3x feest in de filmzaal
Veel prachtfilms vinden de weg niet naar de Belgische bioscopen. Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie filmfestivals waar je deze maand genrefilms of onafhankelijke films uit de hele wereld kan bekijken.
Fantasy van a tot zombie
Zombies, vampiers, ruimtemonsters, demonen, ondoden: je kan ze allemaal tegen het lijf lopen op het BIFFF – voluit het Brussels International Fantastic Film Festival. De actie en fantasie spatten niet alleen van het witte doek. Ook buiten de filmzaal vallen er onalledaagse dingen te beleven: een make-up- en bodypaintwedstrijd, expo’s met fantastische kunst, creatieve workshops en masterclasses, en het befaamde Vampierenbal.
Op naar Paleis 10 op de Heizel dus. De helft van de 72 langspeelfilms die vertoond worden, zijn Belgische premières. In Civil War, de openingsfilm van het festival, trekt Kirsten Dunst door de Verenigde Staten tijdens een nieuwe, verwoestende burgeroorlog. Haar dystopische roadtrip verwijst uiteraard naar de Amerikaanse actualiteit. Exhuma lokte tien miljoen Zuid-Koreanen naar de bioscoop met een huiveringwekkend verhaal over de doodskist van Pandora: open ze en de hel breekt los. Robot Dreams, een lieve animatiefilm over een hond en zijn gezelschapsrobot, bewijst dat je niet per se om te griezelen naar het BIFFF gaat. Maar het kan en mag, met Abigail bijvoorbeeld, een horrorversie van Home Alone. Een schattige ballerina met scherpe tandjes jaagt tweederangsboeven de stuipen op het lijf. Wie tussen 16 en 25 is, kan de film gratis bekijken tijdens het evenement Born after the Matrix. Yep, de sciencefictionklassieker met Keanu Reeves is inmiddels 25 jaar oud.
BIFFF, 9 tot 21 april, Brussels Expo Paleis 10, Heizel, Brussel
Afrika door de camera
Clichés over Afrika ontkrachten en je onderdompelen in een rijke, diverse filmcultuur: dat is al bijna dertig jaar de missie van het Afrika Filmfestival. Tussen 19 en 30 april kan je in Leuven langspeelfilms, documentaires en kortfilms ontdekken van filmmakers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.
De films verkennen alle windstreken en leefomgevingen van het op een na grootste continent. Augure, het ijzersterke debuut van de Belgisch-Congolese rapper Baloji, stuurt je op een magisch-realistische trip naar Congo. Mambar Pierette volgt een jonge moeder die in een naaiatelier in de Kameroense grootstad Douala werkt. Ondanks haar eigen tegenslagen blijft ze tijd maken voor de problemen van haar vrienden. Les Filles d’Olfa is genomineerd voor de Oscar voor Beste Documentaire. De Tunesische moeder Olfa heeft vier dochters, waarvan er op een dag twee verdwijnen. Professionele actrices spelen de levensverhalen van de vrouwen na, wat een ongewone, aangrijpende film oplevert. Ook de openingsfilm Mami Wata is een feest voor filmfans: een Nigeriaans volksverhaal over de clash tussen traditie en vooruitgang, verteld in prachtige zwart-witbeelden.
Het Afrika Filmfestival heeft nog meer te bieden dan film: een hedendaagse dansvoorstelling, een modeshow, een expo en een gratis conferentie over vrouwelijke Afrikaanse identiteiten, waaraan onder meer actrice Jennifer Heylen en schrijfster Sabrine Ingabire deelnemen.
Afrika Filmfestival, 19 tot 30 april, Cinema ZED, M Leuven, 30CC/De Romaanse Poort en andere locaties in Leuven
Films van wereldklasse
Ook MOOV filmfestival programmeert films die je horizon verruimen. Laat je op de zes festivallocaties, verspreid over Vlaanderen, meeslepen door verhalen uit de hele wereld. Of bekijk de films online en maak je filmwereldreis thuis vanuit de zetel.
Sommige films prijken ook op het programma van het Afrika Filmfestival. In Black Tea van Abederrahmane Sissako verhuist een vrouw uit Ivoorkust naar China, waar ze een passie voor thee ontwikkelt. Animalia van Sofia Alaoui gaat over bovennatuurlijke verschijnselen, die een vreemde noodtoestand veroorzaken in Marokko. Sissako is niet de enige bekroonde regisseur van wie je recent werk kan bekijken. Zak meer dan drie uur onderuit voor About Dry Grasses, het nieuwe werkstuk van de notoir trage Turkse filmmaker Nuri Bilge Ceylan, of laat je ontroeren door Monster van de Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda. Zin in iets helemaal anders? Regisseur Lieven Corthouts zat de Eritrese wielrenner Biniam Girmay zes jaar op de huid voor zijn documentaire This is my moment.
MOOOV Filmfestival, 18 tot 28 april, Beringen, Brugge, Lier, Sint-Truiden, Turnhout, Zuid-West-Vlaanderen en online.