3 festivaltips voor klassiek- en boekenfan
Droom je graag weg bij tijdloze klassieke muziek? Of verdiep je je graag in actuele thema’s met een boeiend non-fictieboek? Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie festivals waar je je passies live kan beleven.
Beter dan fictie: het boekenfestival
Geboeid door geschiedenis, kunst of filosofie? Lees je graag over maatschappelijke kwesties, het klimaat of de economie? Of ben je vooral met praktische boeken over koken, gezondheid en opvoeding in de weer? Van 7 tot 10 maart tast boekenfestival FAAR de grenzen van de non-fictie af. Tachtig binnen- en buitenlandse auteurs zakken af naar Oostende om er te vertellen, op te treden of workshops te geven.
Op de openingsavond komen de drie zogenaamde ‘Verrekijkers’ van het festival luidop denken over morgen. Lieke Marsman was Nederlands Dichter des Vaderlands, kosmoloog Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en Stefan Hertmans ken je als romancier en essayist. Ook Wouter Deprez is van de partij; hij geeft de avond extra kleur door in de huid van James Ensor te kruipen.
Ook een feest voor geest, én het lichaam: de Nacht van de Razernij. Boze mensen aller landen, verenigt u in de Grote Post. Spits de oren voor de literaire talkshow, met onder meer schrijfster Lisa Weeda, en bevrijd je daarna van je kwaadheid tijdens de workshops boksen, theater of extatisch dansen. Je kan ook literaire voorleessessies volgen en tot slot de (boze?) ziel uit je lijf dansen tijdens de deejayset.
Liever zelf de schrijfhand uit de mouw steken? Neem dan deel aan de workshops met auteurs, van creatief schrijven met AI tot een opiniestuk pennen. Holistisch arts Jutta Borms neemt je mee voor een ijskoude duik in de Noordzee en gaat in gesprek met kookboekenauteur Sandra Bekkari. De tachtig auteurs palmen tien locaties in de stad in en laten je kennismaken met de meest uiteenlopende thema’s.
Boekenfestival FAAR, 7 tot 10 maart, De Grote Post, Thermae Palace en andere locaties in Oostende
Kruispunten in de klassiek
Klarafestival, het grootste omroepfestival van het land, pakt dit jaar uit met 22 muzikale ontmoetingen rond het thema Crossroads. Wereldberoemde orkesten, dirigenten en solisten nemen je mee naar kruispunten waar muzikale tradities, genres, tijdperken en generaties samenkomen. Brussel is als multiculturele stad zelf ook zo’n kruispunt.
Claron McFadden, de Amerikaanse sopraan die in Nederland woont, presenteert als centrale festivalartiest vier projecten. Chez Bricktop brengt een ode aan een legendarische nachtclub in Parijs tijdens het interbellum. Eigenares Ada ‘Bricktop’ Smith bood Afro-Amerikaanse jazzmuzikanten en kunstenaars, die het racisme in de VS ontvlucht waren, een creatieve vrijhaven. McFadden brengt ook het vijftig jaar oude cultwerk Jesus’ blood never failed me yet, over een dakloze man die zingt, samen met componist Gavin Bryars.
Zoals ieder jaar nodigt Klarafestival musici uit die buiten de lijntjes van het klassieke concert kleuren. Singer-songwriter Rufus Wainwright schreef met Hadrian. A visual concert een opera over de Romeinse keizer Hadrianus, die openlijk homoseksueel was. Luister naar de vijf solisten die de keizer bezingen en bewonder daarbij geprojecteerde beelden van cultfotograaf Robert Mapplethorpe. La Floresta van geluidskunstenaar Hans Beckers kan je niet zomaar een concert noemen. Hij bedacht een performance en klankinstallatie, die je diep in het muzikale woud stuurt.
Natuurlijk kan je ook vertrouwde toppers (misschien wel je favorieten?) aan het werk zien. Jaap van Zweden en het Hong Kong Orchestra brengen Brahms en Rachmaninov, pianist Evgeny Kissin en bariton Matthias Goerne vertolken Schumann en Brahms, en Ivan Fischer en het Budapest Festival Orchestra verrassen je met een nieuwe compositie geïnspireerd door de Mattheuspassie van Bach.
Klarafestival, 8 tot 24 maart, Bozar, Flagey en andere locaties, Brussel
Compositie voor kok en contratenor
Antwerp Spring Festival houdt klassieke muziek laagdrempelig. De locatie helpt daar een handje bij: het binnenplein van de Handelsbeurs vormt een ronduit betoverend decor. De derde editie krijgt een kingsize formaat, met tussen 15 en 21 april tien meeslepende of ontroerende concerten. Het recept? Combineer geliefd repertoirewerk van Bach, Beethoven of Vivaldi met nagelnieuwe composities uit binnen- en buitenland, en kruid af met een vleugje visueel spektakel of experiment.
Zoals? Drie pianisten houden een pianobattle met Beethoven: ze spelen elk 11 van zijn 33 Diabelli-variaties. Tijdens Bach by Night baadt de Handelsbeurs in kaarslicht voor een intiem concert met solowerk voor viool en cello. Met tickets voor La Folia! zit je goed voor wat vermoedelijk een wereldprimeur is. Eerst schotelt het ensemble Musica Gloria je een flinke portie Vivaldi voor, waaronder een ‘folia’, een flamboyant muziekstuk dat de waanzin oproept. Daarna is het tijd voor de hoofdschotel: de gloednieuwe compositie van Jan Van den Bossche voor… chef-kok en barokensemble. Contratenor Pieter De Praetere zingt live het recept van een Italiaanse keukenklassieker. Chef-kok Peppe Giacomazza luistert naar volgt zijn instructies en maakt het gerecht live klaar op het podium. Is koken dan toch kunst?
Antwerp Spring Festival, 15 tot 21 april, Handelsbeurs, Antwerpen