4 x ondergedompeld in kunst
Van kunst kan je ook anders genieten dan op een klassieke expo of in het museum. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert 4 belevenissen die je onderdompelen in het werk van één of meerdere kunstenaars.
Vincent van Gogh
Van Gogh: The immersive experience streek in 2018 al eens neer in Brussel. Inmiddels hebben vijf miljoen bezoekers wereldwijd zich laten onderdompelen in het artistieke universum van de 19de-eeuwse Nederlandse schilder en lijkt de kritiek op digitale kunstshows geluwd. Te kitscherig of clichématig? De nieuwe, herwerkte belevingsexpo beperkt zich niet tot de strafste anekdotes en beroemdste werken. De Belgische specialisten van Exhibition Hub schakelden niet alleen de beste digitale kunstenaars in, maar scherpen ook je kunstkennis aan. Aan de hand van 350 schetsen, tekeningen en schilderijen reis je door van Goghs leven, van Nederland via België en Parijs naar de Provence. De nieuwe zaal From woodblocks to van Gogh belicht een boeiend aspect van zijn oeuvre. Van Gogh verzamelde, zoals zijn tijdgenoten Klimt en Monet, Japanse prenten en liet zich door de Japanse kunst beïnvloeden.
Van Gogh: The immersive experience, Hortagalerij, Brussel.
David Hockney
David Hockney is de eerste levende kunstenaar die zelf meewerkt aan een immersieve expo over zijn oeuvre. De Britse schilder is al zijn hele leven gefascineerd door de mogelijkheden van nieuwe media. Op 85-jarige leeftijd ruilt hij penseel en canvas graag voor de iPad. Tijdens de pandemie kon hij in zijn huis in Normandië landschappen blijven schilderen zonder zich om zijn verfvoorraad te bekommeren. Op Bigger & Closer (not smaller & further away) gidst Hockney zelf de bezoekers door verschillende fases van carrière. Zijn stem vertelt bijvoorbeeld hoe hij experimenteerde met perspectief, het schetsboek verving door het fototoestel en fotocollages gebruikte om weidse landschappen helemaal in beeld te krijgen. Schilderkunst gaat niet over verf, vindt Hockney, maar over kijken. De show in Londen toont je de wereld door zijn ogen.
David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away), tot 4 juni, Lightroom, King’s Cross, Londen.
Het Kunstuur
Ook zonder digitale technieken kan je een nieuwe, laagdrempelige kunstbeleving creëren. Bij Het Kunstuur vervangen bekende Vlamingen de kunstkenners en critici. Ze kiezen een schilderij dat hen raakt of waarmee ze een bijzondere band hebben en delen hun passie met
de bezoekers. Het grote winstpunt? De aanpak herwaardeert minder bekende werken. Je staat even lang stil bij vergeten of onderschatte kunstenaars als bij Ensor, Magritte of Delvaux. Het Kunstuur is een strak getimede kunstbeleving die om de twintig minuten acht bezoekers toelaat. De schilderijen lichten één na één op. In je hoofdtelefoon hoor je de commentaren en de soundtrack van Dirk Brossé. De werken zijn van Belgische schilders uit de periode 1850 tot 1950. Het Kunstuur loopt momenteel in Mechelen en opent op 21 maart zijn eerste tentoonstelling in Roeselare.
Het Kunstuur, tot 30 juni in Mechelen, van 21 maart tot 5 november in Roeselare.
125 jaar Escher
Ook musea integreren graag nieuwe vormen van beleving. Kunstmuseum Den Haag komt dit jaar met het strakste plan: vier de artiest door zijn hedendaagse geestverwant uit te nodigen. Het feestvarken, Maurits Cornelius Escher, ken je van zijn tekeningen met optische illusies. Trappen leiden naar overal en nergens, de vloer is ook het plafond en in vissen gaan vogels schuil. Het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, bekend van het doorkijkkerkje in Borgloon, kwam het feestje bouwen. Dat mag je letterlijk nemen: ze wekten de prenten van Escher tot leven in driedimensionale installaties. De expo Escher – Andere Wereld heeft een gedeelte DAG, waar je door ruime, lichte zalen wandelt, en een gedeelte NACHT met kabinetten in het duister, waar bijzondere werken oplichten. Escher zelf hield van het contrast tussen dag en nacht en gebruikte het vaak in zijn tekeningen.
Escher – Andere wereld, tot 10 september, Kunstmuseum Den Haag