5 kleurrijke tips voor de krokusvakantie

4 minuten leestijd

Enkele dagen vrij tijdens de krokusvakantie en zin om samen een leuke uitstap te maken? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf, meestal kindvriendelijke tips, eentje per provincie.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Kalmthout: Sneeuwklokjes

Een klein, frêle bloempje dat de smeltende sneeuw trotseert om je prille lentekriebels te bezorgen, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zelfs nu de winters niet meer zijn wat ze geweest zijn, klingelen de sneeuwklokjes nog op volle kracht. Vraag maar aan galantofielen, die soms duizend euro neertellen voor een zeldzame bloembol. In het Arboretum Kalmthout bloeien deze week en volgende week duizenden sneeuwklokjes. Ze vormen prachtige witte tapijten of maken deel uit van creatieve installaties. In het tuinprieel de Gloriëtte en in de Oude Loods kan je bijvoorbeeld met sneeuwklokjes gevulde jardinières, antieke bollenvazen en sneeuwklokjesglazen bewonderen. Een uitgestippelde wandelroute gidst je langs de vele variëteiten in de tuinen van het arboretum.

Ook de toverhazelaars, waarvan het arboretum dé Europese topcollectie bezit, staan deze maand nog in bloei. Hun rode, gele of oranje bloemen bedwelmen je met een marsepeinzoet parfum.

Tot 29 februari, www.arboretumkalmthout.be

Brussel: Popcorn

Popcorn, de nieuwe expo in het MIMA Museum, is als een kinderfeestje dat net niet uit de hand loopt en precies daarom dolle pret is voor de kinderen. Je betreedt het museum door een reusachtige popcornpoort, en daarna mag je met het hele gezin smullen van de kleurrijke, knapperige en excentrieke creaties van vijftien lokale kunstenaars.

Smaakt de kunst zout? Dan heeft de kunstenaar meer dan een mespuntje maatschappijkritiek toegevoegd. De zoete kunstwerken zijn als popcorn met vanillesmaak: ze tonen droomplekken waar het leven rooskleurig is. Zo word je dus met twee verschillende artistieke visies geconfronteerd op de expo.

Op 21 februari starten bij Bozar en in het KMSKB twee grote expo’s over het surrealisme, een kunststroming die honderd jaar geleden ontstond. MIMA toont je dat het surrealisme vandaag nog springlevend is, en jong en oud vrolijk stemt.

Tot 26 mei, MIMA Museum, Brussel, www.mimamuseum.eu

Zulte: Zulma

De kunstgeschiedenis is bevolkt met uitzonderlijke vrouwen die op de achtergrond bleven. Behalve als de kunstenaar, dankbaar of geïnspireerd als hij was, ze zelf vereeuwigde. Ga in Antwerpen in het KMSKA maar eens kijken naar de ontroerende portretten die Rik Wouters schilderde van zijn vrouw Nel. Of trek naar het dorpje Machelen-aan-de-Leie, waar het Roger

Raveel Museum zijn 25-jarig bestaan viert. Hoe kon het zijn feestjaar beter aftrappen dan met een expo ter ere van Zulma De Nijs, met wie de kunstenaar 61 jaar lang getrouwd was? Zulma. Muze en manager geeft je een idee van de sleutelrol die zij speelde in Raveels leven. In de beginjaren van hun huwelijk bracht haar winkeltje brood op de plank, zodat Raveel zich kon ontwikkelen als schilder. Ze zou hem altijd verdedigen, tegen critici, of praktische zaken behartigen, als een manager avant-la-lettre. Maar ze was ook zijn muze en duikt talloze keren op in Raveels werken. Na een tijdje hoefde ze niet meer te poseren, Raveel kon haar portretteren uit de losse pols.

11 februari tot 5 mei, Roger Raveel Museum, Machelen-aan-de-Leie, Zulte.

Hasselt: Kleur

Rosa bladert door 151 boeken, begint ze grondig te lezen maar… niet één personage heeft haar huidskleur of haar. Wat een teleurstelling! Om als kind je identiteit te kunnen vormen, moet je jezelf kunnen herkennen in verhalen, beelden en tekeningen. Als alle zeemeerminnen, feeën of ridders wit zijn, gommen we heel wat mensen uit, waarschuwt schrijver Chimamanda Ngozi Adichie. Jeugdauteur Pim Lammers van 151 boeken zegt: ‘Ieder kind verdient het om zichzelf terug te zien in een verhaal. De nieuwe expo Dromen van Kleur bij Villa Verbeelding toont hoe jeugdschrijvers en illustratoren kinderen in al hun diversiteit laten voorkomen in prentenboeken. Gender, huidskleur, kroes- of stekelhaar: iedereen mag prins(es), elfje of diepzeeduiker zijn. Illustratoren uit heel Europa, van Gerda Dendooven tot Liisa Kallio, dompelen je kinderen onder in een kleurrijke, diverse wereld.

Bij de expo hoort een fascinerend historisch luik. Ricardo Burgzorg, een cultureel ondernemer uit Paramaribo, onderzoekt al dertig jaar hoe zwarte mensen worden afgebeeld in prentenboeken, van 1910 tot vandaag. Je kan je alleen maar verbazen of zelfs schamen over de racistische plaatjes die niet zo lang geleden nog gangbaar waren.

Tot 6 oktober, Villa Verbeelding, Hasselt

Ieper: Katten

2024 is in Ieper een kattenjaar, wat betekent dat de driejaarlijkse Kattenstoet uitgaat. De stoet, waarbij de stadsnar pluchen katten uit de belforttoren werpt, vindt pas op 12 mei plaats, maar deze Krokusvakantie kan je al naar Snapcat, een gratis lichtparcours van 4 km over katten in de Ieperse geschiedenis. Hoe overleefden ze de weinig diervriendelijke middeleeuwen? Waarom heet Ieper de Kattenstad? Regisseur van de Kattenstoet Bart Cafmeyer schreef zes verrassende verhalen; Urban Mapping wekt ze tot leven door meeslepende videobeelden op historische gebouwen te projecteren.

Tot 18 februari, van 18 tot 22 uur, start aan het Belfort op de Grote Markt, Ieper

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer