijstaan, kan zo’n goedkope acculader onvoldoende zijn.
  • Vervang de halogeenlampjes in de wooneenheid door ledlampjes: zo verbruik je minder, en dat is belangrijk als je wil vrijstaan.

Waar moet ik aan denken voor tv en internet?

  • Kijk voor vertrek na of je tv en satellietontvanger werken.
  • Als de tv in je camper drie maanden niet gebruikt is, wordt je TV Vlaanderen-kaart gedesactiveerd. Mail of bel tijdig naar TV Vlaanderen om ze te activeren.
  • De LNB-kop op de satellietschotel moet je in Spanje (of Portugal) ook iets verdraaien. Kijk maar even bij de mensen in de camper naast je.
  • Koop een buitenantenne voor wifi. Je betaalt minder als je die thuis koopt. Vrije wifi vind je steeds minder: de meeste mensen beveiligen hun internet. Je kan in Spanje (of Portugal) ook een vrije dongle gebruiken of ter plaatse een prepaid dongle kopen: die systemen werken altijd. Op www.myprivatehotspot.com vind je ook interessante oplossingen.
  • Installeer Skype of WhatsApp op je gsm of tablet, zodat je makkelijk contact houdt met de mensen thuis en elkaar ziet als je belt.

Hoeveel gasflessen moet ik meenemen?

  • Twee gasflessen volstaan normaal in landen waar het warmer is. Reken ongeveer één fles per maand. Een automatisch omschakelmechanisme is handig.
  • Googel voor gasvuladressen als je ervoor kiest om je gasflessen te laten vullen.
  • Je kan ook een gasfles kopen in een tankstation in het land dat je bezoekt. In Spanje moet je camper dan (in principe, weinigen doen dit) tevoren worden gekeurd.
  • Als je uitgerust bent met lpg-flessen, dan kan je bij iedere lpg-pomp (gpl) tanken. Zorg voor de nodige lpg-vulnippels.
  • Tank je flessen ná oktober vol: dan beschik je over winter-lpg, die meer propaan bevat. Waarom? Lpg bestaat uit propaan en butaan. ‘s Winters rij je eerst door streken waar het vriest, en dan werkt butaan vaak niet.
  • Zuiver propaan tanken is nog handiger.

Hoe raken we aan water?

  • Koop elke wateraansluiting die je kan vinden. Water is overal in ruime mate te vinden, maar je moet wél alle mogelijke aansluitingen hebben. Denk aan die van Gardena, maar ook aan andere soorten, bijvoorbeeld voor kranen zonder kraag.
  • Zorg voor een gieter of jerrycan, zodat je ook water kan halen als je niet met een slang bij je camper raakt. Omdat het water op reis soms niet zo zuiver als hier, hebben wij een gieter met een filter erin. Dat water drinken wij niet, maar gebruiken we om te koken e.d.
  • Wees creatief als je geen water vindt: vraag aan het benzinestation of je water mag tappen, als je gaat tanken. Geef dan een fooi van 2 à 4 euro. Onderweg moet je soms iets verder om water te halen: dan gebruiken wij de fiets. Denk ook aan stranddouches (proef altijd even of het geen zout water is), openbare fonteintjes, openbare wc’s en douchegebouwen.

Wat met de... wc-inhoud?

  • Leeg je cassettetoilet in elk toilet of sanistation, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen, op autowegen of in openbare toiletten.
  • Zorg eventueel voor een tweede toiletcassette: dat is vaak handig.
  • In heel wat landen is je cassettetoilet lozen in een rioolput uit den boze. 
  • Leeg het toilet nooit in een hemelwaterriool: het is asociaal, maar ook strafbaar als milieudelict, en je kan er in heel Europa hoge boetes voor krijgen.
  • Dump nooit in de natuur: het is strafbaar, ook als je geen toevoegingen gebruikt!

Let op! Je cassettetoilet lozen buiten de daarvoor voorziene punten kan je in verschillende landen fikse boetes opleveren. 

Pakken we de wasmachine mee?

  • In de meeste landen vind je wasserettes, waar je ’s morgens je was brengt en ’s avond ophaalt. De kosten zijn heel beperkt.
  • Gebruik geen wasmachines en centrifuges op parkeerplaatsen: zo draag je ertoe bij dat vrijstaan wordt verboden, zodat veel camperaars je daarvoor met de nek aankijken. Laat die apparaten thuis.
  • Soms zijn er openbare wasplaatsen te vinden, waar je de was kan doen.

Wat met mijn medicatie?

  • Neem voldoende medicijnen mee: overleg met je huisarts en je mutualiteit of je voorraad voor een paar maanden mee kan krijgen.
  • Vraag de apotheker om een medische verklaring voor als de douane meer wil weten.
  • Schrijf op welke medicijnen je gebruikt of maak een foto van het doosje. Als je ze verliest, weet je precies welke je nodig hebt.
  • Neem een reservebril mee of zorg voor een paar reserve contactlenzen en genoeg vloeistof.
  • Vraag een Europese gezondheidskaart aan bij je mutualiteit.
  • Controleer of je verzekering je ziektekosten dekt in het land waar je zal verblijven. Sluit indien nodig een extra verzekering af.
  • Vraag iemand om je contactpersoon te zijn. Als er onderweg of tijdens de reis iets gebeurt, kan die persoon je helpen.
  • Als je vrijstaat en je camper weleens alleen laat, is de kans op inbraak iets groter. Er bestaan alarmsystemen voor campers, bijvoorbeeld met sensoren op de deuren.
  • Laat de camper niet alleen langs autosnelwegen en bij grote supermarkten of vermijd die plaatsen: daar gebeuren de meeste inbraken.
  • Een camping is meestal veiliger dan een camperparking of een gedoogplaats, hoeveel anderen daar ook staan.

Denk ook aan ...

  • veiligheidsvesten voor alle inzittenden
  • een alcoholtester
  • een brandblusser (of beter nog: een blusstaaf)
  • fietshelmen (in meerdere landen verplicht)
  • een markeringsbord (voor achterop de fietsdrager)
  • motorkleding (vaak verplicht bij gebruik motor/scooter +50cc)

Als je vrijstaat en je camper weleens alleen laat, is de kans op inbraak iets groter.

Hoe regel ik de financiën?

  • Bekijk of overwinteren van invloed is op je uitkering, als je uitkeringsgerechtigd bent.
  • Zorg dat je op reis altijd over cash geld beschikt. Met bankkaart betalen is standaard en ook winkels geven er vaak de voorkeur aan. Maar zo nu en dan liggen de bankwebsites plat, en leg maar eens op restaurant uit dat je nu even niet kan betalen…
  • Check thuis tijdig of je bankkaart en/of kredietkaart niet verlopen terwijl je op reis bent, en of ze geldig zijn op je overwinterbestemming.
  • Zorg voor domiciliëringen voor je rekeningen thuis.

Welke paperassen en verzekeringen moet ik regelen?

  • Check of je keuringsbewijs niet vervalt tijdens je vakantie. Je kan altijd op een vroeger tijdstip naar de keuring gaan, zonder meerkosten.
  • Check ruim voor vertrek of je paspoort nog geldig is.
  • Zeg abonnementen op die je langere tijd niet gebruikt.
  • Verleng je doorlopende reisverzekering indien nodig naar 180 of 360 dagen.
  • Kijk na of je camperverzekering langere reizen dekt.
  • Kijk goed naar de verzekeringen! Heb je bijvoorbeeld wel een goede BA- en bijstandsverzekering? In welke landen is die geldig?
  • Kijk na hoelang je woning onbewoond mag zijn voor je inboedel- en brandverzekering.​

Let op! Bijstand in het buitenland is beperkt tot een periode van 90 opeenvolgende dagen. Je kunt die periode op vraag laten uitbreiden (mits betaling van een extra premie), met een maximum van 9 maanden.

Als je intekent op de zeer voordelinge omniumverzekering voor je camper van Pasar en DVV bedraagt de prijs per extra maand slechts 72 euro.

Denk ook even aan je woning die je voor langere tijd achterlaat

  • Breng sieraden en waardevolle voorwerpen naar familie.
  • Breng de buren op de hoogte en vertel hen wie een sleutel heeft.
  • Giet een beetje olijfolie in alle afvoerputjes: het water kan dan niet verdampen en voorkomt stank.
  • Giet een beetje Thetford Bleu in de toiletpot.
  • Gebruik tips van de politie waardoor je huis er bewoond uitziet (auto op de oprit, verlichting die aan- en uitspringt, lege brievenbus…).
  • Vraag eventueel aan de politie om je huis in het oog te houden.

Je huisdier mee op reis

  • Denk aan het dierenpaspoort (en chip). Bewaar het dierenpaspoort bij je reispapieren. Zo heb je het bij de hand als dat nodig is.
  • Bekijk of je huisdier onder de reisverzekering valt (denk aan repatriëren e.d.).
  • Informeer tijdig bij je dierenarts naar de benodigde inentingen en neem een extra wormenkuur mee.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer