Tips om je ‘kot op wielen’ in ideale conditie te houden
- Kamperen
Banden
We staan er te weinig bij stil maar banden zijn het enige contact die onze camper heeft met de weg. Het is van essentieel belang dat deze in goede staat verkeren. Je weet dat je een band sowieso om de vier tot zes jaar moet vervangen en dat de minimum profieldiepte 1,6 mm is. Evenzeer nefast voor de staat van onze band is stilstand. Na enkele maanden op dezelfde positie te staan kunnen ze de neiging vertonen een ovale vorm aan te nemen. In de volksmond noemen we dat ‘vierkante banden’: vervorming omwille van het gewicht. Je kan natuurlijk de banden afhalen en de camper op blokken zetten, doch is dat een zeldzame keuze. Beter is om assteunen te gebruiken en de camper omhoog te krikken. Zo komen de banden van de grond en is er minder belasting. Wat uiteraard nog beter is, is om ermee te rijden. Als je camper veel blootgesteld wordt aan zon, is het aangeraden om je banden te beschermen. Zon zorgt immers voor een snellere slijtage. Je kan er een plank voorzetten of ze inpakken met plastic.
Check up
Nu we er tijd voor hebben, onderwerp je camper aan een grondige check-up. Dat kan gaan van de nodige boorddocumenten en verzekeringen te controleren, tot een lijst maken van noodzakelijke herstellingen. Vergeet niet dat een camper een complex product is met water, stroom, gas en een motor in. Bezorg je dealer een gedetailleerde lijst, al dan niet voorzien van bijhorende foto’s. Steek je graag zelf uit de mouwen? Dat kan zeker maar wees voorzichtig bij het boren en andere werkzaamheden: je weet nooit wat er zich achter de wandelen of meubels bevindt van leidingen, kabels en andere nutsvoorzieningen.
Poetsen
Waarom niet eens alle inboedel uit de camper halen en hem aan een zeer grondige poetsbeurt onderwerpen? Het is tevens ideaal om rubbers te behandelen, siliconen na te kijken en verborgen gebreken te ontdekken. Misschien vindt je zelfs spullen terug die je op het eerste zicht kwijt was. Vergeet ook het dak niet een poetsbeurt te geven. Let op met erop te staan, een nat dak ontpopt zich snel tot een ijspiste, gebruik daarom liever een ladder en een telescopische was borstel.
Volle dieseltank
Bij lange stilstand raden we aan om dit te doen met een volle dieseltank. Doe je dit niet dan kan condensvorming ontstaan. Algengroei behoort ook tot de mogelijkheden. Een volle dieseltank zorgt dat je injectoren in goede vorm blijven en de motor soepel draait.
Koelkast
Zorg vooral dat deze volledig leeg én schoongemaakt is. De meesten onder ons hebben het wel al eens meegemaakt: de onaangename geur nadat je per ongeluk iets laten liggen hebt in de koelkast. Bij lange stilstand nooit de deur volledig sluiten. Elke koelkast heeft een ventilatiestand om ze te ontluchten.
Verluchten
Afhankelijk van waar je camper staat is het belangrijk om af en toe te ventileren. Laat het interieur ademen. Dat doe je door een dakluik een klein beetje open te draaien of in de kleinste opening te duwen.
Batterijen
Een startaccu is anders dan een woonaccu. Deze laatste heeft dikkere plaatjes om de stroom langer vast te houden. Een startaccu heeft dunnere plaatjes en is enkel geschikt om een motor te starten. Wat deze laatste betreft is het bij lange stilstand aangeraden om er een druppellader op aan te sluiten. Dit kan je in elke doe-het-zelf zaak kopen, sluit je aan op de polen, en het toestel zorgt dat de batterij geladen wordt wanneer deze onder een zeker niveau zakt. Anderen raden aan om de batterij af te koppelen, doe dit alleen met de nodige kennis van zaken.
Wat de woonaccu betreft: de camper nooit constant aan de stroom hangen. Dan wordt ze lui. Een batterij moet werken wanneer je het nodig hebt. Daarom is het beter om de camper bijvoorbeeld 1 dag per week aan de stroom te hangen. Zo blijft ze optimaal energie presteren wanneer nodig.
Water
Zowel de vuil- en de verswatertank laten leeglopen. Vers water, dat lange tijd stilstaat in onze opgesloten tank, kan bacterievorming veroorzaken. Er zijn allerlei producten in de handel verkrijgbaar om je watertank te reinigen. Zet je kranen open en laat het water doorspoelen. Doe dit desnoods nog een tweede keer. De verswatertank kun je meestal ook zelf reinigen via een afgesloten opening. Die is groot genoeg om je hand in te stoppen en de binnenzijde te poetsen. Laat na reiniging ook je kranen opstaan.
Toiletcassette
Deze moet sowieso altijd leeg zijn na elke trip. Je kan hier gerust een bodempje water laten instaan met toiletproduct in. Hierdoor krijg je een aangename geur in de toiletruimte.