4 x muziek op bijzondere plekken

4 minuten leestijd

Van tuin tot marktplein, van abdijruïne tot barokkerk: de maand augustus heeft verrassende festivals in petto waar je van muziek geniet op bijzondere locaties. Pasar-reporter Gert Corremans maakt een selectie.

actua
  • Uitstappen en vakanties

In een tuin: Folkfestival Ham

Hoeveel ruimte heb je nodig om een internationaal muziekfestival te organiseren? Folkfestival Ham redt zich al 27 jaar met een grote tuin. In de gezellige festivaltent kan je swingen, meezingen en heupwiegen op de meest uiteenlopende ritmes en melodieën. Een greep uit het programma? Borzo Swing speelt gipsy swing, van gitaarklassiekers van Django Reinhardt tot liederen in authentiek Romanès, de taal van de Roma. Erlendis initieert je in de Vikingmythologie en de volksmuziek uit het Hoge Noorden; Esteban Murillo vertolkt zinderende flamenco uit Zuid-Spanje. Voor meerstemmige magie uit de Balkan zorgt het Belgisch-Bulgaars-Nederlandse Trio Pletenitsa. Schëppe Siwen klinkt als The Pogues of The Levellers, maar bouwt zijn punkfolkfeestjes in het Luxemburgs.

Folkfestival Ham heeft een gratis kampeerweide, met toiletten en douches op het festivalterrein zelf, en werkt duurzaam en afvalarm. Op het festivalterras geniet je van lokale, biologische gerechten.

11 tot 13 augustus, Celtic Art Gallery, Genebosstraat 4, Ham

Op het marktplein: Half Oogst

Half Oogst sluit het Leuvens zomerfestival Het Groot Verlof af met 10 gratis topconcerten, verspreid over twee avonden en twee locaties. De headliners toveren de Oude Markt om in een stomende concertarena. Sister Sledge komt het familiegevoel oppoken met seventieshits als Lost in Music en Junior Marvin & The Legendary Wailers wekken de reggaeklassiekers van Bob Marley weer tot leven. Natuurlijk hebben we allemaal de vaderlandse plicht om minstens één keer Selah Sue live te zien, maar mis ook de zwoele neo-soul van de Belgisch-Congolese Reinel Bakole niet.

Op de Grote Markt, bij het Leuvens stadhuis, brengen minder bekende acts ambiance. De Britse Hannah Williams kan, net als Adele, heel soulvol een keel opzetten. Of je daar graag bij wil zijn, hangt natuurlijk van je muzieksmaak af.

11 en 12 augustus, Oude Markt en Grote Markt, Leuven

In de abdijruïne: Stemmen onder de Sterren

Stemmen onder de Sterren is een klassiek promenadeconcert. Zangers en koren van wereldklasse treden op met de abdijruïnes van Villers als achtergrond. Je wandelt langs zes podia, waar de ensembles een mini-concert van twintig minuten brengen. Dat mini-concert herhalen ze de hele avond, zodat je op jouw tempo door de abdijtuinen kan struinen, en onderweg tijd kan maken voor een hapje en een drankje. Op het einde van de avond verzamelen alle zangers op het grote podium voor een apotheose met vuurwerk.

Het programma is uiterst divers. Zowel het Franse legerkoor als een Brussels knapenkoor en een studentenkoor uit Cambridge komen zingen in de abdijtuinen. Ook sopraan Astrid Stockman is van de partij. Tijdens de concerten zijn de gotische abdijruïnes feeëriek verlicht.

25 en 26 augustus, Abdij van Villers, Villers-la-Ville

Van kerk tot drukkerij: Laus Polyphoniae

Hoe klonk het Antwerpen van de 15 de en 16 de eeuw? Je kan je knarsende houten kranen voorstellen in de haven, die toen in het hart van de stad lag. Marskramers die zich schor schreeuwen op de pleinen. En bijna hemelse meerstemmige muziek in de kerken en stadspaleizen van gefortuneerde kooplieden.

Rond deze muziek bouwt Laus Polyphoniae iedere zomer zijn programmering op. Met het thema Townscape – Soundscape probeert het festival ditmaal de klank van de stad tijdens haar gouden eeuw te reconstrueren. Of je ziel daarvan amoureus wordt, ontdek je samen met boegbeelden van de oude muziek, als Philippe Herreweghe en Paul van Nevel.

AMUZ, het festivalcentrum, is gevestigd in de barokke Sint-Augustinuskerk. Ook in de Sint-Paulus- en Carolus Borromeuskerk (nog twee barokke parels) en het Museum Plantin-Moretus staan concerten en muzikale lezingen gepland.

De muziek die in Antwerpen gedrukt werd, krijgt veel aandacht. Brits historicus Michael Pye, die de bestseller Antwerpen, de gloriejaren schreef, vertelt over heilige motetten en schunnige liedjes die van de drukpers rolden, waar anders dan in het Museum Plantin-Moretus. Klavierspeler Mario Sarrechia begeleidt de lezing op het virginaal. Het ensemble Utopia verklankt beeldmotetten uit het prentenkabinet van het museum. Ze bestaan uit een Bijbeltafereel mét muziekpartituur. Tijdens hun concert hoor je dus voor het eerst de soundtrack van de Bijbel, volgens Antwerpenaren van de zestiende eeuw. Ook het Huelgas Ensemble wijdt een concert aan de Antwerpse drukkers uit de renaissance.

Ook virtuoze instrumentalisten zakken af naar Laus Polyphoniae. De Brit Paul O’Dette is voor luitisten een levende legende. De Fransman Jean Rondeau wekt de wereld van de Antwerpse virginalisten tot leven. De beste klavecimbels en hun voorlopers, de virginalen, werden in het 16de-eeuwse Antwerpen gebouwd, onder meer in het befaamde atelier van Hans Rückers.

18 tot 27 augustus, AMUZ, Museum Plantin-Moretus, Carolus Borromeuskerk, Sint-Pauluskerk, Antwerpen

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer