5 niet te missen expo’s in Nederland

4 minuten leestijd

Zin in een uitstapje of citytrip in Nederland? Reserveer dan ook je plekje voor een bezoek aan de betere musea. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert 5 buitengewone expo’s, waarvan enkele met een Belgisch accent.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Amsterdam: Vermeer

Johannes Vermeer (1632-1675) liet slechts 37 schilderijen na. Stuk voor stuk zijn het meesterwerken en publiekstrekkers die musea met frisse tegenzin uitlenen. Wie kan zich het Mauritshuis in Den Haag voorstellen zonder Meisje met de parel? Toch verhuist ook zij deze lente naar het Rijksmuseum, dat maar liefst 28 Vermeers samenbrengt op een once-in-a-lifetime expo van het kaliber van de Van Eyck-expo drie jaar geleden in Gent. Boek je tickets dus ruim tevoren. Net als bij Van Eyck het geval was, presenteert de Vermeer-expo nieuwe wetenschappelijke inzichten, onder meer over Het Melkmeisje. Vermeer schilderde meestal verstilde scènes binnenshuis en toverde met zacht, maar helder licht. Wie de subtiliteit van de meester van dichter bij wil ontdekken, kan online op ontdekkingstocht met de Britse schrijver en acteur Stephen Fry en de Nederlandse actrice Joy Delima.

10 februari tot 4 juni, Rijksmuseum, Amsterdam, https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/vermeer

Online: https://www.rijksmuseum.nl/nl/johannes-vermeer

Amstelveen: 75 jaar Cobra

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen (bij Amsterdam) viert 75 jaar Cobra. In de zomer komen grote namen als Picasso en Basquiat op visite, maar eerst gaat het museum op zoek naar de Deense roots van de beweging. Of: de Kopenhagen in Cobra. Wie waren de Deense moderne kunstenaars, die Cobra in 1948 oprichtten? En hoe leerden ze de leden in Brussel en Amsterdam om vrij te zijn in de kunst, om te experimenteren en te provoceren of spontaan te zijn als een kind? De expo Wij kussen de aarde beantwoordt de vragen aan de hand van 100 topwerken van 25 kunstenaars. Twee bijkomende expo’s vervolledigen het Deense drieluik van het Cobrajaar. Ze laten je kennismaken met het Zuid-Afrikaanse kunstenaarskoppel Ernest Mancoba en Sonja Ferlov en met de Deense kunstenaar Ortovaci, die haar leven in een psychiatrisch ziekenhuis doorbracht.

27 januari tot 14 mei, Cobra Museum, Amstelveen, https://cobra-museum.nl/viering-75-jaar-cobra/

Den Haag: 125 jaar Escher

Wat doe je als de beroemdste Nederlandse tekenaar zijn 125ste verjaardag viert? Dan nodig je natuurlijk Belgen uit om het feestje te bouwen. Het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh ken je van het doorkijkkerkje in Borgloon. Net als het feestvarken, Maurits Cornelius Escher, werken ze graag met optische illusies en ongewone perspectieven. Op de expo Escher – Andere Wereld komen de beroemde prenten van Escher, waarin trappen naar overal en nergens leiden en vissen zomaar in vogels veranderen, terecht in ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh. In het gedeelte DAG wandel je door ruime, lichte zalen, waar de prenten en installaties met elkaar in dialoog gaan. Het gedeelte NACHT bestaat uit kabinetten in het duister, waar bijzondere werken oplichten. Escher zelf hield van het contrast tussen dag en nacht en gebruikte het vaak in zijn tekeningen.

18 februari tot 10 september, Kunstmuseum Den Haag, https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/escher-andere-wereld

Museum Voorlinden: België boven

Tekenaar en installatiekunstenaar Rinus Van de Velde zet Museum Voorlinden naar zijn hand vanaf 11 februari. Hij ‘leent’ werken uit de museumcollectie, onder meer van René Magritte, om ze in te schakelen in de bevreemdende verhalen die zich in zijn hoofd afspelen. Op de expo gidst hij je door zijn dagdromen, langs tekeningen, sculpturen en installaties die op surrealistische filmsets lijken. Van de Velde is niet de enige Belg die deze lente te gast is. Acteur Herwig Ilegems (buurman Herman in de tv-serie Van vlees en bloed) stelt zijn eerste kunstproject voor, een kortfilm waarin hij een tête-à-tête heeft met verschillende dieren. De natuur is in Museum Voorlinden niet ver weg. Het hedendaagse museumgebouw sluit naadloos aan bij prachtige tuinen, ontworpen door de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf.

11 februari tot 29 mei, Museum Voorlinden, Wassenaar, https://www.voorlinden.nl/tentoonstelling/rinus-van-de-velde/

Rotterdam: Mix van mens en dier

Kunsthal Rotterdam pakt uit met Metamorphosis, de eerste Nederlandse solo-expo van Patricia Piccinini. Patricia wie? Deze Australische kunstenaar creëert bizarre, hybride schepsels waar je niet op uitgekeken geraakt. Zijn het mutanten? Kruisingen tussen mens en dier? Uitgestorven voorgangers van de mens, of onze opvolgers? Piccinini werkt met siliconen en menselijk haar en maakt hyperrealistische sculpturen, installaties en videos waarin haar surrealistische wezens je doen nadenken over existentiële vragen. Zoals: wat betekent het om mens te zijn? Of: hoe hard moet je op een mens lijken om menselijk behandeld te worden?

25 februari tot 4 juni, Kunsthal Rotterdam, https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/patricia-piccinini/

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer