4 x op cultuurtrip naar Brussel
Catalaanse kunst, kinderspelen uit de hele wereld, een Joodse modefotograaf of binnenspringen bij gereputeerde kunstgaleries? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert 4 tips voor een boeiende Brusselse cultuurtrip.
Bozar: Catalaanse kunst
Nergens heb je meer het gevoel dat Brussel de rode loper voor cultuur uitrolt dan in het Paleis voor Schone Kunsten. Ook dankzij de heerlijke weg ernaartoe, door de Ravensteingalerij, een passage in Parijse stijl, met een fraaie trappenhal onder een koepel.
Bovenaan aan de trappen wandel je binnen bij Bozar, waar op 15 september de grote retrospectieve over Antoni Tapiès (1913-2012) van start gaat. Hij begon naam te maken in Parijs in de jaren 1950, toen de Ravensteingalerij in aanbouw was.
De beroemdste Catalaanse kunstenaar na Gaudí en Miró maakte niet de gemakkelijkste kunst. Hij onderzocht mens en materie en experimenteerde met texturen, van textiel en karton tot latex en teer. Daarop bracht hij dan ook nog eens tekens, symbolen en historische verwijzingen aan. ‘Ik nodig je uit om te spelen, om goed te kijken… Ik nodig je uit om na te denken’, zei hij over zijn werk. Bij Bozar kan je je pret niet op met ruim 120 tekeningen, schilderijen en sculpturen.
Antoni Tàpies. De praktijk van de kunst. 15 september tot 7 januari, Bozar
WIELS: nieuwe kinderspelen
Francis Alÿs, een Belgische kunstenaar die in Mexico-City woont en werkt, is een Bruegel van onze tijd. Al twintig jaar is hij gefascineerd door spelende kinderen. Breugel bracht alle kinderspelen samen op één canvas; Alÿs reist de wereld rond en verzamelt ze op film. Het resultaat is te zien bij WIELS, op de expo The Nature of the Game.
Kinderen spelen nog altijd zoals in Bruegels tijd. Ze imiteren de ‘grote mensen’, maar lachen ook om hun rare gewoontes. Ze leren door te spelen, maar creëren ook hun eigen wereld, met fantasierijke spelregels. Bij WIELS toont Alÿs je kinderspelen in de Democratische Republiek Congo, België, Hongkong, Mexico en Zwitserland. De films, die hij tijdens de pandemie maakte, vormden de Vlaamse inzending voor de Biënnale van Venetië in 2022. Alÿs neemt je ook mee naar Oekraïne en naar Armenië, waar kinderen verstoppertje spelen in historische ruïnes.
WIELS huist in het modernistische gebouw van brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst en is omringd door een mooie gemeenschapstuin waar buurtbewoners aan urban farming doen.
Francis Alÿs. The Nature of the Game. 7 september tot 7 januari, WIELS, Van Volxemlaan 354, Brussel, www.wiels.org
Joods Museum van België: Berlijnse modefotograaf
Het Joods Museum van België heeft een permanente opstelling over de Joodse cultuur en tradities in België, maar programmeert ook ijzersterke kunstexpo’s. Vanaf 29 september kan je er uiterst creatieve modefoto’s van Erwin Blumenfeld (1897-1969) gaan bewonderen. En meer dan dat.
Blumenfeld groeide op in een Joodse artistieke familie in Berlijn. Hij hield van dadaïsme en surrealisme, experimenteerde met vervormde beelden en fotomontages en was politiek geëngageerd. Zijn beroemdste fotomontage heet Hitler, Face of Terror en toont een schedel met gemillimeterd haar en een swastika op het voorhoofd.
Blumenfeld verhuisde in 1936 naar Parijs en kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Frans interneringskamp terecht, maar kon toch nog emigreren naar New York. Daar maakte hij carrière als modefotograaf. De covers die hij schoot voor Vogue en Harper’s Bazaar, hebben tachtig jaar later niets aan kracht ingeboet.
Erwin Blumenfeld. Photography. 1930-1950, 29 september tot 4 februari, Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, Brussel
Brussels Gallery Weekend
Zin om door de hoofdstad te flaneren en kunst buiten de musea te ontdekken? Vanavond start de zestiende editie van het Brussels Gallery Weekend. Maar liefst 45 kunstgaleries zetten hun deuren vier dagen lang open voor het grote publiek.
De grootste concentratie van galeries vind je in de Zavelbuurt (vlakbij het Joods Museum dus) en in de zijstraten van de Louizalaan in Elsene. Je wandeling leidt je door bruisende, trendy wijken, en bovendien huizen veel galeries in bijzondere ruimtes of waardevol erfgoed.
De hoofdzetel van D’Ieteren, een iconisch modernistisch gebouw in Elsene, doet dienst als meeting point. Bezoek hier de artistieke ruimte Globe Aroma en de Ateliers Indigo, waar twaalf kunstenaars met een handicap werk tonen. De nieuwe lichting Brusselse kunstenaars debuteert op Generation Brussels, eveneens in het D’Ieterengebouw.
De leidraad van BGW is de downloadbare kaart. Gidsen nemen je twee uur op sleeptouw tijdens rondleidingen in Brussel-Centrum, de Zavel, Elsene, Sint-Gillis en de Kasteleinswijk. Voor een thematische ontdekkingstocht heb je keuze uit 12 ‘curated routes’. Kies bijvoorbeeld voor videokunst, made in Belgium of ongewone materialen. Wie de Little Art Guide op zak steekt, kan ook met de kinderen naar de kunstgalerie.
Brussels Gallery Weekend, 7 tot 10 september, Meeting Point D’Ieteren, Provooststraat 82, Elsene.